O poveste despre citrice și câteva ciudățenii

18 October of 2020

Citricele sunt originare din părțile mai calde și mai umede din Asia. Teoria actuală este că undeva în urmă cu cinci sau șase milioane de ani, un părinte al tuturor soiurilor de citrice s-a împărțit în specii separate, probabil din cauza unor schimbări climatice.

Trei soiuri de bază există pe scară largă: citra, pomelo și mandarina. Câteva altele s-au împrăștiat prin Asia și Pacificul de Sud, altele în bazinul Mediteranei. Toate celelalte fructe de citrice sunt derivate din încrucișări naturale și artificiale ale acestor trei fructe. Pomelo altoit cu un anume soi de mandarină a dus la o portocală acră. Aceasta combinată cu un alt tip de portocală a dus la lămâie. Grapefruitul – cel mai ciudat și mai special dintre toate portocalele – este un amestec între pomelo și o portocală dulce, care și ea este un hibrid de pomelo și mandarină.

Toate acestea sunt posibile pentru că în mod natural pomii de citrice, oricare ar fi ele, au capacitatea de a hibridiza în mod natural, iar fructele pomilor hibrizi, produc semințe. Fenomenul se întâmplă natural când două soiuri sunt plantate una lângă alta. În urma acestui fenomen contribuția omului la diversificarea soiurilor de citrice este o chestiune de dată recentă, până în urmă cu vreo 100 de ani de treaba aceasta ocupându-se exclusiv mama natură.

Nu toate combinațiile au fost reușite. se crede că unele variante rare de citrice au dispărut după ce, prin altoire sau hibridizare, nu au mai produs fructe.

Oamenii au înțeles această capacitate specială a citricelor, undeva pe la 1700 și au profitat din plin de această, plantând pur și simplu, conștient variante de citrice unele lângă altele, pe principiul ”să vedem ce mai iese de data aceasta”. Exact așa a apărut grapefruitul! Oficial acesta a fost recunoscut ca fruct în 1830. Inițial s-a numit ”fructul interzis” și a crescut prima dată în Indiile de Vest. Prima plantație de grapefruit a fost în America.

Odet Philippe a adus semințele în America în anii 1820. În 1892, un om de afaceri pe nume Kimball Chase Atwood, cu mare potență financiară a cumpărat 265 de acri de pădure, le-a dat foc și pe terenul eliberat a plantat 16.000 de pomi de grapefruit.

Toate fructele de citrice conțin substanțe benefice, una dintre ele care le este caracteristocă are un puternic efect antifungic, cu scopul de a proteja copacul, efect care se regăsește mai ales în fructele de pomelo, graprefruit și în portocalele roșii.

În mod special concentrația unor substanțe care pot interacționa cu unele medicamente, mai ales cele care reglează ritmul cardiac și cu unele care au efect psihotrop, este foarte mare în fructele de grapefruit. Cert este că acesta este singurul fruct din lume care apare menționat pe prospectul unor medicamente cu mesajul ”nu consumați suc de grapefruit dacă luați acest medicament!”.

Toate fructele de citrice sunt extrem de sănătoase. Unele dintre ele au cantități impresionante de vitamina C, toate conțin calciu și vitamina A, dar și o cantitate importantă de fibre și zaharuri prețioase. Uleiurile extrase din coaja fructelor de citrice are importante beneficii în aromaterapie și în industria parfumurilor.

Aroma citricelor are efect antistres. S-a probat faptul că aroma portocalei scade instantanei concentrația de cortizol, hormon asociat cu stresul cronic, iar o limonadă (apă, suc de lămâie și puțină miere) este cea mai bună băutură relaxantă.

Citeste si: Citrice in casa. Un mandarin in ghiveci/Pomul cu portocale

Text: otilia Ignat/foto:unsplash

Comments

comments

ceurmeaza dupa dieta, alimentatie sanatoasa, femeie care face sport si mananca sanatos, femeie cu bustiera, femeie cu pantaloni negri

Previous:

Ce urmează după dietă? Cum îți păstrezi greutatea

unt, grasime, decalogul grasimilor, farfure cu unt

Next:

Decalogul grăsimilor și câteva detalii despre acestea

You may also like

Post a new comment