Pe firul apei: Sulina

17 May of 2013

În cel mai estic oraș al Uniunii Europene nu poți ajunge decât folosind o ambarcațiune

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Brațul Sulina a fost, timp de secole, singurul navigabil la intrarea pe Dunăre, primele așezări formându-se aici cu mai bine de cinci veacuri înainte de Hristos. Totuși, cele dintâi atestări documentare datează cu aproape 1.000 de ani în urmă.

Un oraș pitoresc
Situată la doar patru metri deasupra nivelului mării, localitatea scăldată de apele Dunării este formată din soluri nisipoase, sărate și parțial umede, flora predominantă fiind cea a stufului, nuferilor, sălciilor, plopilor și frasinilor. Numeroase specii de pești și păsări completează cadrul natural îmbelșugat și peisajul de o frumusețe aparte, cu precădere la ieșirea din oraș, de-a lungul îngustelor canale ce străbat arealul deltei.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Pentru turiștii ajunși aici întâia oară, orașul-port este ușor de străbătut, fiind structurat în șase străzi paralele cu Dunărea și 13 străzi perpendiculare pe fluviu, de o parte și de alta a acestuia, însumând aproximativ 40 de km.

Perioada de glorie
Între anii 1856 și 1938 Sulina a cunoscut o dezvoltare rapidă ca urmare a înființării Comisiei Europene a Dunării (CED), un organism internațional ce garanta libera circulație pe fluviu. Astfel, așezarea s-a transformat dintr-un sat afectat de pre­zența piraților într-un oraș cu cheiuri portuare, diguri de protecție, serviciu de telefonie, rețea de distribuție a apei potabile și uzină electrică. În anul 1869 CED a construit „Farul Mare” care înlocuia ve­chiul far turcesc, ridicat în anul 1802.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


În prezent, declarat monument istoric, acest far adăpostește un mic muzeu ce prezintă istoria organizației și o sală dedicată scriitorului Eugen Botez, cunoscut sub pseudonimul Jean Bart, cel care avea să facă Sulina cunoscută dincolo de granițele țării, prin celebrul său roman „Europolis”.
Renumită pentru nisipul său fin, plaja din Sulina a fost recompensată în anul 2011 cu distincția Gold a programului „Quality Coast”, un premiu ce oferă posibilități de dezvoltare, pe viitor, a interesului turistic în zonă. Cimitirul maritim, unic în Europa, arhitectura aparte a lăcașurilor de cult și a caselor vechi tradiționale conferă un aspect pitoresc și atractiv întregii regiuni.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: La Sulina se poate ajunge din Tulcea cu vasul de pasageri (35 lei/persoană) în aproximativ 4 ore sau cu bărcile rapide acoperite (50 lei/persoană) în 2 ore. Numeroase pensiuni și pontoane plutitoare oferă cazare, la prețuri variate.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

De prin lume adunate, experiențe variate

Next:

Important reper istoric și cultural, la Moșna

You may also like

Post a new comment