O poveste frumoasa despre sanii tai!

13 April of 2016

Putine femei sunt pe deplin multumite de sanii lor, iar cele mai multe doresc ceea ce nu au. Majoriteatea femeilor vor sani mai mari sau mai mici sau cu o alta forma, decat cea daruita lor de natura.

Sanii tai, prea mici, prea mari, durerosi sau delicati, ca niste mere, ca niste pere, trecand prin incredibile transformari, de la pubertate, la adolescenta si apoi in perioada maternitatii, la care se adauga suparatoarele si uneori enervantele transformarile lunare, luna de luna pana la menopauza, apoi dupa, sanii sunt echivalentul feminitatii si podoabe de pret ale femeii.

Trebuie sa-i iubesti! Helene Parat, psihanalist, spune in cartea sa “Sani de femeie, sani de mama”, carte dedicata exclusiv sanilor si complexitatii de stari, trairi si situatii care implica psihicul feminin, in raport de sanii.
“Sanii sunt simbolul si marca feminitatii. Sunt semnul maturitatii si un instrument al seductiei, dar si un vesnic motiv de nemultumire al femeilor fata de aspectul corpului lor. Sanii nu sunt bine asezati, sunt prea mici, prea mari, prea jos sau prea lasati, nu corespund idealului imaginat si dorit la adolescenta. In plus, frumusetea sanilor la tinerete se pierde in parte, dupa maternitate, sau spre 45-50 de ani, ceea ce este un alt motiv de suparare”.

Si mame sau doar femei?

Dilema celor mai multe femei, mai spune Helene Parat, este aceea ca sunt puse sa aleaga intre a fi femei si a fi mame, ca efect psihic al opozitiei dintre san ca detaliu al eroticului feminin, si cel al sanului ca sursa de hrana.

“De aici, o serie de conflicte interioare, pe care toate femeile le incearca, indiferent daca recunosc sau nu acest lucru, atunci cand trec de la statutul de femeie, la cel de mama. Dar acesta este doar unul dintre conflictele interioare ale femeii, atunci cand este vorba despre sanii sai”, spune Helene Parat.

Nu vroiam sa fac copii ca sa nu-mi stric sanii

„Imi doream foarte mult un copil, dar undeva in adancul meu exista teama ca sarcina si alaptarea imi vor strica sanii. Am fost si sunt foarte multumita de cum arata sanii mei”, povesteste Ana.

Proaspata mamica marturiseste ca are, poate, cei mai sensibili sani din lume, asa ca ii era cu neputinta sa accepte gandul ca va trebui sa alapteze. „Pe la 35 de ani am ramas insarcinata si am avut copilul visat. Copil pe care, in ciuda sanilor mei foarte sensibili si foarte frumosi, l-am alaptat doi ani de zile. Am trecut prin tot canonul sanilor umflati, durerosi, cumplit de sensibili. Dupa ce, mai in gluma, mai in serios, am produs o cisterna de lapte, sanii mei sunt in continuare frumosi. Oricum eu ii iubesc la fel de tare. S-au mai schimbat putin, dar sunt in continuare frumosi”, povesteste Ana.

Traume adolescentine

Monique Ayoun este jurnalist si scriitor francez, autorul unei cartii simpatice si amuzante, care treateaza un subiect serios. In volumul “Istoria sanilor mei”, Monique Ayoun recunoaste ca este fericita posesoare a unor sani perfecti (mari, frumosi si senzuali, dupa cum se descrie singura). Povesteste insa si despre momentele de angoasa teribila si de complexele prin care a trecut in adolescenta, cand “sanii nu se mai opreau din crescut, iar eu paream ceva mic, ascuns in spatele unor sani absolut uriasi”.

Monique Ayoun spune ca “sanii vorbesc despre proprietara lor. Vorbesc despre aventuri, consumate sau viitoare, despre primul sutien, despre prima dragoste. Sanii mei pe care toata lumea stiu ca ii admira, au fost dezastrul adolescentei mele. Dar fara mama mea alaturi, fara ajutorul si sustinerea ei, nu stiu ce s-ar fi intamplat”.

Masajul sanilor

O sesiune de masaj incepe cu miscari usoare, care descriu un 8 in jurul sanilor, care ajuta la drenajul limfatic. Urmeaza un masaj al intregului san, folosind mana opusa ca si cum ai framanta un aluat moale, cu multa delicatete. Al treilea pas este acela de a misca circular, in ambele sensuri ale acelor de ceasornic, intreg sanul sustinut bine in mana, peste muschiul pectoral. Masajul cu un prosop aspru stimuleaza vascularizarea superficiala si mentine pielea sanilor sanatoasa si frumoasa.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

5 sfaturi bune ca sa scapi de acnee

Next:

Arta si strategia machiajului. De ce ne fardam?

You may also like

Post a new comment