Pentru sănătatea copiilor noștri

21 November of 2014

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) s-a lansat, joi, 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, sub egida D-lui Prof. Dr. Vasile Cândea. Lansarea a avut loc concomitent, la București și la Cluj-Napoca.

© Oksana Kuzmina / Fotolia

© Oksana Kuzmina / Fotolia

ARMPF este asociația profesională și științifică dedicată promovării și dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialității de medicină de familie și are ca scop educația populației pentru prevenție.

În România anului 2014, avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea avem nevoie de medici de familie cu practică pediatrică dedicați profesiei lor, care să ofere copiilor și familiilor o adevarată educație pentru sănătate.

Vorbitorii au abordat teme stringente legate de situația din România. În contextul în care rata acoperirii vaccinale în România este în scădere, sub nivelul de protecție optimă de 95% (cf.INSP), inițiativa demarării programului de educație al populației, prin AREPMF (medicii de familie cu practică pediatrică) este un lucru extrem de important. Natalitatea este în scădere – 200.000 în 2010, 180.000 în 2013 (cf. INSP), procentul copiilor născuți prematur este în creștere. Numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, care preiau pe liste nou-născuți cu nevoi speciale, este din ce în ce mai mic.

Conferinta lansare AREPMFÎn contextul exodului medicilor din România înregistrat în ultimii ani se impune în mod stringent îmbunătățirea comunicării și colaborării interdisciplinare, atât la nivelul corpului medical, cât și cu societatea civilă.

Educația populației înseamnă prevenție. În lume, prevenția este baza oricărui sistem de sănătate eficient și performant. Scopul final  al  prevenției îl reprezintă scăderea numărului de îmbolnăviri (reducerea morbidității), creșterea calității vieții individului și prelungirea duratei de viață.

”La nivel microeconomic, o familie sănătoasă, consiliată corect de către medicul ei de familie, pentru a adopta un stil de viață sănătos, poate investi în educația copiilor ei. La nivel macroeconomic, o societate mai puțin bolnavă, poate investi în propriul progres. Dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor, investiția de acum în programele educaționale derulate cu și prin medicina de familie cu practică pediatrică, rămân garantul viitor al unei societăți  sănătoase și puternice”, declară Dr. Valeria Herdea, medic primar în medicina de familie și Președinte AREPMF.

Comments

comments

Previous:

Fibrilația atrială

Next:

Sănătate și confort în zone intime

You may also like

Post a new comment