Peste tot prin lume pe bani puțini

10 July of 2014

Credit foto: cristisiadriana.ro

Credit foto: cristisiadriana.ro

„Dacă vrei să vezi lumea, nu e riscant și nu îți trebuie o mică avere, mai ales dacă ai ochii deschiși la alternative“, își încep mărturisirea Cristi și Adriana, doi „veterani“ ai CouchSur­­fing-ului (va­canță la schimb). De altfel, cu site-ul lor, cristisiadriana.ro, urmăresc un scop simplu: să arate oricui că se poate.  Tocmai de aceea au fost și de acord să ne vorbească în acest sens.
„Suntem oameni de bine“, se prezintă ei. „Avem o relație de 14 ani și ne-am format reciproc în tot acest timp. Una dintre des­coperirile pe care le-am făcut îm­pre­ună se referă la posibilitatea de a călători aproape oriunde, oricând și oricât, fără să facem sacrificii monumentale și fără cheltuieli masive. Și când am prins gustul, am vrut mai mult. Pentru că vânturatul prin lume te face să caști ochii: la obiceiuri care-ți păreau străine, la tradiții inițial ciudate, la atitudini și stiluri de viață diferite.“ Devii astfel mai pregătit, mai creativ, mai liniștit și mai tolerant.
„În viața reală (care pare acum mai puțin reală decât realitatea oferită de călă­torii)“, ne spune Cristi, „eu sunt freelance web developer, iar Adriana e im­plicată în mai multe proiecte și inițiative – după ani lungi în cadrul unui sistem corporatist.“

Când și de ce au început să călăto­reas­că prin CouchSurfing? „Până în 2010 ieșiserăm destul de puțin din țară: până la vecinii bulgari sau unguri, o Grecie, o Italie scurtă“, spune Adriana. Ca mulți alți români, își doreau ceva mai mult decât un weekend pe fugă, dar pur și simplu nu își imaginau că se poate, credeau că nu vor strânge niciodată banii ca să-și permită așa ceva. „Când un prieten ne-a vorbit despre CouchSurfing, am râs cu poftă. Ideea ni s-a părut ne­bu­nească, nepractică, riscantă. Totuși, ne-am făcut un cont pe site (couchsurfing.org), mai mult de curiozitate. Deși stă­team într-o garso­nieră și nu aveam de oferit decât o saltea gonflabilă, ne-am gândit să cazăm oameni, ca să vedem cum funcționează sistemul înainte de a ne aventura pe meleaguri străine. Spre surprinderea noastră, oamenii au înce­put să vină, întâi unul pe lună, apoi unul-doi pe săptămână.“ Sunt două motive simple pentru care se practică CS, mo­tive care se mențin neschimbate și as­tăzi: nevoia de a economisi bani la ca­zare și dorința de a cunoaște oameni noi și diferiți. CouchSurfing nu este doar „cazare gratis“, este o oportunitate in­cre­dibilă de a lua contact direct cu lumi altfel greu accesibile.

Au ajuns prin acest sistem de vacanțe  în sudul Spaniei, în nordul Italiei, în Sicilia și în Slovacia. Pare puțin, dar în total e vorba de peste 50 de interacțiuni cu alți couchsurferi. „Pe unii dintre ei i-am reîntâlnit în București, veniți în vizită la noi. Nu punem la socoteală oamenii cu care ne-am împrietenit la petrecerile și întâlnirile CS la care am fost invitați!“

Beneficiile presupuse de acest tip de turism le rezumă Cristi: „Imaginează-ți că mergi într-un loc străin pentru câteva zile și ai ocazia să întâlnești un «ghid», care te duce în cele mai interesante locuri, baruri, restaurante, te învață de unde să-ți faci cumpărăturile, cum func­ționează sistemul de transport în comun, ce zone să eviți. Apoi te prezintă priete­nilor, te duce la o petrecere, îți gătește o masă tipică locului și te mai și ține pe gratis la el în casă. O vizită într-un loc străin, dar fără capcane turistice, fără «țepe» dureroase, fără dezorientarea inițială caracteristică. Cam așa func­ționează CouchSurfing. Tu ai grijă să fii un bun musafir, faci cinste cu o sticlă de vin, îi acorzi timp să te cunoască și să-l cunoști. E un schimb direct între oameni, un alt fel de turism.“

EXTRA INFO
Lumea întreagă la picioarele tale

Ce este CouchSurfing-ul? Este un sistem care îți permite să cunoști oameni din toată lumea, să stai la ei în casă sau să primești oameni la tine. „Couch­Surfing“ înseamnă în primul rând „să te muți din casă-n casă, preferabil din prieten în prieten“. Pe couch­surfing.ro se spune că este „your ticket to explore the world“ (biletul tău de explorare a lumii) sau „hospitality exchange net­work“ (rețeaua de schimb ospitalier).

Cât de riscant este? Deși lumea crede că cel mai mare risc este să fii sechestrat de un personaj labil psihic, riscurile ca așa ceva să se întâmple sunt probabil mai mici decât dacă stai acasă, ne lămuresc Cristi și Adriana. CouchSurfing dispune de un sistem de securitate care, utilizat corect, este aproa­­pe infailibil: după ce ai stat în casa cuiva (sau ai primit pe cineva în casă) e indicat să lași (și să primești) o mică recenzie, o descriere a experien­ței. Poți să acorzi un calificativ („pozitiv“/„neutru“/„negativ“) și să lași câte­va detalii. Dacă te-ai simțit în pericol, vei menționa acest lucru și astfel ceilalți utilizatori vor afla. Mai mult, valorosul „bun-simț“ funcțio­nea­ză pe site la fel ca de obicei. Când cauți o gazdă, te uiți la pozele profilului, la descrierea personală, la hobby-uri, la oamenii care sunt conectați cu persoa­na respectivă și, evident, la sistemul de recenzii. După ceva vreme, devii expert în a găsi gazde cu care simți că te-ai înțelege de minune. Alte dezavantaje nu pot fi legate decât de nivelul de confort cu care ești obișnuit. Nu vei căpăta întotdeauna un pat dublu moale, aer condiționat și room-service.

Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

Vacanța mea, a ta, a noastră

Next:

Agapia, popas în Neamț

You may also like

Post a new comment