Periplu la Nămăiești și la Corbii de Piatră

21 June of 2013

Chiliile săpate în stâncă ale Valahiei de altădată…

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Bisericile rupestre de la Nămă­iești și Corbii de Piatră, din județul Argeș, reprezintă nu doar un loc de pelerinaj pentru credincioși, dar și spectaculoase atracții turistice ca urmare a specificului arhitectural și a incontestabilei valori istorice.

Mănăstirea Nămăiești
Primele documente istorice care fac re­ferire la satul Nămăiești și biserica purtând același nume datează din perioada anilor 1503-1547, prin câteva notații ce apar în hrisoavele domnitorilor Radu cel Mare și Mircea Ciobanul. Totuși, date exacte legate de întemeierea mănăstirii de aici, săpată în piatră, nu se cunosc. La 765 de metri altitudine și 5 km nord-est de Câmpulung Muscel, biserica ce pare că ia naștere din coasta muntelui, țâșnind spre înaltul cerului, adăpostește câteva picturi murale, reprezentând naiv anumite figuri de sfinți în pridvor, și un interior nepictat, acoperit cu icoane.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


În afara bisericii, lângă peretele de stâncă, se află mormintele unor preoți care au slujit în secolele XIX și XX.
În apropierea mănăstirii se află și Casa memorială „George Topârceanu“, clădire donată în scop muzeal statului de către soția poetului, în anul 1966. În prezent, micul conac adăpostește exponate privind viața și activitatea poetului.

Mănăstirea Corbii de Piatră
Pe șoseaua Câmpulung-Domnești, într-o zonă presărată cu pomi fructiferi, se așterne printre blânde coline satul Jgheaburi din comuna Corbi. Presupusă localitate natală a voievodului Iancu Corvin de Hunedoara, regiunea este păstrătoarea celei mai vechi biserici rupestre, conservate până în prezent pe teritoriul Valahiei.
Săpată în inima unui deal de gresie, bise­ricuța amintită documentar pentru întâia oară în timpul domniei lui Neagoe Basarab este unică în țară ca modalitate a compartimentării.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Formată din două altare, dedicate unui hram dublu, biserica Corbii de Piatră poartă amprenta caracteristică lumii bizantine a acelei perioade.
Inedit prin modalitatea amplasării, adăpostul modelat în gresie suferă în prezent, ca urmare a degradării cauzate de infiltrarea apei și eroziunea dealului.
Începând cu anul 2003 s-a reînnodat firul vieții monahale, întrerupt în urmă cu mai bine de 200 de ani. Totuși, din cauza umezelii permanente și a temperaturii scăzute din interior, au loc slujbe doar în perioadele calde de vară și toamnă.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Localizare: Distanța între cele două mănăstiri (Jgheaburi-Nămăiești) este de 43 km, putând fi parcursă în mai puțin de o oră cu autoturismul. Între Câmpulung Muscel și Brașov există numeroase variante de cazare, la prețuri accesibile, de-a lungul culoarului Rucăr-Bran și în splendida zonă protejată a Parcului Național Piatra Craiului.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

“Reușita ține doar de muncă și de voință”

Next:

„Cu străduință, matematica îți aduce aurul“

You may also like

Post a new comment