Un animal nobil? Pisica Sphynx!

02 December of 2018

Pisica Sphynx, poate că arată șocant la prima vedere, fiind singurele pisici fără blană, 
dar trebuie să ne gândim la avantaje: nu lasă păr prin casă și sunt extrem 
de devotate, calitate rară la alte rase de feline!

De unde vin

Prima pisică Sphynx s-a născut în 1960, în Ontario (Canada), dintr-o pisică domestică având părul foarte scurt. Apoi, aceasta s-a transformat în rasă la începutul anilor ’70, la o fermă din Minnesota. Cu timpul, cercetătorii au descoperit că rasa apăruse în urma unei mutații genetice deosebite ce face ca părul ori să fie foarte fin, un puf aproape imperceptibil, ori să lipsească în întregime.

Apărute inițial pe internet ca o curiozitate, astăzi sunt animalele de casă favorite sau dorite de multă lume, devenind faimoase inclusiv în România. Sphynx trăiește până la 15 ani.

Apariție

Sphynx este de talie medie spre mare, e musculoasă, iar pielea ei fină este comparată cu cea de căprioară. 
Urechile ascuțite de aproximativ 4 cm lungime și ochii mari, rotunzi și deschiși la culoare o fac să fie o prezență foarte plăcută printre oameni pentru că figura ei duce cu gândul la pisicile egiptene din 
Antichitate, reginele venerate care conduceau lumea. Să recunoaștem, o conduc și astăzi, în special în relația cu stăpânul!

Cutele pe care le au la umeri, între urechi, în zona gâtului, în jurul boticului și pe corp nu sunt o caracteristică specifică rasei. Toate pisicile le au, însă nu se observă de blană.

Personalitate

▶ Are un temperament neobișnuit de calm pentru o pisică. Este foarte 
prietenoasă, sociabilă (chiar și cu străinii) și curioasă. Fiind printre cele mai inteligente rase de pisici, poate fi dresată foarte ușor, acesta fiind motivul pentru care o vedem des pe la concursurile de frumusețe, unde imediat devine vedetă. De fapt, atitudinea ei seamănă mai mult cu a unui câine. Multe exemplare învață să aducă mingea și dau din coadă când sunt fericite.

Se atașează repede, suferă și se supără când este ignorată. Și suferă când e lăsată singură. În același timp, e 
foarte energică și adoră joaca până la vârste înaintate.

▶ Spre deosebire de pisicile obișnuite, Sphynxul se înțelege bine cu alte animale, chiar și cu câini sau rozătoare. În plus, este un animal de companie ideal pentru bebeluși deoarece, s-a dovedit, au tendința să-i vegheze.

Îngrijire

▶ Ai scăpat de periat, coafat și strâns părul. Dar, pentru că nu are blăniță, trebuie ținută și crescută în casă, temperatura ideală pentru ea fiind 21-22 de grade Celsius. Cum blana nu există, trebuie să acorzi atenție problemelor dermatologice ce pot apărea și s-o speli o dată pe săptămână, după care să-i tamponezi pielea cu un prosop moale. Și pielea ei secretă sebum, care trebuie îndepărtat.

▶ În rest, pisica se remarcă printr-o sănătate de fier, fiind destul de puțin expusă sensibilităților atât timp cât are o dietă echilibrată, e vaccinată și controlată constant.

▶ Dacă ai de gând să ieși cu ea la plimbare, nu uita să-i aplici cremă de protecție solară specială pentru animale.

▶ În ce privește litiera, trebuie golită zilnic și curățată săptămânal cu clor.

Spațiu

Fiind o pisică foarte energică, îi place să sară, să alerge și să facă tot felul de jonglerii. De aceea, spațiul în care o ții trebuie să-i permită toate aceste lucruri.

Hrănire

Ca să-și păstreze temperatura corpului, metabolismul ei lucrează mai energic, așa că va mânca mai des decât o pisică obișnuită. E indicat să-i lași mâncarea la dispoziție. Alege mâncarea uscată și cea umedă doar ca pe niște gustări ocazionale.

▶ Nu uita că trebuie să 
aibă permanent apă proaspătă!

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cameleonul sau viața în culori

Next:

Viață de cățel – Îngrijire corectă, igienă impecabilă

You may also like

Post a new comment