Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) s-a lansat, joi, 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, sub egida D-lui Prof. Dr. Vasile Cândea. Lansarea a avut loc concomitent, la București și la Cluj-Napoca.
ARMPF este asociația profesională și științifică dedicată promovării și dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialității de medicină de familie și are ca scop educația populației pentru prevenție.
În România anului 2014, avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea avem nevoie de medici de familie cu practică pediatrică dedicați profesiei lor, care să ofere copiilor și familiilor o adevarată educație pentru sănătate.
Vorbitorii au abordat teme stringente legate de situația din România. În contextul în care rata acoperirii vaccinale în România este în scădere, sub nivelul de protecție optimă de 95% (cf.INSP), inițiativa demarării programului de educație al populației, prin AREPMF (medicii de familie cu practică pediatrică) este un lucru extrem de important. Natalitatea este în scădere – 200.000 în 2010, 180.000 în 2013 (cf. INSP), procentul copiilor născuți prematur este în creștere. Numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, care preiau pe liste nou-născuți cu nevoi speciale, este din ce în ce mai mic.
În contextul exodului medicilor din România înregistrat în ultimii ani se impune în mod stringent îmbunătățirea comunicării și colaborării interdisciplinare, atât la nivelul corpului medical, cât și cu societatea civilă.
Educația populației înseamnă prevenție. În lume, prevenția este baza oricărui sistem de sănătate eficient și performant. Scopul final al prevenției îl reprezintă scăderea numărului de îmbolnăviri (reducerea morbidității), creșterea calității vieții individului și prelungirea duratei de viață.
”La nivel microeconomic, o familie sănătoasă, consiliată corect de către medicul ei de familie, pentru a adopta un stil de viață sănătos, poate investi în educația copiilor ei. La nivel macroeconomic, o societate mai puțin bolnavă, poate investi în propriul progres. Dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor, investiția de acum în programele educaționale derulate cu și prin medicina de familie cu practică pediatrică, rămân garantul viitor al unei societăți sănătoase și puternice”, declară Dr. Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie și Președinte AREPMF.
Comments
You may also like
-
01 Nov
Vitamina D, esențială pentru imunitate și câteva detalii importante
MedicinăVitamina D s-a dovedit mai mult decât utilă în protecția reală în actualul context epidemiologic. ...
-
07 Sep
Dinți fără pete. Sfaturile stomatologului pentru un zâmbet strălucitor
MedicinăPe măsură ce trec anii, pe dinți pot apărea pete inestetice, care ne știrbesc zâmbetul ...
-
23 Jun
Liftingul facial la 25 de ani
MedicinăAtunci când vorbim despre aspectul feței, cele mai întâlnite probleme pe care le întâmpină atât ...
-
04 Jun
Tot ceea ce trebuie să știi despre acid folic și folat
MedicinăAcidul folic este o vitamină sintetică, solubilă în apă, utilizată în suplimente și alimente fortificate. ...