Oradea, orașul cu palate

27 February of 2012

Foto: Cristian Niculescu

Cel mai frumos spațiu urban pentru locuitorii săi, Oradea reprezintă pentru turiști o surpriză plăcută

Spațiu atestat prin mărturii ale unui trecut secular și important centru economic și strategic ca urmare a poziționării ideale în plan continental, orașul Oradea, pe numele său latinesc „Varadinum”, se desfășoară în apropierea graniței cu Ungaria într-un areal născut din îmbinarea blândă a dealurilor bihorene cu zonele joase de luncă și câmpie.

Istorie, repere culturale și băi termale
Situat pe malurile Crișului Repede, la aproape 10 km de vama Borș – cel mai mare punct de frontieră în vestul României –, municipiul Oradea se află, cu cele peste 11.000 de hectare ale sale, pe locul al zecelea între cele mai mari orașe ale țării.
Cu un tezaur dovedind popularea zonei încă din perioada timpurie a Antichității, orașul se alătură numeroaselor așezări dacice formate în spațiul creat de cursul celor trei Crișuri.

Foto: Cristian Niculescu

Aceste teritorii, rămase libere pe parcursul cuceririi romane, s-au dezvoltat ulterior ca voievodate aflate sub sceptrul lui Menumorut, voievodul căruia anumiți istorici îi atribuie ridicarea la Biharea a unei mândre cetăți, o imensă fortificație din care astăzi timpul a lăsat mărturie doar un val de pământ.

Turiștii cazați în oraș pot admira, alături de zona urbană, numeroase alte obiective culturale, istorice, stațiuni balneoclimaterice, zone carstice sau rezer­vații naturale.

Renumitele centre balneare de la Băile Felix și Băile 1 Mai se află la doar câteva minute de mers cu mașina. Aici, în minunatul rai al apelor termale, s-a dezvoltat de-a lungul timpului o rezervație de lotuși unică în Europa.

Viața de noapte în Oradea este una activă, în centrul istoric putând fi întâlnite multe terase, cafenele, restaurante, pizzerii și cluburi, cu program extins până dimineața sau non-stop.

Foto: Cristian Niculescu

Operele arhitecturale ale centrului vechi
Centrul istoric al orașului se remarcă datorită numărului mare de realizări arhitectonice, prin palatele sale somptuoase, împodobite cu capiteluri și statui de factură alegorică.
Perioada cuprinsă între secolele
al XVIII-lea și al XX-lea constituie pentru Oradea un parcurs de maximă dezvoltare în plan urbanistic. Palatul Episcopal
Romano-Catolic, timp de trei decenii Muzeu al Țării Crișurilor, reprezintă cea mai impunătoare construcție din oraș, având 100 de camere și 365 de ferestre.
Unul dintre puținele orașe românești cu numeroase spații verzi și cu o poluare foarte redusă, Oradea oferă vizitatorilor săi, pe lângă zonele largi de parc (Parcul Nicolae Bălcescu, Parcul Dendrologic), și spații aerisite de promenadă în cartierele centrului vechi.

Foto: Cristian Niculescu

De pe pagina de internet a Primăriei, turiștii pot afla că arhitectura specifică centrului vechi al orașului Oradea oferă șansa promovării unui turism de patrimoniu, parte componentă a turismului cultural și cunoscut segment al pieței turistice europene, în plin avânt. Astfel că starea relativ bună a clădirilor, unele dintre acestea beneficiare ale programelor de reabilitare, și climatul ospitalier îndeamnă la o dezvoltare rapidă a turismului cultural orădean.
Monumentala primărie, ridicată la începutul secolului al XX-lea, Teatrul de Stat construit în mai puțin de un an, Palatul Vulturul Negru sau Biblioteca Municipală îmbinând elemente de baroc și rococo sunt motive care vin în a completa invi­tația vizitării acestui oraș, un loc în care multiculturalitatea, stilurile variate în arhitectură, paleta largă de produse gastronomice și modalitățile numeroase de petrecere a timpului liber pot fi întâlnite la fiecare pas.

Text: Cristian Niculescu

Mai multe detalii în nr.5 al revistei Ioana, acum la chioșcuri

Comments

comments

Previous:

Turism balneoclimateric – Bad Oeynhausen

Next:

Romantica Veneție – orașul veșnic îndrăgostit

You may also like

  1. Buna!In varianta tiparita a revistei Ioana 5/2012 a aparut o eroare,Oradea este situata pe malurile Crisului Repede si NU pe malurile Crisului Alb!Am citit pe internet ca ati scris corect!Din pacate nu pot sa am abonament ,deoarece locuiesc in Germania,dar imi face placere sa citesc chiar si din urma.
    Va doresc mult succes in continuare si articole bune!
    Edit-Maria Nagy.

Post a new comment