Opt motive pentru a vizita Cetatea Alba Carolina

18 January of 2016

În mijlocul orașului Alba Iulia tronează impunătoare cetatea edificată în primele decenii ale secolului al XVIII-lea, o operă arhitecturală colosală, desfășurată pe o suprafață de aproximativ 70 de hectare. Nu ai cum să nu o zărești, zidurile sale impunătoare însoțindu-ți călătoria prin orașul intitulat odinioară Bălgrad. De altfel, vei găsi cu ușurință una dintre cele șase porți inițiale, refăcute în prezent, conform unui plan de investiții ce a vizat modernizarea întregii citadele.

_DSC9346           _DSC9274
1. Ai ocazia să vizitezi cea mai mare fortăreață din România. Totodată, cea mai impresionantă construcție de tip Vauban (în formă stelată) din sud-estul Europei te va surprinde cu cei peste 12 km de ziduri.
2. Există porțiuni largi din interiorul cetății care pot fi vizitate fără a plăti taxă. Doar pentru „Traseul celor trei fortificații” există un tarif standard. Merită însă să plătești această sumă, dacă tot ai ajuns aici.

_DSC9254
3. Ceremonialul schimbului de gardă adună numeroși turiști dornici să vadă acest spectacol, soldații fiind îmbrăcați în uniforme identice cu cele purtate de armata austriacă din Evul Mediu. Există un corp de artilerie, unul de infanterie și unul de cavalerie.
4. În grandioasa catedrală ortodoxă din interiorul cetății, inspirată din arhitectura bisericii domnești de la Târgoviște, au fost încoronați suveranii României Mari, Regele Ferdinand și soția sa Maria.

_DSC9337
5. Pe platform de artilerie sunt dispuse 3 tunuri de epocă funcționale, care execută câte o salvă de onor în cinstea drapelului în fiecare sâmbătă la ora 12:00.
6. Cu origini pierdute într-un trecut milenar, Catedrala romano-catolică Sf. Mihail este cel mai vechi și cel mai lung monument de acest gen din România, fiind distrusă în 1241 de către tătari și renovată apoi timp de jumătate de secol, în stil romanic târziu, cu blocuri de piatră provenite de la ruinele fostului castru roman.

_DSC9296
7. Biblioteca Batthyaneum deține evangheliile Marcu și Matei din celebrul Codex Aureus, manuscris realizat în anul 810 la comanda lui Carol cel Mare. Restul manuscrisului poate fi găsit la Biblioteca Vaticanului și la Albert Museum din Londra.

_DSC9244           _DSC9243
8. Poarta a treia, monumentală operă de arhitectură militară, este cel mai important ansamblu sculptural în stil baroc din Apuseni. Intrarea este dominată de statuia ecvestră a lui Carol al VI-lea, iar în soclul acesteia a fost întemnițat Horea.

Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cele mai frumoase targuri de Craciun – a doua calatorie

Next:

Admirand frescele Moldovitei

You may also like

Post a new comment