Orezul si ce trebuie sa stii despre el

31 July of 2017

Orezul este una dintre primele cereale cultivate de om. Vorbim despre orez si despre ce trebuie sa stii inainte de al consuma.

Acum 10.000 de ani, omul manca orez, aproape acelasi orez ca si cel pe care il mancam azi. Orezul este un aliment sanatos cu un bun echilibru nutritiv. Se pune intrebarea cate calorii are orezul? Desi cel mai consumat este orezul alb, cele mai bune sunt orezul brun, prezul rosu si taratele de orez. Intre aceste soiuri exista diferente in ceea ce priveste numarul de calorii si structura nutritionala.

O cana de orez alb, preparat prin fierbere, are circa 170 de grame si aproximativ 245 de calorii. O cana de orez brun are 150 de grame si 228 calorii. Procentul de carbohidrati este mai mare decat cel al proteinelor. O cana de orez alb gatit are 53 de grame de carbohidrati, 4 grame de proteine si este complet lipsit de grasimi. Cantitatea respectiva are mai putin de un gram de fibre. In aceeasi cantitate de orez brun sunt 46 grame de carbohidrati, 5 grame de proteine, 2 grame de grasimi si 4 grame de fibre. Diferentele sunt proba pentru beneficiile evidente ale orezului brun.

Diferentele se mentin si in cazul vitaminelor si al mineralelor. Orezul alb si cel brun nu au aceleasi valori, orezul alb pierzand prin procesare o parte din nutrienti, din pacate printre cei mai valorosi.

O portie de orez alb are o cincime din necesarul zilnic de niacina (vitamina B3) si un sfert din acidul folic necesar zilnic unui adult, in timp ce in orezul brun se afla in plus fata de cel alb, un sfert din necesarul zilnic de magneziu si circa 10% din necesarul zilnic de cupru, fier si vitamine din complexul B.

Diferenta intre orezul brun si orezul alb o reprezinta taratele de orez. Acestea sunt un aliment extrem de nutritiv si plin de beneficii pentru organism. Cate calori au tatatele de orez? In 100 de grame de tarate de orez sunt 250 de calorii. In 100 de grame de tarate de orez sunt 45 grame de carbohidrati, 20 grame de grasimi si 13 grame de proteine. In afara de acestea tarate de orez contin cantitati semnificative de vitamine si minerale, inclusiv tiamina, niacina si mangan, scrie livestrong.com.

Si pentru ca numarul caloriilor pecare le are orezul sa-ti fie pe deplin cunoscut sa mai spunem ca mai exista o varientate de orez. Orezul rosu are 450 de calorii in 100 de grame. O portie de orez rosu aduce 12% din necesarul zilnic de carbohidrati si este o excelenta sursa de magneziu si fier.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Merele si dieta merg mana in mana

Next:

Laptele este un aliment esential

You may also like

Post a new comment