Parcul Natural Comana

17 October of 2013

În apropierea Capitalei, un paradis al florei și faunei îi întâmpină pe iubitorii naturii cu variate posibilități de loisir.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Cea mai mare arie protejată din Câmpia Română, Parcul Natural Comana se întinde pe o suprafață de 25.000 ha, fiind înfiin­țat în anul 2004, în baza unei documentații tehnice și științifice elaborate încă din 1954 de Academia Română.

Rezervația naturală
Situată la 35 km de București, la aproximativ jumătatea distanței dintre Capitală și orașul Giurgiu, aria protejată include 5 sate: Comana, Vlad Țepeș, Budeni, Fălăștoaca și Grădiștea. Parcul cuprinde peste 1.000 de hectare de baltă și 300 de hectare de zonă mlăștinoasă, inundabilă, formând a treia zonă umedă a României, după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei. Spațiul este unul propice dezvoltării a 141 de specii de păsări, 13 specii de pești și 31 de specii de mamifere.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

În Pădurea Vlad Țepeș sunt protejate rezervația științifică de bujor românesc „Padina Tătarului“ și cea de ghimpe „Oloaga-Grădinari“, aici desfășurându-se anual, în luna mai, serbarea câmpenească „Sărbătoarea Bujorului“ în scopul conservării biodiversității.

Locuri anti-stres
Dacă ești din București sau Ilfov, regiunea reprezintă un minunat popas de weekend și un refugiu, în goana de a scăpa de stresul cotidian. Nu rata amenajările lacustre de pe Balta Comana, traseele turistice prin pădure, plimbarea cu barca, arborii seculari și flora variată și atât de frumoasă. Perioadele fără precipitații sunt de preferat, deoarece zona nu este asfaltată, iar stufărișul de pe baltă se inundă ușor. După 2-3 km de mers prin pădure, se deschide privirii o mică poiană, intitulată „Fântâna cu nuc“, un loc ideal pentru un scurt popas și un picnic la iarbă verde.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

De aici poți alege drumul spre baltă prin stufăriș, urmând un podeț frumos amenajat din scânduri de lemn, sau poți păstra poteca prin pădure pentru a te bucura de aerul puternic ozonat și de liniștea codrului verde.

Mănăstirea Comana
Lăcașul de cult cu hramul Sfântului Nicolae, ctitorit în anul 1461 de domnitorul Vlad Țepeș sub aspectul unei mănăstiri-cetate, a fost reclădit de boierul Radu Șerban în forma inițială un secol mai târziu. Părți ale celui dintâi edificiu mai pot fi admirate în prezent doar în zona zidului de incintă, de ceva timp mănăstirea intrând într-un amplu proces de reconstrucție. Locul era cu secole în urmă o insulă în jurul mlaștinilor formate de cursul râului Neajlov, fiind greu accesibil năvălitorilor. Accesul în mănăstire se făcea printr-o poartă aflată în nordul incintei, după care se traversa un pod de lemn, ușor de incendiat în vremuri de restriște.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

În trecut criptă a familiei Cantacuzino, mănăstirea adăpostește în prezent și un Mausoleu al Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, ridicat în anul 1932 pe baza indicațiilor oferite de renumitul istoric Nicolae Iorga.
Ultimele lucrări de restaurare a lăcașului de cult au avut loc la începutul anilor ’70, în 2008 fiind restaurate beciurile domnești și biblioteca. O plimbare la sfârșit de săptămână în acest mirific colț de rai te va ajuta să evadezi din cotidian, oferindu-ți momente plăcute de liniște și relaxare. La final îți vei dori să revii aici tot mai des.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Variante de cazare: Dacă ești din București sau din împrejurimi, o zi îți este de ajuns pentru a vizita zona parcului natural și Mănăstirea Comana. Totuși, dacă vei dori să rămâi peste noapte, poți alege ca variante de cazare cabana de vânătoare din pădure sau complexul turistic aflat la intrarea în zona protejată de parc. Pentru mai multe detalii, legate de zonele de interes, regulament, activități permise și restricții, accesează www.comanaparc.ro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Bunica mea e cea mai tare!

Next:

Plaiurile Carașului

You may also like

Post a new comment