Pericolele sexului neprotejat

16 November of 2009

Înscriindu-se în categoria bolilor cu transmitere sexuală (BTS), blenoragia constituie o infecție adresată majoritar zonei genitale și în anumite situații celei extragenitale (ex.: ocular, esofagian sau anal). Testele de laborator efectuate pentru a depista agentul infecțios, semnalizează prezența bacteriei Neisseria gonorheae în probele de secreție sau urină. Afecțiunea diferă ca manifestare, prezentând forme acute sau cronice, cu localizare și mod de propagare a infecției diferit, de la bărbat la femeie.

Simptome și factori de risc pentru sex neprotejat

În perioada incubației, timp de aproape o săptămână, nu există manifestări vizibile ale bolii. Uneori, chiar și după patru săptămâni pot fi contabilizate cazuri fără simptomatologie. În cele mai multe situații, gonoreea generează reacții în organism atunci când agentul infecțios se multiplică și în alte părți ale corpului.

În general, la femei, simptomele includ, în funcție de zona afectată, urinări dureroase și dese, prurit anal (mâncărime insistentă) cu sângerări, scurgeri vaginale anormale, febră sau ciclu neregulat.

Simptomatologia masculină este adeseori mai serioasă, necesitând control medical înaintea apariției altor complicații. Agravările aparatului genital masculin determină secreții vizibile prin colorit și cantitate, uneori chiar sangvinolente, prurit anal, urinări frecvente și dureroase, afecțiuni articulare sau ale zonei gâtului.

Principalul factor de risc îl reprezintă practicarea sexului neprotejat cu parteneri multiplii sau ocazionali, fără a utiliza prezervativul. De altfel, cei care au urmat un tratament anterior sunt în continuare expuși riscului unei noi infecții. În perioada tratamentului este recomandată evitarea contactului sexual. Posibilitatea de a contacta boala este mai ridicată pentru femei decât pentru bărbați, acestea putând infecta și fătul în timpul nașterii.

Tratament și efecte adverse
Metoda profilactică presupune administrarea de antibiotice în fază incipientă, pentru a evita apariția unor eventuale complicații.

Tratamentul de specialitate este recomandat și în depistarea, alături de gonoree, a altor boli cu transmitere sexuală, precum chlamydia, sifilis, HIV sau hepatita B. Adminis­trarea medicației poate genera diferite efecte adverse, printre cele mai comune numărându-se grețurile și vărsăturile. Lipsa unui tratament corect determină anumite complicații pe termen lung sau nelimitat, privind apariția unor abcese, infecții și, în cazuri extreme, a instalării infertilității.

Boală venerică extrem de contagioasă, blenoragia poate fi transmisă atât prin contact sexual vaginal, anal sau oral, cât și de la o mamă purtătoare la făt, încadrându-se prin eficacitatea tratamentului în categoria afecțiunilor cu posibilități ridicate de vindecare.

Citeste si:

articol exclusiv online, text: Cristian Niculescu/foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

Lupus eritematos. Ce trebuie stiut despre aceasta boala autoimuna

Next:

Sindromul Alzheimer. O boală sinistră care afectează 4 din 10 batrâni

You may also like

Post a new comment