O nouă metodă în lipoaspirație

15 December of 2009

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Liposucția, o intervenție cosmetică efectuată medical, reprezintă procedeul prin care se îndepărtează excesul nedorit de grăsime depozitat în anumite părți ale corpului. Operația nu constituie o metodă de slăbit în sine, adresându-se cu precădere persoanelor care urmează un regim alimentar de scădere a greutății și nefiind recomandată celor cu obezitate morbidă.

Body Jet
Inventat în anul 2000 în Germania, sistemul Body Jet a fost achiziționat de Spitalul Euroclinic din București, fiind singurul de acest tip din țară. Comparativ cu metoda chirurgicală clasică, acest aparat poate extrage o cantitate mai mare de 3 kg de țesut gras în cadrul unei singure operații. Dispozitivul introduce în partea anatomică supusă operației canule fine, care au între 2,4 și 3,8 mm, prin interiorul cărora circulă jetul de apă. Apa utilizată pentru a diseca grăsimea din zona subcutanată conține un amestec de două anestezice cu efect local, unul cu rezultat imediat și de scurtă durată și un al doilea lent, cu efect pentru o perioadă de 12 ore. Ambele sunt folosite într-o concentrație care nu determină reacții secundare și țin sub control durerile postope­ratorii. Pacientul, care rămâne, astfel, treaz pe tot parcursul operației, poate colabora și reacționa la indicațiile medicului, ușurând munca aces­tuia. Întrrucât procedeul utilizării apei în desprinderea grăsimii de restul țesuturilor nu lezează vasele sanguine și zonele inervate, operația decurge fără sângerări și tumefieri ulterioare, acest lucru generând o refacere rapidă a organismului. Raportat la procedura clasică de liposucție, timpul pe care pacientul îl petrece în sala de operație se reduce la jumătate, ca urmare a utilizării disecției hidrice.

Efecte și avantaje
Indiferent de metoda practicată, organismul nu mai depozitează țesut gras în zonele corpului în care a fost efectuată lipoaspirația, spațiul gol fiind înlocuit cu țesut conjunctiv cu rol în blocarea apariției celulelor adipoase. Astfel, surplusul de grăsime se intensifică în alte părți ale corpului, putând genera anumite diformități inestetice.
O săptămână după opera­ție pacientul trebuie să nu meargă la serviciu, să nu stea prea mult timp în picioare și să evite dușul în primele trei zile, din cauza pericolului de infecție favorizat de desprinderea pansamentelor.
Metoda liposucției cu jet de apă poate fi utilizată și ca adjuvant în operații mai complexe, permițând mobilizarea țesuturilor fără utilizarea disecției sau a tuburilor de dren. Avantajele, în comparație cu metoda clasică, sunt reprezentate de eliminarea riscurilor anesteziei totale, efectuarea operației în ambulatoriu, menajarea țesuturilor și eliminarea riscurilor de embolie.

Consultant: Medic primar Rodica Cruțescu – Chirurgie Plastică și ­Reconstructivă – EUROCLINIC

Redactor: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Sindromul Alzheimer. O boală sinistră care afectează 4 din 10 batrâni

Next:

Circulația periferică

You may also like

Post a new comment