Câine fericit, stăpân mulțumit!

31 March of 2015

Fotolia_80352672_Subscription_XXL

Un câine fericit este un câine sănătos, iar un câine sănătos are o blană lucioasă. Ți-ar plăcea ca și prietenul tău lătrător să fie admirat pentru frumusețea blănii lui? Iată secretele! Lungă sau scurtă, deasă ori mai rară, moale sau aspră… Caracteristicile 
blănii diferă, într-adevăr, de la o rasă la alta, dar indiferent de rasa din care face parte, un câine sănătos, bine hrănit și corect îngrijit va avea o blană strălucitoare.

Așa hrană, așa blană

Nutriția e vitală pentru calitatea blănii. 
O dietă incompletă afectează nu doar blana câinelui (mătuire, căderea în exces a părului, mătreață etc.), ci poate cauza diverse probleme de sănătate: alergii, eczeme, obezitate, diabet etc. Fie că îi gătești, fie că îi dai mâncare specială pentru câini (boabe, conserve), merită să-i cumperi cea mai bună hrană pe care ți-o permiți (preferabil fără cereale), căci blana și sănătatea lui vor avea numai de câștigat.
TRUC: Acizii grași omega-3 fac minuni pentru blană. Adaugă-i în mâncare o lingură de ulei de somon, zilnic sau o dată la câteva zile, în funcție de starea blănii.

Periajul, 
indispensabil

Patrupezii cu blană scurtă (boxer, chihuahua etc.) pot fi periați o dată pe săptămână. Cei cu blana medie, lungă, deasă ori cârlionțată trebuie periați zilnic, cinci 
minute. Perierea îndepărtează firele de păr moarte, praful și mizeria, descâlcește părul și stimulează pielea să secrete uleiurile care dau luciu blănii.
TRUC: Unele rase de câini au în mod natural 
o blană mai lucioasă decât altele. Blana amicului tău cu patru lăbuțe va străluci mai tare dacă o dată pe săptămână o pulverizezi cu ulei de nurcă, iar apoi o perii.

Îmbăierea – mai rar 
e mai bine

Poate te tentează să-i faci baie cățelului săptămânal, dar îmbăiatul frecvent îndepărtează uleiurile naturale de pe piele, 
lăsându-i blana uscată, aspră și mată. 
Veterinarii spun că este suficientă o baie la trei luni. În cel mai rău caz, îl poți spăla o dată pe lună, dar nu mai des. Folosește numai șampon special pentru căței și clătește-l bine. TRUC: Pentru descâlcirea și revitalizarea blănii, după baie aplică-i un balsam pentru câini.

Credit foto: © Kzenon / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Curăţenie 
generală… în poşetă!

Next:

Veneția – tainele orașului de pe ape!

You may also like

Post a new comment