Osteoporoza, o maladie ce poate fi evitată

30 September of 2014

© Robert Kneschke/ Fotolia

© Robert Kneschke/ Fotolia

Supranumită și „hoțul tăcut”, osteoporoza „fură” și deteriorează prematur țesutul nostru osos. Mai rău este că acest lucru se întâmplă pe nesimțite, fără să apară simptome care să ne alerteze în vreun fel. Apoi, este suficientă o căzătură banală pentru ca oasele fragilizate să se fractureze.
În România, una dintre trei femei cu vârsta peste 50 de ani se confruntă cu probleme legate de osteoporoză. Cum poate fi prevenită și tratată această boală care amenință atât de multe femei?

Formate din colagen, săruri minerale și calciu, oasele noastre sunt țesuturi vii care se reînnoiesc în permanență. De fapt, organismul produce și distruge constant celule osoase. Scheletul nostru continuă să se dezvolte până în jurul vârstei de 30-35 de ani, când atingem masa și densitatea osoasă maxime. Începând de la această vârstă, noile celule osoase nu reușesc să le înlocuiască pe cele distruse, așa că începem să pierdem permanent masă osoasă.
Acest fenomen se accelerează la menopauză, când organismul secretă o cantitate mult mai mică de estrogeni și progesteron, hormoni care contribuie la menținerea și formarea țesutului osos. În primii 5-10 ani după menopauză femeile pierd în fiecare an câte 1% din densitatea osoasă. La această pierdere contribuie și faptul că pe măsură ce îmbătrânim absorbim mai greu calciul atât de necesar menținerii unor oase solide, iar capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D (cea care fixează calciul) se diminuează.

Din cauză că oasele își pierd rezistența, o simplă căzătură sau transportarea unei greutăți mai mari poate provoca o fractură. Cele mai expuse riscului de fractură sunt încheietura mâinii, vertebrele, șoldul și umerii: aceste oase se pot fractura chiar și la șocuri banale.
La unele persoane osteoporoza se poate manifesta prin dureri de spate intense. Explicația: vertebrele, mult mai fragile, se pot fractura chiar și în urma unei mișcări greșite. În timp, aceste fracturi pot duce la încovoierea spatelui și la reducerea înălțimii cu mai mult de 4 centimetri.

Riscul fiecăruia dintre noi de a suferi de osteoporoză depinde de capitalul osos pe care îl avem în jurul vârstei de 50 de ani. În funcție de factorii genetici, alimentație, hormoni, stil de viață și greutate, oasele noastre sunt mai mult sau mai puțin solide.
Dacă avem o rezervă osoasă solidă vom face față fără probleme pierderilor de țesut osos. Nu se cunosc cauzele exacte ale osteoporozei, dar cercetătorii au identificat anumiți factori care favorizează boala:
– Cazuri de osteoporoză în familie.
– Carență de calciu sau de vitamina D.
– 
Menopauză precoce (înainte de vârsta de 45 de ani).
– 
Unele tratamente (cu cortizon, tratament pentru cancer de sân etc.).
– 
O greutate mai mică de 57 kg (un schelet mic).
Medicii recomandă persoanelor trecute de 50 de ani care prezintă unul sau mai mulți factori de risc să-și facă o densitometrie osoasă. Această investigație nedureroasă durează câteva minute și folosește raze X. Dacă se bănuiește că pierderea osoasă se produce rapid, se recomandă repetarea investigației după un an. La pacienții tratați, testul poate fi repetat la fiecare 2-3 ani.
Există tratament?
O veste bună: deși nu putem întotdeauna preveni căzăturile, putem preveni fracturile ce pot rezulta din acestea luând măsuri care să crească rezistența oaselor noastre. Până nu demult, femeilor ajunse la menopauză li se recomanda un tratament hormonal de substituție pentru stoparea pierderii osoase și creșterea densității osoase. Acum, însă, când există studii care atrag atenția că tratamentele hormonale de substituție cresc riscul maladiilor cardiovasculare și al cancerului de sân, asemenea terapii sunt recomandate numai femeilor care au simptome severe ale menopauzei.
În ce privește tratamentul medicamentos, există strategii diferite de a lupta împotriva osteoporozei. Unele medicamente, precum bifosfonații, vitamina D, calcitonina, permit încetinirea și stoparea pierderii de masă osoasă, iar alte preparate, cum sunt parathormonul, factorii de creștere și fluorurile, stimulează în timp formarea osoasă.

Angela Câlțan

Comments

comments

Previous:

Mici probleme cu ochii și soluțiile lor

Next:

Cancerul oral: cauze, simptome și tratamente

You may also like

Post a new comment