Petrică Moise

08 January of 2010

A fost şi va rămâne un bănăţean veritabil: s-a născut în Banat, locuieşte încă acolo și promovează în lume muzica populară bănăţeană.

La cei 61 de ani ai săi, Petrică Moise este un om realizat. Pe plan profesional, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi şi iubiţi artişti din domeniu. Repertoriul său vast, care cuprinde  sute de melodii, i-a inspirat pe mulţi cântăreţi, fie ei celebri, fie aflaţi la început de drum. Pe plan familial, cei mai fideli fani de-a lungul vremii i-au fost soţia şi copiii.

Muzica este o profesie ca oricare alta?

Foto: Alexandra Manaila

Profesia noastră, a muzicienilor, este asemă-nătoare cu a medicilor. Doctorul vindecă trupul, muzicianul, sufletul. Muzica te înalţă, te apropie de ceruri. Este un dar dumnezeiesc, dar pe lângă talent trebuie muncă şi studiu. Eu şi colegii mei de la formaţia „Virtuozii Banatului“ am absolvit şcoala de artă, liceul de muzică, unii avem chiar și Conservatorul. Formaţia „Virtuozii Banatului“ ţine de ansamblul „Banatul“ din Timişoara, dar ca liberi profesionişti cântăm împreună la toate sindrofiile din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Sunteți celebru în zonă, dar de ce nu sunteţi mediatizat la nivel naţional?

Am fost recent cu ansamblul la un festival al tradiţiilor şi al mesteşugarilor, organizat de Primăria Oraşului Otopeni. Noi, bănăţenii, suntem cam departe de Bucureşti şi suntem chemaţi mai rar în Capitală. Ca dascăl de muzică aș spune că, în general, nu sunt chemate valorile.

De ce se întâmplă asta? Nu mai sunt talente în România?

Nu sunt chemaţi cei talentaţi.  Acum muzica populară a devenit comercială. Pe posturile de televiziune sunt amestecate valorile cu nonvalorile, iar lumea este derutată. Non-valorile pătrund foar-te uşor pe piaţă şi în massmedia. Eu am crescut cu muzica populară adevărată, care se cânta acum 40 de ani şi care mai există doar pe discuri.

Prin ce vă deosebiţi de alţi artişti consacraţi?

Prin faptul că interpretăm melodii din toate zonele folclorice ale ţării. Noi cântăm şi melodii din Ardeal, Dobrogea, Moldova şi Muntenia, dar şi muzică de café-concert. Noi, bănăţenii, avem un specific față de formaţiile din alte zone precum cea de la Teleorman a regretatului Liviu Vasilică sau cea de la Muscel a prof. Gavril Pârnoiu. Ele cântă la unison, iar noi cântăm armonic, pe mai multe voci.

Melodia „Dragu-mi şi mor de drag“ i-aţi cedat-o Mariei Ciobanu?

Nu. Maria Ciobanu s-a inspirat dintr-o piesă pe care eu am cântat-o pe ritm de brâu bănăţean. Ea a cântat-o pe ritm de horă oltenească. E un nume celebru, are un glas cu totul special. Cine mai cântă pe întinderi treptate ca dumneaei „Ciocârlia“ pentru mine acela este solist, noi, ceilalţi, suntem gurişti.

Sunteţi bucuros atunci când tinerii solişti vă preiau din repertoriu…

Înseamnă că rămâne urma mea pe pământ. Îi încurajez pe cei talentaţi, am făcut parte din diferite jurii la festivaluri de folclor şi pot spune că sunt cel mai indulgent dintre cei care jurizează acolo, dar sunt şi exigent, fiindcă îmi place să promovez doar valorile.

Veţi cânta romanţe împreună cu fiica?

Vreau să cânte singură, fiindcă este talentată. A absolvit liceul de muzică, unde a studiat violoncelul şi acum face canto clasic. Are şi voce pentru romanţe. A înregistrat un CD cu romanţe. Nu vreau să cânt cu ea, ci vreau să aibă numele ei.

Intenții

un album de doine va apărea în curând pe piață

realizarea unui DVD profesional

Interviu de Alexandra Mănăilă

Comments

comments

Previous:

„Salvați uriașii blânzi!“

Next:

La taifas cu Kinga Varga – primul designer din România specializat în tricotaje

You may also like

  1. Acelasi Petrica Moise, pe care am avut norocul de a-l cunoste si de a-l asculta inca de cand eram copil. Pacat ca il vedem si auzim prea rar… Nu are nevoie de mediatizare! Petrica Moise este, oricum, ascultat din Banat pana in Dobrogea, din Maramures in Oltenia, in Moldova sau oriunde exista un suflet de roman. Sa ne traiesti MAESTRE si sa ne bucuri mereu cu vocea ta si cu vorbele pline de sensibilitate, pe care le transformi in dulce cantec. Cantec in care ai pus tot sufletul si priceperea unui OM.

Post a new comment