Patrizia Paglieri, reteta unui zambet italian

20 January of 2015

Într-o vreme a globalizării, în care și românii își scriu biografia, căutându-și locul, Patrizia Paglieri, o italiancă talentată și curajoasă, s-a așezat împreună cu familia sa în România și, cu răbdare și tenacitate, a reușit să își facă un loc special în lumea gastronomiei.

A lucrat în Italia, în restaurantul familiei, timp de 25 de ani și a învățat chiar de la bunica ei tainele gustului bun și arta de a face ca mâncarea să aibă un aspect plăcut. Încet-încet, munca în restaurant a devenit o adevărată pasiune. Patrizia Paglieri a venit în România în 1992, împreună cu familia, într-o iarnă geroasă pe care nu o va uita niciodată. Pe atunci, fiul ei avea numai nouă luni. A fost plăcut impresionată de spiritul deschis și de bucuria de a trăi a românilor și, deși îi e dor de Italia, a început să iubească România ca pe o a doua casă.

Și-a făcut o mică afacere, și-a deschis un restaurant cu specific italian și s-a perfec­ționat încontinuu, urmând cursuri de gastronomie mediteraneeană la Bergamo. Restaurantul ei cu patru mese, din Buftea, a fost începutul succesului în România. Cu un chip și un farmec aparte, Patrizia a pus pe masă bucate alese pentru numeroase celebrități: Donald Sutherland, Armand Assante, Andy Garcia, Pavarotti. Iar acum o știe toată țara de la „Master Chef“, un show ce poate fi urmărit la Pro TV.

Te-ai născut în Bahamas, ai copilărit în Val D’Aosta și ți‑ai petrecut adolescența în San Remo. Unde te simți acasă?
Acasă mă simt unde am familia. Și familia mea este aici, de mai bine de 20 de ani. România este țara în care mă simt cel mai bine acum. Mi-am făcut mulți prieteni aici și asta cântărește foarte mult pentru mine.

Cât de importantă este pentru tine tradiția gastronomică italiană? O vei lăsa moștenire fiului tău?
Mâncarea este o tradiție foarte importantă în familia noastră. Și este o pasiune care, într-adevăr, s-a transmis din generație în generație. Prima oară am gătit alături de bunica, așa cum și Francesco, fiul meu, petrece acum mult timp în bucătărie alături de mama mea.

Am fost în restaurantul tău și te-am văzut pretutindeni: stând de vorbă cu clienții, ordonând ospătarii și, bineîn­țeles, trecând și prin bucătărie. De unde această știință a managementului unui restaurant?
Nu aș numi-o neapărat o știință, cred că sunt niște lucruri care îți vin natural. Țin mai degrabă de calitatea umană. Întotdeauna mi-a plăcut ca în bucătăria mea să fie o atmosferă plăcută, pentru ca
oamenii cu care lucrez să se simtă bine. Eu cred că atunci dau oamenii cel mai bun randament. Dar să ne înțelegem, asta nu înseamnă că nu sunt foarte riguroasă. Detest mediocritatea în bucătărie. Totul trebuie să fie perfect. Nu accept mai puțin de atât. Și cred că rigurozitatea și atmosfera plăcută nu se exclud reciproc.

Cum e la tine în casă de Crăciun și de Revelion, ce bunătăți pregătiți?
Crăciunul l-am făcut întotdeauna în România, lângă familie. Și întotdeauna de Crăciun miroase bine în casă. Gătesc tot felul de bunătăți. Nu pot să zic că am un meniu fix, dar niciodată nu lipsește panettone.
De Crăciun, de regulă, preparatele nu sunt simple. Este o ocazie specială și cred că e un moment bun în care să ne străduim un pic.

Știu că ești pasionată de pește. Ai gustat preparatele din Delta Dunării? Ce ai pune pe masă, clienților tăi, din bucătăria românească?
Nu am ajuns în Deltă, deși mi-aș dori foarte tare, dar știu rețete de acolo. Pe cele mai multe le-am făcut la restaurantul din Constanța. Și îmi place să gătesc sturion, e un pește delicios, plus crap, stavrid, chefal… Îmi place să fac și salată de icre.

În pofida faptului că bucătăria italiană este bogată, ai o siluetă de vedetă. Cum reușești? Cum arată un mic dejun al Patriziei?
Sunt foarte atentă la alimentația mea. Sigur că îmi place să mănânc, dar când simt că mă îngraș, trec imediat la regim. Iar dimineața, cafeaua, iaurtul și un fresh de portocale reprezintă micul meu dejun.

Cât de importantă este muzica pentru tine? Asculți și muzică românească?
Întotdeauna ascult muzică atunci când gătesc. Așa cum am mai spus, atmosfera e foarte importantă în bucătărie. Sigur că îmi place și muzica românească, avem mulți artiști talentați aici.

„Master Chef“, emisiunea de la Pro TV, te-a lansat în televiziune. Ne-ar plăcea să ne dai detalii despre culisele emisiunii…
Am fost fericită când am întâlnit această echipă frumoasă de producție, cu oameni care m-au susținut și de la care am învățat foarte multe lucruri despre această industrie care îmi era străină până acum. În ceea ce privește întâmplările comice din culise… sunt o mulțime. Fodor este amfitrionul distracției. Oricât de obosiți am fi, Răzvan reușește să ne resusciteze.

Călătorești mult? Ce ai învățat din călăto­riile tale?
Nu călătoresc atât de mult. Atunci când te dedici carierei, e mai greu să îți iei vacanță. Dar din locurile în care am fost, întotdeauna am învățat câte ceva: fie că a fost vorba de rețete, fie că a fost vorba de chestiuni care țin de cultură și civili­zația din zona respectivă.

Ai prietene în România? Vă vedeți așa, ca fetele, la o cafea?
Sigur că am. Cele mai multe prietene pe care le am sunt de aici. Ieșim, vorbim, mergem la cumpărături, ne purtăm cât se poate de normal. În Italia mai am doar câteva prietene din școală, cu care vorbesc destul de rar.

Cât de greu îi este unei femei să gestioneze un business în România? Dar în Italia?
Dacă faci totul cu pasiune, nimic nu pare prea greu. Probabil că sunt un om norocos, pentru că am în jurul meu oameni care mă sprijină în ceea ce fac. În perioada în care eram în Italia, nu mă ocupam eu de gestionarea afacerii, așa că nu am un termen de comparație valid.

Cum ți-a mers în 2014 și ce îți dorești să îți aducă noul an?
Anul 2014 a venit cu o mare schimbare în viața mea. Postura de jurat la „MasterChef“ este o experiență care mi-a transformat viața. Sunt fericită că am acceptat această provocare și sunt entuziasmată pentru ceea ce urmează. Pentru la anul, îmi doresc să fiu cel puțin la fel de fericită ca până acum. Și asta înseamnă să fiu sănătoasă, familia mea să fie sănătoasă, să am în continuare oameni frumoși în jurul meu. Și să știu că pot să aduc bucurie în viața celorlalți. Iar despre partea profesională, îmi doresc să avem în continuare succes cu emisiunea, iar restaurantul pe care mă pregătesc să îl deschid să fie exact așa cum mi-l doresc: mâncare extraordinară, atmosferă plăcută, o echipă de top și clienți fericiți!

Text: Ivana Iancu

Comments

comments

clovni

Previous:

Clovnii de la CliniClowns: Zambetul invinge boala!

Next:

MARIUS MANOLE: „Teatrul se face cu bucurie!“

You may also like

Post a new comment