Conferința: Zoologi români în “Sălaşul norilor” (Meghalaya, India)

13 March of 2013

16 martie 2013

Prezintă: dr. Costică Adam

În perioada 01-25 februarie 2013, doi zoologi din cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au participat la expediția „Caving in the Abode of the Clouds 2013 – Meghalaya, India” ca membri ai echipei științifice.

Meghalaya este unul dintre cele 28 de state indiene, situat în nord-estul federației. Numele acestui stat înseamnă „Sălașul norilor” sau „Casa norilor” în limba sanscrită, și se datorează faptului că, datorită locației sale geografice, Meghalaya este adesea acoperită de nori în perioada musonului, fapt care duce adesea la atingerea unor recorduri mondiale în ceea ce privește cantitatea de precipitații căzute.
Acest stat se învecinează la nord-vest, nord și est cu statul indian Assam, iar la sud și sud-vest cu Bangladeshul. Aproximativ o treime din teritoriul Meghalayei este împădurit, iar aceste păduri sunt printre cele mai renumite din această parte a Asiei, în ceea ce privește biodiversitatea pe care o găzduiesc.

529Expediția „Caving in the Abode of the Clouds 2013 – Meghalaya, India” a fost organizată de „Meghalaya Adventurers’ Association” (cu sediul în Shillong, capitala statului indian Meghalaya) în colaborare cu o echipă de speologi europeni (din Marea Britanie, Elveția, Austria și România). Ea a vizat partea de est a acestui stat, în regiunea Jaintia Hills. Scopul principal al expediției a fost acela de cartare a unor peșteri prezente în zonă.

Cu toate acestea cei doi specialiști ai muzeului au fost acceptați în echipa expediției cu scopul de a cerceta fauna din zonele explorate. Mai exact, obiectivul principal al participării celor doi specialiști la această expediție a fost acela de capturare de păsări sălbatice în vederea colectării ectoparaziților de pe ele. Avifauna statului Meghalaya este impresionantă, cuprinzând un număr de peste 650 de specii (mai mult de jumătate din numărul total de specii întâlnite pe teritoriul Indiei).

Foarte multe dintre aceste specii (inclusiv dintre cele comune pentru această zonă) nu au fost cercetate până în prezent, din punctul de vedere al ectoparaziților. În această regiune sunt înregistrate cele mai mari cantități de precipitații de pe Glob (dacă luăm în calcul media multianuală), iar acest lucru poate constitui premisa unei rate foarte ridicate a infestărilor cu ectoparaziți a păsărilor de aici (se știe că în zonele umede și calde de pe Glob păsările sunt mai infestate cu ectoparaziți decât în zonele aride). Având în vedere cele menționate mai sus, șansele ca în materialul care a fost colectat să fie identificate specii de ectoparaziți noi pentru știință sunt foarte mari.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii despre această expediție și, mai ales, despre activitățile desfășurate în cadrul ei de către cei doi specialiști ai muzeului, vă aşteptăm sâmbătă, 16 martie 2013.

Conferința face parte din programul educațional:

‘’La Antipa, în spatele ușilor închise’’

Pentru al doilea an consecutiv, Muzeul „ Antipa” va acorda premii la sfârșitul acestui ciclu de conferinţe. Trei dintre cei mai isteţi, dar şi cei mai fideli participanţi la conferinţe vor putea intra în posesia telescoapelor oferite de către partenerul nostru științific, DaVinci Learning, dacă vor răspunde corect la toate întrebările concursului ce se va desfășura în ianuarie 2014.

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 15 lei.

Partener științific: DaVinci Learning
Sponsori: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing
Parteneri media: Unitedmedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Terra Magazin, Doxi, Pipo, Science World, Zile şi Nopţi, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Parentime, Salut Bucureşti, 7 Pitici, inParc, mamica.ro, MediaIQ, Zeppelin, Revista Ioana.

Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 70 de locuri la telefon: 021.312.88.26, int. 4 sau pe e-mail: [email protected]

Informaţii suplimentare despre programe: dr. Aurora Stănescu, e-mail: [email protected]

Comments

comments

Previous:

Afecțiunile românilor

Next:

Infecția cu Norovirus

You may also like

Post a new comment