Oscar 2020. Thrillerul sud-coreean Parasite, succes absolut

10 February of 2020

Premiile Oscar 2020 au marcat o premieră absolută. Thrillerul sud-coreean Parasite (Parazit), a adunat patru premii Oscar și este primul film vorbit într-o altă limbă decât engleză care primește Oscar pentru cel mai bun film.

Filmul social al lui Bong Joon-ho a fost vedeata galei Oscar 2020, adunând mai multe premii majore decât oricare alt film vorbit în engleză. După ce a luat deja Palme d’Or de la Festivalul de Film de la Cannes în 2019, dar și Globul de Aur și BAFTA – al academiei de teatru și film britanice, pentru cel mai bun film străin, thrillerul sud-coreean a încântat critici internaționali și publicul având deja încasări de peste 265 milioane dolari, de la lasarea sa, anului trecut, până acum.

Regizorul Bong Joon-ho

Filmul lui Bong a primit patru premii la cea mai mare ceremonie de la Hollywood – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun lungmetraj internațional și cel mai bun scenariu original și a fost nominalizat pentru alte două Oscaruri – cel mai bun proiect de producție și cel mai bun montaj de film. Filmul este o cronică care amestecă comedia, umorul negru, drama și tragedia și abordează într-o manieră, consideratp de critici, ca fiind genială, diferențele între clasele sociale.(foto sus – toată echipa filmului Parasite)

Succesul peliculei sud-coreene este cu atât mai mare și cu atât mai neașteptat cu cât dacă este să analizăm nominalizările, Parasite practic nu era în cărți. Joker avea 11 nominalizări, The Irishman,  Once Upon a Time in Hollywood, 1917 și Jojo Rabbit fiecare câte 10. Parasite a avut șase nominalizări și a valorificat în mod senzațional patru!

Renee Zellweger, Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru personajul Judy Garland din filmul Judy

Zellweger devine a șaptea actriță din istorie care câștigă Oscar și pentru un rol secundar și pentru rol principal, după ce a primit Oscar pentru rol secundar în 2004,în Cold Mountain. Ultima actriță care facuse ”dubla” a fost Cate Blanchett, cu rolul secundar din The Aviator în 2005 și rolul principal din Blue Jasmine în 2014.

Laura Dern, Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Marriage Story

Laura Dern, joacă în producția Netflix, rolul unei avocate divorțate, și are un rol extrem de spumos, o pledoarie pentru curaj spusă în numele femeilor aflate la o răscruce de drum în viața personală. Laura Dern le-a mulțumit părinților în speech-ul de acceptare a statuetei, și nu întâmplător. Mama sa, actrița Dianne Ladd, a fost nominalizată și ea la această categorie de trei ori.

Laura Dern și Renée Zellweger

Laura Dern și Renée Zellweger

Joaquin Phoenix, Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru Joker

Joaquin Phoenix dă viață unui personaj negativ care vine din benzile desenate: Joker. Primul actor care a câștigat un Oscar pentru modul cum l-a jucat pe acest personaj a fost regretatul Heath Ledger, care a primit premiul postum, pentru rolul din filmul The Dark Knight.  Joaquin Phoenix era marele favorit la acest premiu, interpretarea sa în Joker fiind remarcabilă. Phoenix este la primul Oscar după ce a mai fost nominalizat în anii trecuți de trei ori.

Joaquin Phoenix, Renée Zellweger și Brad Pitt

Brad Pitt, Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar, în Once Upon a Time in Hollywood

Brad Pitt a primit la gala Oscar 2020 primul său premiu pentru interpretare. Simpaticul actor mai are un Oscar, dar nu pentru interpretare, ci ca producător al filmului „12 ani de sclavie” din 2014. Prima sa nominalizare la Oscar a fost în 1996, pentru rolul secundar din „12 Monkeys”, dar atunci a ratat premiul în favoarea lui Kevin Spacey.

Vezi lista completa a castigatorilor premiilor Oscar 2020, AICI

Sursă foto: Getty Images

 

Comments

comments

Previous:

(P) De Valentine’s Day, la Sabon se poartă alb

Next:

(P) Cosmetice handmade – Nuca Organic

You may also like

Post a new comment