Odorizantele de cameră, un pericol uriaș pentru sănătate

22 March of 2019

Odorizantele de cameră, un pericol uriaș pentru sănătate – Din dorinta de relaxare sau pur si simplu pentru a avea o casa frumos mirositoare, apelam deseori la odorizantele de camera sau lumanari parfumate.

Dar, dincolo de efectul placut de moment, acestea pot ajunge sa fie periculoase pentru sanatate pentru ca folosesc exclusiv substante chimice si parfumuri sintetice, ceea ce le face extrem de toxice si periculoase pentru sanatate. Aceste substante sunt extrem de nocive pentru copii, femei insarcinate, dar si pentru adultii cu boli respiratorii. Aceste odorizante fac rau si animalelor de companie.

Aceste produse au in compozitie ftalati, paradiclorbenzen, acetona, formaldehida, fenol, propan, benzen si parfumuri chimice, toate extrem de nocive pentru sanatate. Inhalate, aceste substante ajung la nivelul plamanului si in sange si pot duce la aparitia unor simptome cum ar fi: greata si varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap, dermatite alergice, senzatie de sufocare, tuse, astm, tulburari cardiace si respiratorii. Chimicalele pot afecta grav rinichii, ficatul, plamanii si sistemul nervos.

Mai grav, o parte dintre substantele conținute de odorizantele de camera mentionate au potential cancerigen, de exemplu formaldehida prezinta risc pentru cancer de cai respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.

Pe de alta parte trebuie spus ca aceste substante nu se gasesc in cantitati mari in produsele odorizante, iar reactiile neplacute variaza de la caz la ca. Copiii, persoanele cu probleme sunt cele mai grav afectate, insa.

Cele mai bune 9 trucuri pentru par cu volum

Odorizantele de tip spray sau cele programate sa elibereze un continut la un anumit interval sunt cele mai agresive. O varianta mai potrivita ar fi odorizantele nontoxice, pe baza de plante, fara parfumuri sintetice, cele care au mentiunea de hipoalergenice, biodegradabile, care nu contin formaldehida sau ftalati.

Si in cazul lumanarilor si betisoarelor parfumate care functioneaza ca si odorizante, exista riscuri pentru sanatate. Lumanarile parfumate elibereaza substante volatile cu miros placut care pot prezenta riscuri in dezvoltarea unor reactii alergice, astm, tuse, sufocare, in functie de compozitia chimica. In privinta betisoarelor parfumate, este recomandat sa nu se stea in incaperea in care acestea ard si nici sa nu fie folosite in spatii inchise, neaerisite sau in preajma copiilor. Betisoarele parfumate elibereaza fumuri si substante toxice. Ele pot declansa crize de astm bronsic si prin continutul in hidrocarburi aromatice prezinta un potential risc cancerigen, atunci cand sunt folosite timp mai indelungat.

Cum alegi cadoul perfect. Cateva sfaturi simple si bune

O solutie buna este sa faci odorizantele de camera din substante naturale. Lamaile, portocalele, betisoare de scortisoara, plante frumos mirositoare sau florile – sulfina, frunzele de dafin – care arse emana o aroma persistenta si naturala in camera sau uleiurile esentiale de lavanda si brad, pot fi folosite ca surse de arome placute in casa fara nici un pericol.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum să ai geamuri curate 
în doi pași și trei mișcări

Plantele fac bine aerului din casa

Next:

Plante care purifică aerul

You may also like

Post a new comment