Palpitatiile, un simptom cardiac serios?

08 December of 2015

Bătăile inimii nu sunt perceptibile în mod obișnuit, dar cu siguranță au existat momente în care, dintr-o dată, inima a început să vă bată atât de puternic de parcă, din interior, cineva vă izbea în piept cu un ciocănel. Ei bine, atunci când bătăile inimii pot fi simțite vorbim de palpitații.

Citeste si: Tu stii ce-ti transmite corpul tu?

Acestea pot fi total inofensive sau, dimpotrivă, pot indica existența unei afecțiuni cardiace sau a altei maladii. Doar un examen medical permite depistarea cauzei și a gravității acestor simptome cardiace.

La o persoană sănătoasă, inima bate de 60 – 80 de ori pe minut. La persoanele care obișnuiesc să practice regulat o ac- tivitate fizică sau care urmează un tratament cu medicamente ce încetinesc ritmul cardiac, bătăile inimii pot scădea sub 55 pe minut. Adeseori, palpitațiile se manifestă prin senzația unei inimi ce bate cu putere sau a unor „izbituri“ în piept.

Puteți simți că inima începe brusc să bată mai repede, fără o cauză aparentă, și că apoi revine la fel de rapid la ritmul ei normal – este vorba de tahicardie pasageră. Alteori, palpitațiile pot fi resimțite ca bătăi de inimă neregulate – este vorba de aritmie. La unele persoane, palpitațiile pot fi însoțite de dificultăți respiratorii, transpirații, amețeli, senzație de teamă, agitație etc.

Care sunt cauzele? Maladie cardiacă sau stres?
Chiar dacă uneori aveți momente în care simțiți că inima vă bate cu putere, nu este cazul să intrați în panică. Palpitațiile sunt frecvent întâlnite chiar și la persoanele perfect sănătoase și sunt, în majoritatea cazurilor, lipsite de gravitate.

De ce apar? Într-o situație care vă expune unui stres intens sau unei stări de anxietate ori atunci când depuneți efort fizic, bătăile inimii se pot accelera temporar (tahicardie pasageră), ca urmare a faptului că doar un examen medical permite depistarea cauzei și a gravității simptomelor cardiace.

Citeste si: Cacao. Un ingredient delicios, sanatos si energizant

Dacă observați că pulsul ajunge la peste 100 pe minut deși nu faceți efort, nu aveți febră și nici stare de anxietate.
Ce va face medicul? În primul rând, vă va asculta inima cu stetoscopul, iar apoi va recomanda efectuarea unor analize de sânge și a unei electrocardiograme obișnuite sau, după caz, a unei electro-cardiograme de efort. În cazul în care aceste investigații nu depistează cauza palpitațiilor, cardiologul poate considera necesară monitorizarea activității cardiace pentru 24 de ore (sau câteva zile), cu ajutorul unui aparat portabil, numit Holter.

În cazul în care la originea palpitațiilor stă o afecțiune cardiacă sau de altă natură, trebuie, înainte de orice, tratată această afecțiune. Dacă palpitațiile sunt legate de stres sau de anxietate, specialistul poate recomanda un medicament betablocant, care reglează ritmul cardiac sau puteți apela la ajutorul plantelor: tei, lavandă etc.

Redu nivelul de stres.
Când apar palpitațiile, așezați-vă și respirați lent, adânc și regulat timp de câteva minute. Dacă bănuiți că palpitațiile sunt consecința excesului de cafea, beți multă apă în cursul următoarei ore, iar dacă de vină este faptul că ați fumat prea mult, nu mai fumați câteva ore.
Pentru a preveni palpitațiile evitați excitantele: alcool, cafea, ciocolată, ceai negru sau verde, băuturi răcoritoare ce conțin cafeină.

În acest sens vă sunt de ajutor și activitatea fizică regulată, exercițiile de respirație, tehnicile de relaxare (meditație, yoga, tai chi).
Renunțați la fumat sau măcar reduceți numărul țigărilor și adoptați o ali mentație echilibrată, bogată în fructe și legume, dar săracă în grăsimi.

Citeste si: Frumoasă în interior și în exterior

Dacă ești o persoană care se stresează din orice fleac ori dacă suferiți de anxietate sau faceți atacuri de panică, să nu te mire că ai frecvent senzația că inima bate puternic sau neregulat. Palpitațiile pot apărea și din cauza excesului de substanțe excitante, precum cafea, tutun sau unele medicamente ori dacă aveți febră mare (38 – 39° C).

Cu senzația de ritm cardiac neregulat (extrasistole) se confruntă frecvent femeile însărcinate: în sarcină, volumul de sânge crește, iar inima este mai solicitată. Există și persoane la care palpitațiile sunt simptomul unei maladii cardiace sau al unei afecțiuni.

Când este cazul să mergi la medic?
Dacă palpitațiile apar frecvent sunt însoțite de dificultăți de respirație, dureri în piept, amețeli, transpirații abundente.
Dacă aveți diabet, colesterolul mărit, hipertensiune.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Reguli de siguranta pentru Craciun

Next:

Criza de sciatica

You may also like

Post a new comment