Aer curat și o atmosferă calmă, ce îmbie la relaxare
Situat în partea estică a Carpaților Meridionali, splendidul Parc Natural Bucegi cuprinde lanțul montan cu același nume, având o suprafață de peste 30.000 de hectare, desfășurate pe teritoriul administrativ al județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov. Foarte apreciat de către turiști, Masivul Bucegi deține, cu cele aproape 40 de trasee omologate, cea mai densă rețea de poteci marcate dintre cele 27 de arii protejate românești.
Spre platoul Padina
Ecosistemul diversificat al Bucegilor adăpostește numeroase habitate, cu păduri de foioase, conifere, turbării, mlaștini, grohotișuri și pajiști alpine, distribuite în plan vertical, etajat. Peste 3.500 de specii faunistice cunoscute până în prezent, de la nevertebrate la mamifere mari, populează zone largi, încă perfect conservate.
La peste 1.500 metri altitudine, spațiile adecvate de campare precum platoul Padina oferă în perioada sezonului cald variante numeroase de petrecere a timpului liber în natură. Aici, în apropiere de Peștera Ialomiței, poate fi utilizată telecabina până la Babele (2.292 m) sau poate fi urmat, la picior, unul dintre variatele trasee marcate. Cascada Urlătoarea, Jepii Mici, Lacul Scropoasa, Turbăria Lăptici sau Șaua Strunga sunt doar câteva dintre destinațiile de o frumusețe aparte, presărate de-a lungul coamelor înverzite ale Munților Bucegi. Padina Fest, un eveniment complex cu activități diverse, menit să promoveze ecoturismul și conservarea patrimoniului natural, este organizat în fiecare an pe platoul cu același nume, pe la sfârșitul verii.
Bolboci și Cheile Tătarului
La 10 km de Sinaia, Lacul Bolboci, format prin bararea naturală a văii râului Ialomița, încântă prin coloritul puternic al undelor sale, în care se reflectă albastrul infinit al cerului și verdele pur al pădurilor de conifere. Crestele stâncoase ale Bucegilor, presărate cu galbene pășuni alpine, formează un zid maiestuos în jurul lacului, iar natura impune respect turiștilor prin măreție și frumusețe nemăsurată. Apele Ialomiței despică nemiloase pereții de calcar ai muntelui, lăsând în urmă rezervația geologică Cheile Tătarului. Pe versantul stâng al văii se află Peștera Ursului și Peștera Mică, două grote ce prezintă urme ale speciei ursului de cavernă, un carnivor dispărut cu aproape 20.000 de ani în urmă. Parcul Natural Bucegi reprezintă o destinație ideală pentru iubitorii muntelui de pretutindeni.
Transport și cazare: Drumurile adaptate circulației auto în cadrul parcului sunt foste trasee forestiere cu porțiuni neasfaltate, dificil de parcurs. În ultimii ani drumurile au fost parțial refăcute.
Cabanele și pensiunile din cadrul parcului oferă variante de cazare și masă la prețuri accesibile. Numărul turiștilor este destul de mare, astfel că o rezervare în prealabil este recomandată.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
26 Mar
Unde mananci in Bodrum. Top 6 restaurante.
CălătoriiDaca vacanta ta de vara include mare si soare anul asta, iti recomandam sa te ...
-
10 Apr
“Degeaba faci ceva dacă nu îi ajuți pe ceilalți”
Reportaje și interviuriE tânără, entuziastă, perfecționistă, realizată profesional și personal. Unde mai pui că e frumoasă, sociabilă ...
-
25 Feb
Istorie, cultură, tradiție și zăpadă – Innsbruck
CălătoriiCapitală a regiunii Tirol din vestul Austriei, Innsbruck este situat în valea râului Inn, fiind ...
-
25 Jan
Catrinel Sandu: “Dacă ar fi după mine, mi-aș lua toți prietenii acolo”
Reportaje și interviuriPe Catrinel Sandu Trifu am revăzut-o în finala celui de-al doisprezecelea sezon al emisiunii „Dansez ...