Optimism si pesimism , fata in fata

16 November of 2015

Tu ce fel de om ești? Vorbim despre optimism și pesimism și punem cele două stari, față în față. Mintea noastră este plină de mii de gânduri, de visuri, planuri, reflecții și amintiri.

Toate pot fi împărțite între pesimism și optimism. Înainte de a întreprinde ceva – începând cu simpla curățenie în casă, prăjitura pentru aniversarea copilului, excursia de weekend, până la dieta de slăbit după sărbători – ne facem o idee sau țesem un plan mental despre ce va urma.

Dacă înainte de a începe regimul îmi spun „Dacă nu o să pot? Dacă nu o să am timp de cumpărături? Dacă o să fiu tentată de dulciuri? Dacă nu reușesc să îmi gătesc sănătos?“, prin aceste gânduri negative deja îmi creionez nereușita și incapacitatea de a reuși.

Dacă îmi spun „Da, o să pot slăbi 5 kg în 6 săptămâni, o să îmi fac timp pentru cumpărături, am buget pentru regim, o să slăbesc mâncând, o să îmi pregătesc meniul săptămânal“, practic îmi pregătesc toate pârghiile mentale și volitive pentru o acțiune de succes.

Optimismul și pesimismul sunt două trăsături antagonice, care pot fi privite în termeni de calitate și defect, dar de fapt sunt două trăsături ce ne ajută sau nedefavorizează în viață. Nu înseamnă neapărat că un optimist va avea mereu succes și un pesimist va avea o viață ratată, pentru că fiecare din cele două trăsături are consecințe pozitive sau negative asupra comportamentului și reușitei personale.

Citeste si: Rasul, benefic pentru tine!

Ești pesimist dacă…

Pui mereu răul înainte – o persoană care gândește în termenii drobului de sare, adică pune mereu răul înainte și anticipează negativ o situație este considerată o persoană pesimistă.
Ești pregătit mereu pentru cele mai rele situații – ceea ce poate face lucrurile cu adevărat rele. Autoprofețiile împlinite, cum ar fi: „O să pic la examen, o să mă părăsească iubitul, o să dau greș la prezentare“, în funcție de puterea convingerii se pot transforma într-un fapt sau chiar eșec real.
Te pregătești temeinic – pesimismul îl poate motiva pe om să se pregătească și mai bine pentru un examen, să adune mai multe date pentru o lucrare, să fie mai minuțios și atent, să creeze strategii de supraviețuire viabile.
Dar pesimismul poate fi asociat și cu gândirea depresivă – un pesimist va transmite peste tot în jurul său tristețe și stres. Expresia „dar dacă“ urmată de o situație negativă nu îți poate crea o stare de bună dispoziție sau o atmosferă relaxată.
Ești mereu îngrijorat – este bântuit de îngrijorare, își face griji pentru tot ceea ce s-ar putea întâmpla: dacă nu ajunge la timp, dacă pierde avionul, dacă rămâne corigent, dacă nu intră la facultate etc.

Nu te entuziasmezi – pesimiștii sunt persoane care nu pot să trăiască cu entuziasm, să își facă planuri de viitor atractive, să se bucure de viață așa cum ar face-o ei. O doză de pesimism ajută însă oamenii să își reducă anxietatea naturală și să înregistreze performanțe. Pesimiștii par să răspundă mai bine la feedbackul negativ. Le place să audă ce probleme au, cum se pot corecta.

Pesimiștii generează gânduri negative, care îi pot ajuta să se mobilizeze să fie mai buni.

Citeste si: Învinși? Nu! Învingători!

Ești optimist dacă…

Gândești pozitiv în orice situație  – optimismul permite stabilirea scopurilor într-un mod pozitiv. Să visezi și să gândești în termeni mari este caracteristic optimistului. Cu cât visul e mai de preț, cu atât șansele să lucreze pentru a se îndeplini sunt mai mari.
Spui „pot“ și vei putea – o persoană optimistă nu își pune problema că nu va reuși, își va canaliza forțele în direcția succesului. Va încerca și iar va încerca până va ieși cum vrea ea.

Alegi feedbackul pozitiv – un optimist va ști să scoată din orice situație partea pozitivă, va da cu ușurință feedback pozitiv și va încuraja evoluția prin selectarea a ceea ce merge bine, a calităților etc.
Ești mereu vesel – un optimist va ști să descrețească frunțile îngrijorate ale anturajului și va reuși să îți arate că lumea e un loc frumos, cu părți bune pe care tu nu le vezi așa de ușor.

Optimistul este pregătit mereu pentru lucrurile bune din viața lui – ceea ce poate atrage într-adevăr situații favorabile, contexte fericite, succes în situațiile dorite. Profeția împlinită funcționează la fel de bine și în sens pozitiv, nu numai negativ.

Optimiștii sunt pentru pesimiști niște visători, persoane care privesc lumea într-un mod superficial și nerealist, care se „îmbată cu apă rece“.

Un optimist se va reface mai repede după o boală, accident, situație traumatică, găsind și strategii de supraviețuire mai eficiente. Cercetările arată că persoanele optimiste beneficiază de un tonus psihic bun, au o stare generală de sănătate mai bună, înregistrează o rată de succes mai ridicată în muncă și în activitățile sportive. Abigail Hazlett în „Cunoașterea socială“ a descoperit că există o corelație între optimism/pesimism și motivație. Optimiștii sunt interesați de cum să avanseze și să se dezvolte personal și pe toate planurile vieții, iar pesimiștii sunt interesați de cum pot face pentru a se simți în siguranță.

Articol exclusiv online
Text: Irina Stanescu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum transformi noaptea in zi

pinochio, minicnos, minciuni

Next:

Cinci sfaturi ca sa detectezi ce minciuni spune un mincinos

You may also like

Post a new comment