Obiceiuri culinare în lume pe care este bine să le știi

19 January of 2021

Unele ciudate, altele mai puțin, fiecare popor are propriile reguli la masă. Pe care, dacă te afli acolo, ar trebui să le știi și să le respecți.

Dacă la noi înveți de mic să nu ții coatele pe masă, să ții furculița în stânga și cuțitul în dreapta și să nu vorbești cu gura plină, alții au alte norme, unele legate, cum ar fi ciocnitul paharelor la maghiari, de diferite evenimente.

Votca rusească

Rușii sunt dispuși să bea o votcuță la orice oră din zi și din noapte. Și se simt cu adevărat jigniți dacă le refuzi invitația de a bea împreună cu ei. Așa că, deși abia ai făcut ochi și n-ai apucat să iei micul dejun, măcar un shot tot trebuie să dai peste cap! Asta dacă nu vrei să-i superi.

În Portugalia, nu e bine să pui sare în mâncare dacă ești invitat la masă de localnici, pentru că asta înseamnă că nu-ți place cum a gătit gazda.

Parmezanul și cappuccino

Italienii seamănă cu noi la obiceiuri, doar că nu beau niciodată cafea după ora 18. Explicația este destul de logică: laptele nu face bine digestiei, de aceea se bea numai dimineața! Îi deranjează grozav să pui parmezan peste pizza, pentru că știu ei bine exact câtă brânză are nevoie fiecare tip de pizza, și să tai pastele. Pastele se rulează cu ajutorul furculiței și al lingurii (de-aia primești lingură la paste, nu să mănânci sosul la sfârșit) cât o îmbucătură.

Obiceiuri culinare în lume pe care este bine să le știi

Furculița thailandeză

Când te așezi la masă, constați că ai bețigașe, dar și furculiță și… lingură. Bețele sunt doar pentru tăiței, iar furculița și lingura pentru celelalte preparate. Curios este că furculița are același regim pe care-l are cuțitul la noi: te ajută să pui mâncare în lingură, să tai bucățile mai mari și în niciun caz nu se bagă în gură!

Nu ciocnim pahare!

Și asta pentru că ciocnitul paharelor la masă are o conotație tristă pentru maghiari. Le amintește de cucerirea austriacă, când execuția rebelilor maghiari a fost sărbătorită, de cuceritori, cu șampanie și clinchet de pahare. Multe pahare ciocnite.

Citeste si: Unde (mai) plecăm în vacanță?

Articol apărut în revista Femeia de Azi/ sursa foto: unsplash

Comments

comments

Previous:

Trei rețete de fripturi simple, speciale și bune

Tort cremos cu ciocolată și cocos

Next:

Tort cremos cu ciocolată și cocos

You may also like

Post a new comment