Pentru salatele de iarnă: 5 dressinguri

11 December of 2014

Frunze verzi de fetică, frunze roșii de radicchio și albe de andive – toate merg cu sosuri puternice

© kungverylucky / Fotolia

© kungverylucky / Fotolia

Și în anotimpul rece salatele au rolul lor: ne vitaminizează și răspund nevoii noastre de hi­­­­dra­tare și prospețime. Un dressing mai picant este însă necesar pentru a da un plus de savoare frunzelor de iarnă. Iată aici 4 exemple de dressinguri (fiecare rețetă este dată pentru câte 4 porții):
Dressing de muștar: se bat 4 lin­guri de oțet balsamic alb cu sare, piper și o lingură muștar de Dijon (cu boabe). Se înglobează puțin ulei de floarea-soarelui. Se mai pot adăuga o ceapă tocată și puțină miere.
Varianta cremoasă: se amestecă 150 g iaurt cu 2 lingurițe de muștar și suc de portocale. Se adaugă sare, piper și miere.
Dressing de cartofi: Se fierb 2 cartofi albi mari în apă cu sare, cca 20 min. Se decojesc și se pasează; se amestecă împreu­nă cu 100 ml supă fierbinte, 2 linguri de oțet și 4 linguri de ulei. Se sărează și se piperează. Cât este călduț, se adaugă la salată. Presărați eventual bucățele de bacon sau jumări.
Dressing de zmeură: Se bat 4 linguri de oțet de zmeură cu 8 linguri de ulei de nuci, sare și piper. Se mai pot adăuga smântână și un praf de zahăr.
Dressing de brânză: Se zdrobesc cu furculița 50 g gorgonzola sau roquefort; se adaugă 50 g smântână și se amestecă. Se înglobează 1-2 linguri oțet de vin alb, piper și o lingură ulei de floarea-soarelui. Dacă so­sul este prea gros se mai adăugă puțină supă rece.
Varianta caldă: se toacă frunzele de la ½ legătură busuioc. Se bat 4 ouă cu 4 linguri de ulei și 4 linguri de oțet de vin alb; se adaugă 200 ml lapte și se încălzesc. Când sosul devine cremos, se ia vasul de pe foc și se lasă să se topească înăuntru 120 g cașcaval ras. Se adaugă busuioc și piper.

Comments

comments

Previous:

Puterea secreta a aromelor

Next:

Cozonăcei cu brânză din aluat dospit înnobilat cu fructe confiate

You may also like

Post a new comment