Parcul Natural Bucegi – vraja muntelui

21 March of 2013

Aer curat și o atmosferă calmă, ce îmbie la relaxare

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Situat în partea estică a Car­paților Meridionali, splendidul Parc Natural Bucegi cu­prinde lanțul montan cu același nume, având o suprafață de peste 30.000 de hectare, desfășurate pe teritoriul administrativ al județelor Dâmbovița, Prahova și Brașov. Foarte apreciat de către turiști, Masivul Bucegi deține, cu cele aproape 40 de trasee omologate, cea mai densă rețea de poteci marcate dintre cele 27 de arii protejate românești.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Spre platoul Padina
Ecosistemul diversificat al Bucegilor adă­postește numeroase habitate, cu păduri de foioase, conifere, turbării, mlaștini, grohotișuri și pajiști alpine, distribuite în plan vertical, etajat. Peste 3.500 de specii faunistice cunoscute până în prezent, de la nevertebrate la mamifere mari, populează zone largi, încă perfect conservate.
La peste 1.500 metri altitudine, spațiile adecvate de campare precum platoul Padina oferă în perioada sezonului cald variante numeroase de petrecere a timpului liber în natură. Aici, în apropiere de Peștera Ialomiței, poate fi utilizată telecabina până la Babele (2.292 m) sau poate fi urmat, la picior, unul dintre variatele trasee marcate. Cascada Urlătoarea, Jepii Mici, Lacul Scropoasa, Turbăria Lăptici sau Șaua Strunga sunt doar câteva dintre destina­țiile de o frumusețe aparte, presărate de-a lungul coamelor înverzite ale Munților Bucegi. Padina Fest, un eveniment complex cu activități diverse, menit să promoveze ecoturismul și conservarea patrimoniului natural, este organizat în fiecare an pe platoul cu același nume, pe la sfârșitul verii.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Bolboci și Cheile Tătarului
La 10 km de Sinaia, Lacul Bolboci, format prin bararea naturală a văii râului Ia­lomița, încântă prin coloritul puternic al undelor sale, în care se reflectă albastrul infinit al cerului și verdele pur al pădurilor de conifere. Crestele stâncoase ale Bu­cegilor, presărate cu galbene pășuni alpine, formează un zid maiestuos în jurul lacului, iar natura impune respect tu­riștilor prin măreție și frumusețe nemăsurată. Apele Ialomiței despică nemiloase pereții de calcar ai muntelui, lăsând în urmă rezervația geologică Cheile Tătarului. Pe versantul stâng al văii se află Peș­tera Ursului și Peștera Mică, două grote ce prezintă urme ale speciei ursului de cavernă, un carnivor dispărut cu aproape 20.000 de ani în urmă. Parcul Natural Bucegi reprezintă o desti­nație ideală pentru iubitorii muntelui de pretutindeni.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Drumurile adaptate circulației auto în cadrul parcului sunt foste trasee fores­tiere cu porțiuni neasfaltate, dificil de parcurs. În ultimii ani drumurile au fost parțial refăcute.
Cabanele și pensiunile din cadrul parcului oferă variante de cazare și masă la prețuri accesibile. Numărul turiștilor este destul de mare, astfel că o rezervare în prealabil este recomandată.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cuvintele dor!

Next:

Anorexia e o boală, nu un moft

You may also like

Post a new comment