O rutină sănătoasă: fitness la prima oră a dimineții

28 May of 2020

Incontestabil, sportul în toate formele sale este benefic pentru minte și trup. De la îmbunătățirea sănătății inimii până la ameliorarea stresului și stimularea stării de spirit, efectele exercițiilor fizice pot avea un efect profund asupra întregului corp – inclusiv a somnului.

Perioada pe care am traversat-o din cauza pandemiei ne-a obligat să stăm foarte mult în casă, să ne plictisim din cauza lipsei posibilităților de a face altceva, ceea ce a dus pentru cei mai mulți dintre noi la instalarea stărilor de anxietate sau/și depresie.

Singurele care au reușit să se simtă bine în tot acest timp au fost persoanele care, active din fire, nu au renunțat să facă sport, chiar dacă în propria sufragerie. Acestea și-au menținut o stare bună de spirit, deși nu la cotele de altădată, făcând fitness la prima oră.

Un studiu al unor cercetători care au analizat de-a lungul timpului problemele legate de somn, a scos la iveală că pentru a avea o stare de spirit bună, dar și o sănătate de invidiat este foarte important să ne alegem cu grijă perioada pentru sport sau pentru efectuarea exercițiilor fizice. Așadar, dacă ai un ritm circadian sănătos, zorii zilei reprezintă momentul ideal pentru sport.

Cercetarea a arătat că o sesiune de fitness la prima oră a îmbunătățit funcția somnului, cea care reprezintă de fapt barometrul stării de sănătate. Altfel spus, exercițiul fizic poate avea multe beneficii pentru sănătate, dar creșterea nivelului de cortizol chiar înainte de somn este posibil să nu fie cel mai sănătos lucru.

Cortizolul este un hormon care reglează gradul de alertă al organismului. În mod normal, nivelurile lui cresc dimineața, atingând vârful în jurul orei 8, apoi scad din nou seara.

Acest lucru înseamnă că cel mai bun moment pentru tine pentru a face sport este în jurul orei 7 dimineața. Dar dacă îți este imposibil să te mobilizezi atât de bine în această perioadă, te poți antrena și după-amiază, dar musai cu patru-cinci ore înainte de a te culca, având în vedere că temperatura corpului crește în timpul exercițiului fizic și are nevoie de un timp pentru a scădea înainte de a adormi.

Citeste si: Lecție de fitness. Tot ceea ce ți-ar spune un instructor bun

Articol exclusiv online, text:Ada Oprea, sursa foto: unsplash

Comments

comments

Previous:

Modul în care sportul crește imunitatea

realitatea virtuala, joaca cu realitatea virtuala

Next:

Antrenamente în realitatea virtuală. Terapie prin tehnologie

You may also like

Post a new comment