Organizațiile turcoaz – De-a lungul celor 100.000 de ani de istorie a umanității, am trecut prin mai multe stadii de dezvoltare. Fiecare etapă a însemnat un salt al abilităților și capacităților noastre cognitive, morale și psihologice, schimbându-se astfel felul în care vedem lumea și modul de a ne organiza în comunități.
Fiecare etapă a adus cu ea un mod nou de colaborare și a inventat un model organizațional nou. Studierea felului în care au evoluat de-a lungul timpului organizațiile umane (armata, biserica, statele, fabricile, corporațiile) ne ajută să înțelegem modul în care a evoluat psihicul uman. De asemenea, organizațiile și-au pus și ele amprenta asupra perspectivei asupra lumii, luând astfel naștere o întrețesere care definește istoria umanității. Înțelegând tipul de organizație, putem vedea trăsăturile dominante într-o anumită epocă, dar și modalitatea în care societatea umană poate să evolueze și felul în care se poate transforma în viitor.
Culori și aspecte
Fiecare etapă importantă din istorie se caracterizează printr-un anumit tip de organizare socială, căreia i s-a asociat o culoare, pentru o definire mai simplă.
▶ Organizațiile roșii au început să apară acum 100.000 de ani și sunt structurate în jurul unui conducător puternic, cu putere absolută. Structurile de putere sunt mereu provocate, deoarece subordonații doresc poziții mai înalte. Structura e violentă, dinamică și complet bazată pe putere. Există și astăzi organizații roșii: este vorba despre bandele de pe stradă și de organizațiile mafiote.
▶ Organizațiile ambră se caracterizează printr-o structură piramidală statică, cu mai multe straturi ierarhice. Oamenii se identifică cu slujbele și titlurile pe care le ocupă în ierarhie. Stilul de conducere se bazează pe comandă și control: deciziile se iau la nivelurile de sus, iar ele de jos ascultă ordinele. Majoritatea agențiilor guvernamentale, școlile publice, biserica și armata sunt organizații de tip ambră.
▶ Organizațiile portocalii păstrează structura piramidală, dar, pentru că urmăresc inovația și doresc să depășească concurența, aceste organizații permit mai multe grade de libertate. Comanda și controlul sunt înlocuite cu previziunea și controlul. Angajații și managerii au obiective de atins și li se permite o oarecare libertate. Organizațiile portocalii domină astăzi piața de business și politica. De la BMW, Nike și Coca Cola până la organizațiile de resurse umane și partidele politice, toate se inspiră din principiile și cultura portocalie, bazată pe concurență și profit.
▶ Organizațiile verzi pun accentul pe împuternicirea angajaților, chiar dacă structura rămâne piramidală. Managerii de top și medii primesc un oarecare grad de libertate și devin lideri care servesc pe alții. Se vorbește, în acest caz, de o piramidă inversată. Asociațiile ecologice și organizațiile nonguvernamentale au deseori această structură. Organizația este privită mai mult ca o familie, în care fiecare joacă un rol specific.
Viitorul începe azi
Organizațiile turcoaz operează ca niște sisteme complexe și adaptive, în care autoritatea e distribuită în funcție de necesitățile impuse de rezolvarea problemelor, și sunt structurate deseori în mod descentralizat, ca rețele sau echipe care se administrează și se conduc singure, fără un șef la vârf. Ierarhia statică și piramidală a făcut loc unor ierarhii fluide și naturale, mereu schimbătoare în funcție de probleme, unde puterea ajunge la oamenii care au cea mai bună expertiză, cea mai mare pasiune și cel mai evident interes în a rezolva problemele. Adaptarea dinamică a ierarhiilor și a puterii se face grație mai multor practici specifice, ușor de învățat și de urmat. Organizația turcoaz seamănă cu un organism viu, care se adaptează mediului și problemelor pe care le are de rezolvat într-un mod fluid, dinamic și natural. Mulți experți consideră că acesta este viitorul în management – de altfel, în ultimii ani au apărut cursuri în care angajatorii și angajații învață principiile și practicile de funcționare ale acestui tip de organizație.
Cartea lui Frederic Laloux, Organizația reinventată, apărută anul trecut și în limba română, servește drept ghid și manual tuturor celor care vor să studieze sau să înființeze astfel de organizații.
Citeste:
- Un singur părinte. De la exceptie la normalitate
- Voluntariatul, un bine care ți se întoarce
- Mit si adevar despre hrana sanatoasa. Revolutia alimentara, varianta buna
Articol exclusiv online
Text: Echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Mandria de a fi femeie

Next:
Cum să faci față unui interviu. Câteva sfaturi simple și bune!
You may also like
-
07 Jan
Micii saltimbanci și… marii arhitecți
Casa și grădinaFilmele despre suricate încântă mic și mare. Santinela Atentă, suricata scrutează orizontul. Își poate detecta ...
-
27 Feb
Oradea, orașul cu palate
CălătoriiCel mai frumos spațiu urban pentru locuitorii săi, Oradea reprezintă pentru turiști o surpriză plăcută ...
-
15 Oct
Azi mâncăm sub cerul liber
Casa și grădinaCă ne dorim un garden-party sau un picnic, organizarea este sufletul petrecerii! A planifica o masă ...
-
20 Dec
Sărbătorind iarna în Baia Mare
CălătoriiCel mai important centru urban din nord-vestul României, atestat în urmă cu aproape 7 secole ...