Afară-i frig, zilele-s scurte, rezervele tale de energie pe terminate. Iar până la primăvară mai e mult. Așa că fă-ți un ceai și relaxeaza-te la ora ceaiului.
Trăiește clipa!
Detașează-te un pic de agitația cotidiană, așază-te confortabil, ia o ceașcă de ceai cald în mâini, adulmecă mireasma acestuia și apoi gustă din el – este divin! Încă din secolul al XVI-lea filosoful chinez T’ien Yiheng spunea că „bem ceai pentru a uita de zgomotul lumii“. Iubim ceaiul pentru aroma sa minunată și pentru că însuflețește simțurile, iar ceremonia ceaiului este extrem de relaxantă și de plăcută.
În plus, ceaiul mai este și foarte sănătos pentru organism.
Ceaiul negru stimuleaza
Ceaiul negru conține cofeină și are un efect de stimulare moderat, crește tensiunea arterială și trezește. Taninurile sale fac să fie asimilată lent de către corp cofeina. În felul acesta suntem vioi și concentrați, fără a deveni însă agitați și nervoși, ca de la cafea.
Ceaiul verde e foarte sanatos
Ceaiul verde este forma originară, nefermentată a ceaiului. Conține toate substanțele active bune, cum sunt polifenolii și catehinele, care au proprietăți anticancerigene. În plus, ceaiul verde previne tensiunea arterială mare și liniș-tește, datorită taninurilor, mucoasele trac-tului intestinal. Pentru un efect sănătos maxim se beau trei cești pe zi și se prepară mereu ceai proaspăt, nu se reîncălzește.
Ceaiul rooibos linisteste
Ceaiul rooibos este indicat la stres și tensiune, pentru că nu conține cofeină: flavonoidele deținute au un efect antidepresiv și antispastic și sti-mulează producția hormonilor fericirii. În plus, ceaiul rooibos ajută în cazul pielii cu impurități; zincul reduce producția de sebum, iar inflamațiile se vindecă foarte repede. Se îmbibă un prosop în ceai și se ține pe piele.
Plante medicinale
Ceaiul se poate prepara din orice plantă verde care se poate usca – în felul acesta se captează căldura verii. „Ceaiul fericirii“, format din mentă, roiniță, albăstrele și năsturei, este un început bun în orice zi. Iar pentru zilele în care digestia se desfășoară mai lent, o combinație de mușețel, coada șoricelului și mentă liniștește stomacul agitat.
Mirodenii stimulante
Un sfat binefăcător din medicina ayurveda este chaiul. Este vorba de o combinație de ceai negru și mirodeni – cardamom, ghimbir, scorțișoară, cuișoare, fenicul și anason –, o bombă de arome care întăresc sistemul imunitar. Se adaugă puțin lapte și miere; răcelile nu mai au nicio șansă!
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Liniștea interioară. Cea mai bună cale care învinge stresul

Next:
Controalele ginecologice iti pot salva viata
You may also like
-
04 Jan
5 fructe de iarna, 5 portii de sanatate
Nutriție5 fructe de iarna, 5 portii de sanatate – Fructele, o adevărată comoară de vitamine ...
-
04 Dec
Mâncarea medicament! Spune ce te supără, ca să-ți spun ce să mănânci
NutrițieMulte dintre neplăcerile minore de sănătate pot fi rezolvate nu atât cu ajutorul medicamentelor, cât ...
-
26 Jul
7 beneficii ale soarelui
Sănătate7 beneficii ale soarelui – Soarele, minunatul astru fără de care viața nu este posibilă, ...
-
10 Aug
Trucuri anticaniculă din medicina tradiţională chineză
SănătateChinezii clasifică alimentele, în funcţie de energie, în cinci tipuri: calde, fierbinți, neutre, răcoroase şi ...