O istorie a pandemiilor

20 October of 2020

O pandemie este o epidemie extinsă, ce cuprinde mai multe țări, mai multe continente chiar. O epidemie, la rândul ei, spune dicționarul, este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de persoane dintr-o regiune.

Omenirea a fost încercată de-a lungul istoriei de mai multe astfel de contagiuni mortale, care au ucis nu zeci de mii, ci zeci de milioane de oameni. Iată-le pe cele mai importante!

541-542 – Ciuma Iustiniană

Ciuma este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, produsă de o bacterie purtată de șobolani; ciuma iustiniană a cuprins Imperiul bizantin și mai toate porturile la Marea Mediterană, cauza fiind navele comerciale pline de șobolani. Această pandemie a provocat circa 100 de milioane de victime.

1347-1350 – Ciuma bubonica

Cunoscută și sub numele de Moartea neagră – a izbucnit, cel mai probabil, în Asia și a fost una dintre cele mai violente pandemii. A provocat moartea a circa 50 de milioane de oameni, jumătate în Europa. S-a retras, dar a reapărut apoi cu regularitate, dar cu forță scăzută până în 1370. Mai sunt cunoscute trei pandemii de ciumă: Marea ciumă din Londra (1665-1666) și încă două, fără nume, în 1738 și 1855. Apoi au apărut antibioticele.

1870-1874 – Variola

Provocată de un virus, una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, a omorât un număr imens de oameni de-a lungul secolelor. Prima pandemie de variolă consemnată a avut originea în Franța. Boala a fost răspândită de soldații participanți la războiul prusac și au murit din cauza ei jumătate de milion de oameni. În 1977, după mai multe valuri, variola a fost complet eradicată.

1918-1919 – H1N1

Cea mai severă pandemie din istoria recentă, potrivit www.cdc.gov, a fost cauzată de un virus H1N1, cu origine aviară. Cu toate că nu se știe cu exactitate de unde a izbucnit, s-a răspândit la nivel global în perioada 1918-1919. În Statele Unite, a fost identicată inițial la cadrele militare în primăvara anului 1918. I s-a spus gripa spaniolă, pentru că pericolul a fost anunțat pentru prima dată la postul public de radio din Spania.

Se estimează că au fost infectate cu acest virus circa 500 milioane de persoane sau o treime din populația globală. Numărul deceselor s-a ridicat la peste 50 de milioane, dintre care 675.000 în Statele Unite.

1995-2005 – virusul HIV/SIDA

Contagiunea nu este atât de mare odată ce știi despre ce este vorba. Dar cronologia HIV/SIDA pleacă de la 270 de cazuri raportate în 1981 la 37,9 milioane de persoane care trăiau cu infecția, în 2018.

2009 – Un nou virus gripal, (H1N1)PDM09

A declanșat prima pandemie globală după ultimele patru decenii. Prima persoană infectată cu virusul AH1N1 a fost confirmată la 15 aprilie 2009, în California. La 29 aprilie, OMS a ridicat gradul de alertă, avertizând că o pandemie este iminentă, iar la 11 iunie OMS a declarat oficial pandemia. La 25 iunie, CDC estima că cel puțin 1 milion de cazuri se înregistraseră în SUA. La 22 iunie, au început primele teste clinice pentru vaccinul antigripal H1N1, iar la sfârșitul lunii decembrie vaccinul a devenit disponibil pentru oricine. La 11 august 2010, OMS a anunţat sfârșitul pandemiei de gripă.

Carantina a avut și avantaje

Și aici ne referim la cu totul altfel de avantaje decât cele ale izolării și ruperii lanțului de transmitere a bolii. Mai întâi, să vedem care este originea acestei practici, pentru că intrarea în carantină nu este o practică modernă, ba dimpotrivă.

În secolul al XVII-lea, venețienii erau o mare putere maritimă. Asta însemna bogăție, dar și pericole pentru oraș. Mai ales în perioada Marii Ciume (Moartea neagră). De aceea, edilii au instituit o regulă: vasele care voiau să intre în port, stăteau obligatoriu la izolare o perioadă de patruzeci de zile, quaranta giorni. Dar izolarea funcționa și înainte ca venețienii să-i dea un nume.

Și, se pare, funcționa foarte bine pentru artiști. În timpul ciumei izbucnite în Florența la mijlocul secolului al XIV-lea, Bocaccio s-a retras și a început celebrul Decameron. William Shakespeare, afectat material de închiderea teatrelor în timpul ciumei din 1593-1594, a scris, în izolare, două dintre cele mai frumoase poeme erotice, Venus și Adonis și Violul Lucreției. Tot datorită izolării la domiciliu în timpul unei epidemii, omenirea a aflat ce e atracția gravitațională. Datorită lui Isaac Newton, care avea 22 de ani, se cam plictisea și pe trecea mult timp în grădină. Până i-a căzut mărul în cap.

Pandemia pe care o trăim acum

După pandemiile de SARS (sindromul acut respirator sever) și MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) de la începutul anilor 2000, în decembrie 2019, China a fost lovită de noul coronavirus numit inițial coronavirusul 2019-nCoV, apoi SARS-CoV-2. Totul a început în piața umedă din Wuhan, o piață de fructe de mare și animale sălbatice.

Acest virus face parte din familia coronavirusurilor pomenite mai sus, virusuri provenite de la animale și care pot infecta oameni. Până acum erau cunoscute numai șase. SARS-CoV-2 este al șaptelea. Primele cazuri suspecte au fost noti‑cate către OMS pe 31 decembrie 2019 (de aici și numele bolii provocate de SARS-CoV-2, COVID-19), la doar peste trei săptămâni de la apariția primelor cazuri simptomatice pe 8 decembrie 2019.

Perioada de incubație (perioada de la expunere până la apariția simptomelor) este de aproximativ două săptămâni, simptomele includ febră, tuse și di‑cultăți de respirație. Virusul s-a răspândit rapid în toată lumea, mai ales în Europa și SUA, modalitatea de transmitere ‑ind mai ales picăturile Flugge (stropii de salivă/fluide care rezultă din strănut, tuse, vorbit, de aici necesitatea distanțării sociale la minimum 2m).

Evenimentele care au dus la răspândirea masivă în Italia, Franța, Spania, Austria au fost: 

  • stațiunea Ischgl din Austria, apreciată stațiune de schi, foarte aglomerată la sfârșitul lunii februarie când deja chinezii erau în plină epidemie și apăruseră cazuri și în Europa; ­
  • meciul de fotbal din 19 februarie de la Bergamo, Italia, dintre Atalanta și Valencia, care a avut loc în optimile Champions League;
  • meciul de fotbal Olympique Lyon – Juventus Torino, care a dus la răspândirea accelerată a virusului SARS-CoV-2 în regiunea Rhone, dar și alegerile din Franța, turul I al parlamentarelor, care au avut loc în data de 15 martie

Citeste si: Gânduri de pandemie la feminin de la redactorii noștri

Sursă foto: iStock/Text: echipa Ioana

Comments

comments

remedii naturiste

Previous:

Remedii naturiste de la Mama Natură. Plante, apă aer!

preventie impotriva COVID-19

Next:

Măsuri de prevenție împotriva COVID-19 pentru întreaga familie

You may also like

Post a new comment