
Foto: Shutterstock
Body Jet
Inventat în anul 2000 în Germania, sistemul Body Jet a fost achiziționat de Spitalul Euroclinic din București, fiind singurul de acest tip din țară. Comparativ cu metoda chirurgicală clasică, acest aparat poate extrage o cantitate mai mare de 3 kg de țesut gras în cadrul unei singure operații. Dispozitivul introduce în partea anatomică supusă operației canule fine, care au între 2,4 și 3,8 mm, prin interiorul cărora circulă jetul de apă. Apa utilizată pentru a diseca grăsimea din zona subcutanată conține un amestec de două anestezice cu efect local, unul cu rezultat imediat și de scurtă durată și un al doilea lent, cu efect pentru o perioadă de 12 ore. Ambele sunt folosite într-o concentrație care nu determină reacții secundare și țin sub control durerile postoperatorii. Pacientul, care rămâne, astfel, treaz pe tot parcursul operației, poate colabora și reacționa la indicațiile medicului, ușurând munca acestuia. Întrrucât procedeul utilizării apei în desprinderea grăsimii de restul țesuturilor nu lezează vasele sanguine și zonele inervate, operația decurge fără sângerări și tumefieri ulterioare, acest lucru generând o refacere rapidă a organismului. Raportat la procedura clasică de liposucție, timpul pe care pacientul îl petrece în sala de operație se reduce la jumătate, ca urmare a utilizării disecției hidrice.
Efecte și avantaje
Indiferent de metoda practicată, organismul nu mai depozitează țesut gras în zonele corpului în care a fost efectuată lipoaspirația, spațiul gol fiind înlocuit cu țesut conjunctiv cu rol în blocarea apariției celulelor adipoase. Astfel, surplusul de grăsime se intensifică în alte părți ale corpului, putând genera anumite diformități inestetice.
O săptămână după operație pacientul trebuie să nu meargă la serviciu, să nu stea prea mult timp în picioare și să evite dușul în primele trei zile, din cauza pericolului de infecție favorizat de desprinderea pansamentelor.
Metoda liposucției cu jet de apă poate fi utilizată și ca adjuvant în operații mai complexe, permițând mobilizarea țesuturilor fără utilizarea disecției sau a tuburilor de dren. Avantajele, în comparație cu metoda clasică, sunt reprezentate de eliminarea riscurilor anesteziei totale, efectuarea operației în ambulatoriu, menajarea țesuturilor și eliminarea riscurilor de embolie.
Consultant: Medic primar Rodica Cruțescu – Chirurgie Plastică și Reconstructivă – EUROCLINIC
Redactor: Cristian Niculescu
Comments

Previous:
Sindromul Alzheimer. O boală sinistră care afectează 4 din 10 batrâni

Next:
Circulația periferică
You may also like
-
02 Feb
Cauzele putin stiute ale durerilor de spate
MedicinăUna din cele mai frecvente dureri ale omului modern este durerea de spate. Cauzele sunt ...
-
20 May
Simptome ale anemiei pe care nu le stii
MedicinăÎn ultima vreme te simți fără vlagă, obosești repede, te doare des capul, ai observat ...
-
04 May
Alergii de primăvară. Simptomele, tratamente și mituri
MedicinăCu toate că te bucuri de vremea caldă, de soarele care începe să strălucească tot ...
-
24 Feb
13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă
MedicinăLa nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Ceea ce este și ...