Parabenii: ce anume sunt și de ce ne ferim de ei?

28 August of 2020

Parabenii, substanțele de care medicii spun să ne ferim, sunt conservanți folosiți încă din 1950 într-o mare varietate de produse de îngrijire personală și alimente pentru a preveni dezvoltarea microbilor. Aceste substanțe chimice sunt absorbite de piele și ajung în sânge și în sistemul digestiv.

Parabenii se adaugă în deodorante, paste de dinți, șampoane, balsamuri, loțiuni de corp și machiaj etc. pentru a opri dezvoltarea ciupercilor, bacteriilor și a altor microbi potențial dăunători. Așadar, de ce să ne ferim de ei?

Începutul problemei

Controversa legată de aceste substanțe chimice a început cu un studiu realizat în 2004, de dr. Philippa Darbre, de la Universitatea Reading, care a găsit parabeni în tumorile canceroase de la sân. Deși nu a dovedit că parabenii au provocat tumorile, s-a răspândit rapid ideea că există o legătură între ele. Pe de o parte, unele voci din lumea științifică afirmau că parabenii interferează cu hormonii organismului, în special cu cei de reproducere, riscurile posibile pentru sănătate incluzând tulburări de dezvoltare, probleme de fertilitate și cancer. Pe de altă parte, unele cercetări au scos la iveală faptul că parabenii au capacitatea de a imita estrogenul și deci pot contribui la creșterea celulelor canceroase.

Adevărul însă este că nu există o legătură clară între parabeni și această boală de multe ori incurabilă, mai ales că studiile au fost făcute în general pe animale, deci nu au o relevanță crescută pentru sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, Uniunea Europeană a luat măsuri drastice împotriva acestor substanțe, interzicându-le în unele cazuri sau reducând doza în special în produsele cosmetice dedicate copiilor.

Schemele de marketing

Aflate în imposibilitatea de a mai scoate la vânzare unele produse cosmetice sau alimentare, firmele și-au adaptat etichetele sau rețeta de fabricație. Cu toate acestea, de multe ori s-a dovedit că informațiile erau false sau nu concordau cu realitatea, deși reclama se baza pe sloganul „fără
parabeni“ sau „100% natural“. Problema este că, acum, cei mai mulți cumpărători verifică ingredientele, se mulțumesc să vadă că printre ele nu se găsesc parabenii, fără să se gândească la existența altor substanțe dăunătoare organismului aflate în compoziția produsului respectiv.

Lista cu parabeni este lungă, aceștia au denumiri diferite (de exemplu, tilparaben, butilparaben, metilparaben, propilparaben) și, de regulă, cu cât concentrația este mai mare, cu atât sunt menționați mai sus pe etichetă. Trebuie amintit că mulți producători de cosmetice naturale sau organice au găsit alternative eficiente la parabeni pentru a preveni dezvoltarea microbiană. Unele companii au creat produse fără conservanți, care au o durată mai scurtă de valabilitate decât produsele convenționale (6-12 luni), dar, dacă sunt folosite zilnic, este probabil să fie consumate înainte de expirare.

Informații suplimentare despre parabeni

Parabenii, așa cum am spus mai sus, sunt absorbiţi cu ușurinţă de piele și purtaţi prin tot organismul prin intermediul sângelui. De altfel, cercetătorii au găsit aceste substanţe chiar și în laptele matern sau urină. Chimicalele cu rol de conservant sensibilizează pielea, care nu se mai poate apăra natural împotriva razelor nocive ale soarelui și a ultravioletelor. Parabenii au provocat de multe ori reacţii alergice și dermatite de contact.

Citește și: Alergie sau intoleranță alimentară? Cum faci diferența

 

 

Articol preluat din Ioana Beauty&Style, nr 2/2019.

Sursă foto: 123rf

 

Comments

comments

Previous:

3 sfaturi pentru a trăi mai mult, mai bine și a preveni numeroase boli

beneficiile mierii, fagure miere, lingurita de miere, borcan cu miere,

Next:

Beneficiile mierii pentru sănătatea trupului și pentru frumusețe

You may also like

Post a new comment