Paris, orașul iubirii

08 June of 2015

Paris

© scaliger / Fotolia

Când am plecat la drum, să văd Parisul, mă gândeam că toate informațiile sunt un șablon, că n-are cum să fie chiar cum se spune. Și, parțial, am avut dreptate. Nu este cum se povestește pentru că e de o mie de ori mai frumos, mai romantic și mai primitor.

Turnul de 324 de metri
Și, ca orice turist ajuns în superba capitală franceză, obosită după 2 zile de drum cu mașina pentru că m-am încăpățânat să iau avionul și să aterizez după 3 ore, m-am repezit să văd Turnul Eiffel. De o frumusețe frapantă, imensa construcție m-a primit bucuroasă, vibrând la propriu în timp ce-o escaladam pe scări pentru că liftul nu funcționa în acea marți. Puțini știu că pe fiecare piesă și șurub din metal ce compune turnul scrie cu litere de-o șchioapă “made in Reșița – Romania” datorită inginerului Gheorghe Pănculescu care a inventat o tehnică specială pentru construcția care a servit ca arc de intrare la Expoziția Universală din 1889, un târg mondial ce sărbătorea împlinirea a 100 de ani de la revoluția franceză. Din turn poți vedea întreg Parisul iar imaginile sunt fabuloase. Din loc în loc sunt așezate plăcuțe care îți explică ce clădiri ai în fața ochilor.

Marile bulevarde
La doi pași de Turnul Eiffel se află Arcul de Triumf iar de acolo pornesc radiant cele mai frumoase bulevarde din Paris. Am luat-o la picior pe Champs-Elysees, minunându-mă la fiecare pas de tot ce vedeam și bucurându-mă ca un copil nerăbdător. Cafenelele șic, restaurantele elegante, magazinele cu vitrine ca în revistele de modă, cinematografele se înșiruiau pe trotuarele late, în fața unor copaci imenși tunși la ștanță. Recunosc că am fost un pic șocată de faptul că pe lângă milioanele de turiști, pe care-i identificai după cum țineau harta în mână, am văzut foarte mulți oameni de culoare și arabi stabiliți în Paris. Pe bulevardul George V am admirat colecțiile de haine ale celor mai mari case de modă din lume și am rămas cu gândul la un pardesiu Prada care costa doar 27.000 de euro. Transportul public din Paris este la îndemâna oricui însă fără o hartă adecvată nu te descurci. Stațiile de metrou centrale care leagă cele mai importante obiective turistice sunt amenajate într-o manieră deosebită pregătindu-te parcă pentru vizita ce urmează să o faci.

Muzeele pariziene
Incontestabil, muzeul Louvre atrage cei mai mulți turiști, dar îți trebuie cel puțin o zi întreagă ca să-l vezi. Am vrut neapărat să văd Mona Lisa, capodopera lui da Vinci, care în ciuda imaginii pe care o are toată lumea despre acest tablou, este o pictură mică de 77 cm X 53 cm, cocoțată pe un perete iar fluxul de turiști este atât de violent încât nu ai cum să zăbovești ca să o observi mai bine. Dar dacă vrei să vezi un muzeu de artă mult mai interesant, îți recomand să te duci la d’Orsay, o clădire care inițial a fost o gară. Din punctul meu de vedere aici vei găsi cele mai importante colecții de artă, iar momentul în care recunoști picturile și artistul care le-a plăsmuit este divin. De regulă, pe lângă expoziția permanentă, există și una temporară. M-am repezit să văd tablourile lui van Gogh, preferatul meu, dar apoi s-a întâmplat ceva foarte amuzant. Am vizitat și expoziția temporară, unde printre nume arhicunoscute din lumea artelor, se regăsea și magnificul olandez. Surprinzător dar erau aceleași tablouri pe care le admirasem cu câteva minute în urmă, ceea ce m-a făcut să mă gândesc că sunt doar niște copii extrem de bine realizate iar elanul meu a cam scăzut un pic. Parisul îți oferă peste 150 de muzee și crede-mă că trierea este foarte dificilă. Nu poți să ratezi muzeul modei și a artelor textile, cum nu poți să nu te duci în centrul Georges Pompidou unde vei avea ocazia să vezi atelierul și operele lui Brâncuși. Despre Brancusi, căci așa îi zic francezii, nu se specifică nicăieri că ar fi român. El este doar cetățean francez și atât. Dar asta spune multe despre noi și despre modul în care ne apărăm valorile, nu-i așa?

Catedralele
Prima catedrală care mi-a ieșit în cale este Notre Dame. Dantelată de la prima cărămidă până la ultima, stilul gotic te așteaptă să-i descifrezi misterele, mai ales că acest lăcaș de cult este unul dintre cele mai întunecate din lume. Pășind în interior mi-a venit în minte “Cocoșatul de la Notre Dame” a lui Hugo și mi-am imaginat pentru câteva secunde povestea de dragoste pe care cartea o ascunde. Apoi, drumurile m-au condus către Sacre Coeur, catedrala situată în vârful colinei din Montmartre și care mi-a cucerit inima pentru totdeauna. De o frumusețe inimaginabilă, bazilica îți taie răsuflarea la propriu pentru că trebuie să urci destule trepte ca să ajungi la ea. Mozaicurile din interior sunt aproape dumnezeiești. Dacă îți dorești un pic de adrenalină îți propun un joc: citește cartea “Codul lui da Vinci” a controversatului Dan Brown și urmărește simbolurile descrise de autor pe care le vei regăsi și în această catedrală, dar nu numai, ele fiind prezente în tot Parisul. Parol!

Montmartre
Și, pentru că tocmai vizitasem Sacre Coeur, am poposit preț de o jumătate de zi în Montmartre. Este una dintre cele mai frumoase zone din Paris, împânzită de străduțe înguste, intime și care adăpostește case dichisite cu arhitectură veche. Pe vremuri aici au locuit Renoire, Degas, Picasso, Modigliani, Toulouse-Lautrec, Matisse și tocmai din acest motiv Montmartre este numit în mod oficial un district istoric în care dezvoltarea ulterioară a zonei este interzisă pentru a-i păstra caracterul. O mulțime de pictori stau înșirați pe trotuare, cu șevaletul în față și te îmbie să te așezi lângă ei ca să te imortalizeze pe pânză. Am întâlnit și un mic Gavroche care dansa de mama focului pe muzica unei vechi flașnete. Restaurantele și cafenelele mici împrăștie aromă de clătite și cafea bună iar ușile muzeelor sunt larg deschise.

2 puncte de atracție “mai diferite”
Cele două puncte de atracție de care îți vorbesc sunt diametral opuse având în vedere distracțiile pe care le propun. Prima este Moulin Rouge, celebrul teatru de cabaret adevărat unde este chiar păcat să nu te duci chiar dacă biletul este destul de scump (prețul pornește de la 100 de euro/persoană). Spectacolul oferit te dă pe spate ca să nu mai pomenim de reacția stranie, aș zice eu, a bărbaților din sală. Chiar lângă vei găsi muzeul sexului iar dacă nu ești pudică merită să arunci un ochi. Iar al doilea punct de atracție este cimitirul Pere Lachaise, un parc în care se odihnesc pe vecie unii dintre cei mai prolifici scriitori și compozitori ai lumii.  Monumentele funerare sunt impresionante.

În plus, mai poți vizita:
*Domul Invalizilor, unde este depus în mai multe sarcofage trupul lui Napoleon
* Piața Concorde
* Grădinile Tuileries
* Cartierul Latin
* Opera
* Palatul de la Versailles, situat în afara Parisului

Comments

comments

Previous:

Reverenta pentru Marea Poarta

Next:

Vreau sa plec in vacanta!

You may also like

Post a new comment