Până nu de mult catalogată drept o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată, astăzi, o boală ce poate fi tratată dacă este diagnosticată din timp. Este caracterizată prin reducerea densităţii minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase interne.
Când ne-a lovit osteoporoza, densitatea osoasă este profund afectată, asemenea unei ţesături vechi. Accentuarea fragilităţii scheletului creşte riscul fracturilor în urma traumatismelor minore sau chiar în lipsa acestora.
Cum se clasifică
“Osteoporoza poate fi primară sau secundară. Cea primară se clasifică, la rândul ei, în osteoporoză de tip 1, ce afectează, în principal, femeile la menopauză (80% din persoanele diagnosticate) şi predispune la tasări vertebrale şi/sau fracturi de antebraţ, şi osteoporoza de tip 2, ce afectează femeile cu vârste de peste 75 de ani şi bărbaţii, fără a fi influenţată de nivelul hormonilor sexuali. Aceasta se asociază cu risc crescut de fractură de col femural”, susţine dr. Roxana Tănăsache, medic specialist în medicină nucleară, cu competenţe în ecografie generală şi osteodensitometrie DXA.
Osteodensitometria, esenţială
Osteodensitometria este metoda cea mai răspândită de măsurare a masei osoase, cea mai utilizată fiind metoda DXA – nedureroasă, neinvazivă, de maximă acurateţe, rapidă şi cu minimă iradiere. Analizele uzuale de laborator sunt în general normale, inclusiv nivelul de calciu sanguvin. „Osteoporoza se poate trata mai ales dacă este diagnosticată precoce, reuşindu-se, astfel, reducerea semnificativă a morbidităţii şi mortalităţii acestor pacienţi, şi oferind şansa de a profita de cea mai bună calitate a vieţii pentru mulţi ani”, explică dr. Roxana Tănăsache.
Deteriorarea osoasa se petrece progresiv si discret, cele mai multe persoane sesizand semnele bolii abia cand osul se fractureaza sau apar modificari in postura corpului.
Durerile de spate cauzate de schimbarile patologice de la nivelul vertebrelor ar putea fi un alt semn al osteoporozei. Din fericire, exista multe cai de prevenire si diagnosticare a bolii, afectiunea putand fi tinuta sub control prin schimbari in stilul de viata si tratament medicamentos corespunzator.
Consumul de alimente bogate in calciu poate preveni osteoporoza la orice varsta. De asemenea, alimente precum somonul, tonul si heringul contin vitamina D, care ajuta la absorbtia calciului. Legumele cu fruze verzi sunt surse excelente de magneziu, mineral important pentru mentinerea calitatii oaselor.
Exista de asemenea alimente fortificate cu calciu si vitamina D (cereale integrale, suc de portocale etc.), utile in prevenirea pierderii densitatii osoase.
O alta cale de prevenire a pierderii densitatii osoase este evitarea consumului de alimente care impiedica absorbtia de calciu, precum supele la conserva si carnurile procesate. Cofeina poate avea acelasi efect negativ asupra oaselor, daca este consumata intr-o cantitate mai mare de 3 cani pe zi. Abuzul de alcool este un alt factor favorizant al osteoporozei.
Suplimentele naturale cu calciu pot asigura un aport optim al acestui mineral esential pentru integritatea oaselor, insa dozele nu pot fi stabilite decat de medicul specialist (excesul de calciu determina si el aparitia pietrelor la rinichi).
- Citeste si:
Osteoporoza, o maladie ce poate fi evitată
Ora perfecta pentru medicamente. Tu le iei corect?
Șapte lucruri care favorizează apariția afecțiunilor digestive
sursa foto: pixabay.com/ articol exclusiv online, text: echipa Ioana
Comments
You may also like
-
30 Mar
Remedii pentru infecțiile ORL
MedicinăÎți curge nasul? Te doare gâtul din cauza amigdalelor inflamate? Te-ai trezit dimineața cu vocea ...
-
21 Nov
Boala Raynaud
MedicinăO tulburare circulatorie insuficient cunoscută Pentru prima oa-ră identificată în anul 1862, de către medicul ...
-
02 Feb
Cauzele putin stiute ale durerilor de spate
MedicinăUna din cele mai frecvente dureri ale omului modern este durerea de spate. Cauzele sunt ...
-
06 Jan
Monturile – un adevăr dureros
MedicinăDeși o parte din afecțiunile piciorului pot apărea ca urmare a unor afecțiuni sistemice (diabet, ...