Paine cu dovleac este ceva cu totul si cu totul special care trebuie incercat. Dovleacul ideal este cel portocaliu, parfumat, unul din cele mai pretioase daruri ale toamnei. Am incercat, am gustat si rezultatul a fost cu mult peste orice asteptari.
Painea cu dovleac este o solutie excelenta pentru micul dejun, pentru pachetel sau simpla, drept gustare. Nu mai intru in amanunte despre beneficiile pe care le aduce dovleacul, de la fibrele, la vitamine si mineralele pe care le contine, pentru ca plec de la ideea ca stiti deja.
Ca sa faci paine cu dovleac, in fapt un chec foarte dens, pentru ca am folosit bicarbonat, nu drojdie, ai nevoie de 200 de grame de zahar, 250 de mililitri de ulei, circa 500-600 de grame de dovleac galben-portocaliu, bine copt, patru oua mari, 175 de mililitri de apa, 350 de grame de faina, doua linguri de praf de copt, o lingurita rasa de sare, doua lingurite de scortisoara, o ligurita de cuisoare pisate, o lingurita de nuscoara pisata.
Din toate aceste ingrediente rezulta circa 4-5 tavi mici de paine cu dovleac, sau doua mari de paine cu dovleac. Daca este prea mult, injumatateste cantitatile. Partea buna este ca se pastreaza foarte bine si se consuma repede pentru ca este foarte gustoasa.
Incepe prin a incinge bine cuptorul. Pregateste tavile pentru copt. Trebuie unse cu putin ulei si tapetate cu faina. Dovleacul trebuie copt sau fiert si transformat in piure. Intr-un vas bate ouale impreuna cu zaharul. Adauga uleiul si continua sa amesteci, folosind in mixer. Adauga piureul de dovleac si apa si amesteca pana ce totul devine omogen. Combina toate mirodeniile, sarea si faina si adauga-le pe toate in amestecul initial. Compozitia trebuie omogenizata bine. Pune in tavi si coace painea cu dovleac la foc potrivit, circa 45-50 de minute, dar verifica ce face dupa primele 30 de minute ca sa nu se usuce prea tare.
Painica creste destul de mult la copt, asa ca pune compozitie doar ceva mai putin de jumatatea tavii. Lasa painea sa se raceasca in tava, inainte de a o scoate. Se poate pastra doua-trei zile, la temperatura camerei si este absolut minunata.
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
22 Jun
Obsesiile alimentare ale pandemiei. De la stocuri absurde, la Dalgona și banana bread
CulinarÎnvățăturile lui Chef Pandemie și meniul lui surprinzător. Despre obsesiile culinare ale pandemiei și, mai ...
-
09 Jan
Pulpe picante pe orez și legume
CulinarIngrediente (4 porții): •4 pulpe de pui (cca 180 g) •4 fire de cimbru •1 ...
-
02 May
Dulciuri cu pandispan. Trei retete delicioase
CulinarPandispanul este una dintre cele mai versatile produse de cofetarie. Poate fi folosit ca baza ...
-
24 Jan
Vă plac șnițelele?
CulinarȘniţel vienez din carne de vițel Ingrediente (4 porții): •4 felii de mușchi de vițel ...