Patul conjugal sub asediul copilului!

01 October of 2015

Să dormi alături de copilul tău, strângându-l la piept și mirosindu-i pielicica cu aromă de lapte, este într-adevăr o plăcere pentru mame. Știu asta pentru că și eu ador acest moment magic. Dar cât de des este permis să facem asta? Vei afla din materialul următor.

De-a lungul timpului, subiectul “unde doarme copilul”, adică la el în cameră, singur, sau la părinți în dormitor (cu ei în pat sau în pat propriu) a fost amplu dezbătut. Taberele conturate sunt simplu de intuit: părinții cred că e bine pentru copil să doarmă cu ei, deși viața lor de cuplu devine practic inexistentă, și specialiștii în domeniu (pediatrii, neonatologi etc) care încearcă din răsputeri să atragă atenția asupra dezavantajelor și pericolelor. Dar să le luam pe rând.

Avantajele somnului împreună

Dacă vorbim de un nou născut, se acceptă ca în primele două, trei luni patul bebelușului să fie mutat în camera părinților pentru a ușura oarecum eforturile depuse de mămica grijulie. În acest caz ea va reuși să doarmă mai liniștită măcar câteva ore, știind că îl aude pe cel mic și că îi poate răspunde imediat la nevoi. Dacă vorbim despre un copil mai măricel, se pare că instalarea lui în patul părinților are și efecte benefice. Spre exemplu: prichindeii se simt în siguranță și DOAR în aceste momente acceptă și le place să fie cocoloșiți. Acum se sedimentează legăturile emoționale dintre copil și părinți.

Dezavantajele somnului împreună

Lăsând la o parte faptul că somnul “la comun” poate întârzia destul de mult apariția unui frățior sau a unei surioare, există motive mult mai serioase și mai periculoase pentru care să nu dormiți împreună. Specialiștii atrag atenția asupra riscului de moarte prin sufocare în special când copilul care împarte patul cu părinții săi are sub vârsta de 2 ani. Între anii 1990-1997, un studiu american a scos la iveală faptul că 515 copii au sfârșit tragic din acest motiv. Nu este o cifră mare dar cauza se adaugă celorlate care pot duce la decesul bebelușilor. Practic, șansele sunt sporite. Studiul arată că 64 de copii mor anual (în SUA) din cauza unor accidente legate de somnul în patul părinților dar, pe de altă parte, 50 de pici au același final în propriul pătuț clasic. Deci…În loc de concluzie prefer să spun că fiecare părinte trebuie să-și evalueze foarte bine opțiunile și cunoscând toate avantajele și dezavantajele să ia o decizie optimă din toate punctele de vedere.

Sfaturi de folos
Dacă ai ales să dormi cu copilul, trebuie să ții cont de următoarele reguli:
1. NU lua piciul cu tine în pat dacă tu sau soțul sunteți bolnavi.
2. NU dormiți împreună dacă ești extrem de obosită și ești convinsă că nu te trezești cu una, cu două.
3. NU dormiți împreună dacă tu sau soțul suferiți de obezitate.
4. Eliberează patul de prea multe perne, pături etc inutile. Minimizează riscurile.
5. Pune proptele la marginea patului ca să nu auzi “buf” în toiul nopții.
6. Pregătește-te să dormi în cele mai ciudate poziții, să primești coate și picioare în zone dureroase și, în principiu, să nu te odihnești.

Cum îl dai jos din patul tău

Problema este că odată obișnuit la tine în pat, cu greu se va lăsa urnit către al lui. Păi de ce s-ar muta singur în camera sa? Tu ai televizor în dormitor (setat invariabil pe desene), ești mereu lângă el să-l învelești sau să alungi urâtul monstruleț de sub pat.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i oferi copilului tău un substitut. O idee bună e să-i dai lui puiul de pernă din patul tău, ca să doarmă cu el. Sau o păturică pe care obișnuiai tu să o folosești. Îi poți spune chiar: “perna asta/pătura este a mea și ea mă ajută să dorm bine noaptea. Dar m-am gândit că tu ai mai multă nevoie de ea acum și ți-o împrumut ca să dormi și tu bine în camera ta.” O va lua garantat.
După ce ai convins copilul să încerce să doarmă singurel la el în cameră, asigură-l că vei veni din timp în timp să-l verifici. Intervalul trebuie să fie ceva mai mare între vizite iar acestea din urmă trebuie rărite în următoarele zile. Dacă alegi să stai cu el până adoarme, ideea e să ai o oarecare distanță față de pat, de preferat să te așezi mai spre ușă, urmând ca în zilele ce vin să părăsești de-a dreptul camera. Nu interacționa de niciun fel cu cel mic, nu-l ține de mână etc. Lasă-l să-și capete cât mai repede independența. Oricum, mai mult ca sigur, te vei trezi cu el în patul tău în toiul nopții. Atunci trebuie să-l conduci spre camera sa și să fii foarte fermă când afirmi: tu dormi în patul tău. Pregătește-te să repeți procedura de fiecare dată când se întâmplă și persistența lui se va transforma în curând într-un somn liniștit atât pentru tine cât și pentru micul băgăcios.
Specialiștii cred că o bună motivație îi va face pe copii să-și dorească și să accepte singurătatea nocturnă. De aceea, de dimineață cel mic trebuie lăudat și lăsat să facă ceva ce îi creează plăcere. De exemplu să-și aleagă ținuta pentru grădiniță, să se uite un pic la desene animate, să își compună singur meniul de mic dejun etc.
Un alt aspect extrem de important pentru o reușită este stabilirea unei rutine zilnice înainte de culcare. Începeți cu o băiță amuzantă, apoi îmbracă-l cu pijamăluța preferată și pregătește-i o cană de lapte pe care o va bea în timp ce îi citești povești cu prinți și prințese. Urmează dezmierdarea, pupicii și urările de noapte bună.

Comments

comments

Previous:

Ce face bebe cand mami reincepe munca?

© angiolina / Fotolia

Next:

Zmeul-zmeelor: FEBRA

You may also like

Post a new comment