Ordine și disciplină în dulap

06 April of 2017

Ordine și disciplină în dulap = Când deschizi dulapul dimineața, ai senzația că plesnește cât e de plin, dar nu găsești nimic decent cu care să te îmbraci. Cauza este simplă și foarte frecventă: dulapul are nevoie de puțină ordine.

Suntem femei, deci cochete, interesate de modă și atrase de piese vestimentare care să ne pună în valoare și în care să ne simțim bine. Drept urmare, dulapurile noastre sunt de cele mai multe ori niște depozite foarte aglomerate, în care stau de-a valma pantaloni, bluze, 
jachete, rochii, fuste și cămăși de diferite culori și, mai important, de diferite mărimi. Da, este adevărat: păstrăm, nostalgice, bluza cu care am mers la absolvirea facultății sau rochia de-acum zece ani primită în dar de la bărbatul iubit. Avem cel puțin 20 de perechi de pantaloni, dar îi păstrăm și pe cei superslim cu gndul că într-o zi vom slăbi și vom încăpea în ei. Nu ne putem despărți de fusta demodată pentru că ne vine perfect și, cum știe 
toată lumea, moda se întoarce.

Dulapul sezonal

După sortarea hainelor în funcție de anotimp, alege-le doar pe cele pe care le porți și care îți vin bine și aranjează-le în dulap, tot în funcție de sezon. La îndemână vor sta mereu hainele specifice anotimpului în care ne aflăm. Pare complicat și pare să presupună că vei muta hainele în dulap de cel puțin patru ori pe an, dar nu este chiar așa. Așază în față, la îndemână, hainele de vară în timpul verii și mută-le în spate când vine iarna. Separă cămășile subțiri de cele groase și rezervă un raft puloverelor și bluzelor groase. Paltonul și geaca de iarnă au un loc clar în dulap, la fel ca pardesiul și jachetele de primăvară. 
Accesoriile merită un raft sau un sertar separat, unde vor fi aranjate, de asemenea, 
pe categorii: rezervă locuri speciale pentru fulare, eșarfe subțiri, mănuși sau căciuli.

Doamnelor, aceste lucruri trebuie să înceteze. Dulapul nu este un depozit în care încape orice, ci un spațiu destinat hainelor pe care le purtăm în momentul actual. Aici, poate că ordinea trebuie să înceapă cu un mic precept budist: nu există decât ziua de azi.

– 
Pentru a face ordine radicală în dulap, cel mai indicat este ca mai întâi să-l golești. Alocă pentru asta o zi sau chiar două și, mai ales, nu te grăbi, ia-o pe îndelete.

– 
După ce ai golit dulapul, sortează hainele în funcție de anotimp.

– Urmează partea cea mai laborioasă: probează fiecare piesă ca să stabilești care îți vine și care nu, care îți place și care nu. Dacă ai dubii în acest sens, roagă o prietenă să te ajute. Invit-o la o zi de relaxare, printre haine și pantofi, și cere-i părerea în legătură cu piesele față de care ai sentimente amestecate. O privire obiectivă va fi foarte utilă acolo unde tu nu poți vedea clar din cauza nostalgiei, dorințelor și ideii că mai poți purta pantalonii din liceu.

Fiecare la locul lui

Mai mult, stabilește clar rafturi și 
locuri pentru bluze, pentru pantaloni, pentru pulovere, pentru fuste și 
pentru cămăși. Aranjează în dulap, 
pe categorii, doar hainele pe care le porți acum, în acest anotimp și în anul care vine. După ce termini cu ele, poți începe a doua sortare, și anume a hainelor care îți plac încă, dar pe care le porți foarte rar. Pregătește câteva cutii încăpătoare și aranjează în ele, tot pe categorii, 
hainele de care crezi că nu te poți despărți. Cutiile pot fi așezate apoi pe dulap, după ce ai lipit pe fiecare câte o etichetă clară.

Pantofi și genți

Pantofii și gențile merită aceeași examinare critică. Mai mult, există soluții ingenioase pentru păstrarea acestor piese de garderobă: gențile pot sta într-un suport special, cu mai multe buzunare, care atârnă în dulap și nu ocupă mult loc. 
Pantofii au nevoie de îngriire specială și de locuri separate, însă gândește-te bine pe care vrei să-i păstrezi și pe care nu.

Donează ce nu mai folosești!

După aranjarea hainelor în dulap și în cutii, vei constata cu uimire că au rămas multe piese vestimentare cu care nu știi ce să faci. Ca orice femeie, vei avea tendința să crezi că le vei purta cândva, însă experiența arată că asta se întâmplă rar, poate chiar deloc. Așa că nu ezita: adună aceste haine într-o cutie sau în pungi și donează-le cât mai repede. Pe facebook sau pe alte rețele de socializare, există grupuri care organizează acțiuni de caritate de acest tip. Desparte-te cu bucurie de lucrurile vechi și nu uita că, în felul acesta, vei face loc în viața ta noului.

Citeste si

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Mesaje înflorate

Next:

3 trucuri inteligente prin care poți avea un aer sănătos și curat la tine acasă

You may also like

Post a new comment