Partenerul tău este optimist? Asta îți menține sănătatea

01 July of 2020

Cercetătorii spun că a fi într-o relație romantică cu un optimist te poate ajuta să eviți declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele optimiste tind să manifeste comportamente mai sănătoase, legate de o bună funcție cognitivă. Iar optimismul este o calitate care poate fi învățată.

Potrivit unui grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan, secretul de a avea o minte mai ascuțită pe măsură ce îmbătrânești poate consta în faptul că ai un partener optimist. Pentru cercetarea lor, echipa a folosit 4.457 de cupluri, persoanele care au participat la studiu au fost americani cu vârsta de 50 de ani și mai mari.

La începutul studiului, participanții au fost evaluați pentru optimism printr-un chestionar. Cercetătorii au evaluat la fiecare 2 ani pe parcursul unei perioade de urmărire de 8 ani, persoanele, acestea fiind testate de până la 5 ori. Evaluarea a inclus teste de memorie pe termen scurt și lung. Oamenilor li s-a cerut, de asemenea, să evalueze calitatea memoriei lor în viața de zi cu zi. Când echipa a analizat datele, a descoperit că oameni mai optimiști stăteau din punct de vedere cognitiv mult mai bine.

Autorul principal al studiului, William J. Chopik, doctor, profesor asistent de psihologie la Michigan State University, a explicat că există mai mulți factori de risc cunoscuți pentru declinul cognitiv. Acestea includ predispoziția genetică, markerii biologici și factorii de viață. Factorii stilului de viață includ activitatea fizică, alimentația sănătoasă și greutatea sănătoasă. Optimistii tind să aibă comportamente mai sănătoase, cum ar fi să mănânce mai bine, să fie mai activi și să aibă mai multe șanse să se implice în asistență medicală preventivă.

De aceea, este probabil ca acesta să fie motivul pentru care optimismul este legat de un risc mai mic de declin cognitiv. Chopik și echipa sa presupun că un partener optimist ar putea să dea un exemplu de comportament sănătos pentru soț sau soție. Chopik a spus că activitatea echipei sale sugerează că optimismul ar putea fi util în evitarea declinului cognitiv asociat cu Alzheimer și cu alte forme de demență.

Putem învăța să fim mai optimiști?

Chopik a spus că, deși aproximativ 25% din optimism este ereditar, este o calitate care poate fi învățată. El a menționat că o mare parte din munca legată de crearea schimbării personalității se învârte în jurul faptului că oamenii doresc cu adevărat schimbarea, precum și ce pași pot face în viața lor pentru a crea această schimbare. Oamenii pot schimba, de asemenea, modul în care văd succesul și eșecul, a sugerat Chopik.

„Optimistii cred că succesul lor provine din interior; ei cred că eșecurile lor sunt cauzate de lucruri exterioare pe care nu le stăpânesc. Iar, deseori, asta îi determină să fie mai fericiți și să aibă succes. De asemenea, condiția fizică și activitatea sunt factori decisivi pentru întreținerea cognitivă pe măsură ce îmbătrânim. În plus, așa cum au menționat autorii, implicarea socială s-a dovedit a fi valoroasă pentru menținerea funcționării cognitive. Așadar, ar fi util să rămâi conectat(ă) cu prietenii și familia.

Citeste si: Tonus psihic si voie buna

Articol exclusiv onlin, text: Ada Oprea, sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

adormi rapid, femeie care doarme, somn

Previous:

3 metode care te ajută cu sigurață să adormi rapid

energie negativa, femeie trista in pulovar albastru, femeie bruneta

Next:

Energie negativă. Cum te afectează și cum poți să o eviți

You may also like

Post a new comment