Parcul Natural Porțile de Fier – Cazanele Dunării

14 June of 2012

Foto: Cristian Niculescu

De la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele mai frumoase trasee turistice românești

Numită și Clisura Dunării, zona de defileu ce străbate Carpații la granița cu Serbia presară de-a lungul fluviului peisaje de o frumusețe răpitoare. Dunărea curge în îmbrățișarea muntelui, de la intrarea în țară și până dincolo de Porțile de Fier.

Orșova – Moldova Nouă
Pe malul românesc al Dunării își duc traiul într-o perfectă armonie atât români, cât și sârbi, anumite localități, precum Pojejena sau Șvinița, fiind ocupate majoritar cu populație de origine slavă.

Foto: Cristian Niculescu

Orșova, cea mai mare urbe din regiune, aflată în apropierea zonei de vărsare a râului Cerna, a fost reconstruită la începutul anilor ‘70 pe terasele montane de deasupra vechiului oraș. Acesta a fost inundat controlat, ca urmare a creării lacului de acumulare Porțile de Fier.
Orașul Moldova Nouă, atestat încă din secolul al XVII-lea, este cea de-a doua localitate ca mărime din regiune și punctul final al călătoriei pe malul Dunării, șoseaua schimbând direcția spre nordul Banatului, către localitățile Oravița și Reșița. Călătorii aflați în drum spre Timișoara, Caransebeș, Băile Herculane sau Târgu-Jiu au posibilitatea alegerii acestui traseu un pic mai lung, dar incredibil de frumos. O bună parte a drumului este proaspăt asfaltată.

Foto: Cristian Niculescu

Obiective turistice
România este o țară frumoasă, deși aflată încă în căutarea unei identități turistice, însă priveliști sublime precum cele de la Cazanele Dunării rar pot fi întâlnite pe întreg continentul european.
Rămășițe ale istoriei stau mărturie prin cele două turnuri inundate ale ansamblului medieval Trikule, din apropiere de Șvinița. Chipul de 50 de metri al lui Decebal, săpat în munte, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. De peste cinci secole, Mănăstirea Mraconia întâmpină vicisitudinile vremii, ridicându-se și azi semeață, la cotul fluviului.

Foto: Cristian Niculescu

Dar lista obiectivelor turistice nu se încheie aici, aproape fiecare zonă din arealul Parcului Natural Porțile de Fier răsfățându-și vizitatorii cu numeroase variante de relaxare.
De la Orșova și până la Moldova Nouă, turiștii au de străbătut puțin peste 100 de km, mare parte dintre aceștia fiind parcurși pe malul Dunării. Pe toți cei ajunși aici călătoria de aproape două ore îi va purta pe un tărâm plin de farmec, cu o floră și o faună bogate, lângă apele fluviului intrat în legendă.

Transport și cazare: Cu certitudine, singura modalitate de a ajunge în zonă și de a te bucura pe îndelete de frumusețea peisajului rămâne automobilul propriu. Drumul trebuie urmat de la Orșova, însoțind indicatorul de Moldova Nouă.
Ca în orice regiune turistică apreciată din România, variantele de cazare în pensiuni sunt numeroase, însă prețul este în general unul destul de ridicat, pornind de la 120–150 de lei camera dublă.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Torino – popas pe tărâmul Piemontului

Next:

Cheile Turzii – Preaplinul unei naturi milenare

You may also like

Post a new comment