O aventură de neuitat: singură în vacanță și cu buget redus!

22 January of 2019

O aventură de neuitat: singură în vacanță și cu buget redus! – Solo travelling și travelling on a budget nu mai sunt concepte atât de noi și inabordabile. Din ce în ce mai multe persoane decid să-și ia viața în propriile mâini și să se plimbe în jurul lumii, investind astfel în experiențe unice. 
În plus, bugetul a devenit o parte importantă în călătorii și întotdeauna tinde să fie redus, pentru a vedea și experimenta cât mai mult cu cât mai puțini bani.  

Cum să le combinăm pe amândouă? Simplu! Trebuie doar o minte deschisă, curaj, răbdare în căutarea ofertelor și sete de aventură! Călătoria pe cont propriu, singură poate fi ușor stânjenitoare inițial doar la nivel psihic, pentru că te scoate din zona de confort a casei tale. În minte îți vin multe întrebări, unele fără o bază reală. Dacă rămân 
naufragiată acolo? Pot să ies noaptea pe stradă? Ce fac dacă nu-mi place zona/orașul/cazarea? Nu e ciudat să stau singură la restaurant? Ce fac dacă mănânc ceva și mi se face rău? Dacă fac pană la mașină? Dacă nu-mi ajung banii? Dacă o să fiu jefuită?

Odată ce ai trecut de hopul mental și pleci în prima ta călătorie singură, aceste întrebări și multe altele vor 
dispărea definitiv sau măcar nu-ți vor mai pune un asemenea stres în spate pentru că soluțiile sunt mai simple 
decât la prima vedere.

Cum călătorești pe cont propriu?

  1. Singurătatea e doar 
un mit

Chiar dacă pleci singură de acasă, 
niciodată nu vei fi singură pe traseu. Cum nu călătorești cu cineva cunoscut astfel încât să-ți canalizezi toată comunicarea către el, vei fi nevoită să comunici mult mai mult cu localnicii și cu alți turiști. De exemplu, mulți călători singuri se întâlnesc la un 
hostel și leagă prietenii pe viață. La fel, cei care aleg să stea la localnici pentru o experiență cât mai tradițio­na­lă. Mai mult, profită de fiecare 
moment cu tine însăți. Cunoaște-te și profită de libertatea imensă pe care o ai la fiecare pas, cu fiecare decizie. Nu te lăsa intimidată de ea.

  1. Cunoaște-ți limitele

Dacă iubești trekkingul nu înseamnă că poți pleca singură pe Everest. Și cunoaște-te pe tine înainte să-ți alegi destinațiile. Dacă ești extrovertită, alege orașe cu oameni care se bucură de viață și cu care poți comunica. Dacă ești introvertită, s-ar putea să te simți prost dacă un localnic te ia de mână să te invite la dans în mijlocul străzii. Citește recenziile altor turiști și gândește-te dacă o destinație se potrivește sau nu felului tău de-a fi.

  1. Învață despre independență

Odată cu ea, independența aduce 
curaj, toleranță, cunoaștere, stare de bine în afara zonei de confort. 
O experiență autentică de solo 
travelling îți va oferi mai mult decât ai visat vreodată și cel mai important lucru pe care îl vei învăța este „viața ta, fericirea ta, deciziile tale!“

  1. Învață să spui nu

Lasă politețea deoparte și spune clar și răspicat NU. Fie că e vorba de a gusta gândaci prăjiți, a cumpăra un suvenir la suprapreț, fie că localnicii insistă să-ți fie ghizi (în Maroc, de exemplu).

  1. Ia-ți măsuri de siguranță

Dacă nu te duci în Islanda, Finlanda sau Emiratele Arabe, ia în considerare locuri sigure în care să-ți păstrezi banii cash (o borsetă-curea), ține-ți tot timpul băutura în mână în cluburi și nu-ți lăsa camera și telefonul nesupravegheate. Mai mult, spune întotdeauna cuiva de acasă unde ești și unde stai (cu adresă). Aceste măsuri de siguranță nu trebuie să te sperie și să te țină închisă în casă (sunt aceleași pe care le folosești și în România, până la urmă), ci doar să te facă atentă la tot ce e în jurul tău ca vacanța ta să fie una perfectă!

Pentru gradul de siguranță al fiecărei țări în parte după indicatori specifici, intră pe visionofhumanity.org/indexes/global-peace-index/.

  1. Mănâncă bine

Nu te duce totuși la fast-fooduri internaționale ca să mănânci cel mai ieftin și să eviți situațiile stânjenitoare. Încearcă să afli despre mâncărurile tradiționale, să le guști și să te 
bucuri de gastronomiile locale. 
O să ai surprize extrem de plăcute, chiar dacă nu înțelegi meniul.

  1. Găsește soluții

De multe ori te vei afla în situații neprevăzute în care vei fi obligată să faci mici ajustări de planuri. Un tren anulat, un ghid care nu mai vine sau o zi ploioasă te vor obliga să fii creativă și să transformi o zi începută stângaci într-una dintre cele mai frumoase zile ale vacanței tale.

  1. Folosește tehnologia 
din plin

Fă fotografii ca să-ți structurezi ziua și să-ți amintești cu plăcere de ea peste ani, scrie despre experiența ta, lasă recenzii și comentarii, caută pe rețelele de socializare ce alți străini mai sunt singuri în zonă și întâlniți-vă la o cafea ca să discutați despre 
„secretele“ descoperite în acea destinație. Evident, asta nu înseamnă să stai cu ochii doar în telefon în călătoria ta, ești acolo să observi lucruri și să te bucuri de ele, nu să treci pe lângă, iar la final de zi să ajungi la 
concluzia că n-ai prea văzut nimic.

Cum să faci economii în vacanță

»» Fii flexibilă. Poate biletul de avion este la jumătate de preț dacă alegi să pleci într-o marți și nu într-o sâmbătă! La fel, costul călătoriei e mai mic dacă alegi escale mai lungi – profită de ele ca să mai vezi un oraș.

»» Rezervă din timp atât zborul, cât și cazarea. Ultimele locuri întotdeauna tind să fie mai scumpe.

»» Renunță la ideea de „sezon“, atunci prețurile explodează. Când e vară la noi, în alte colțuri ale lumii este sezonul ploios, iar când e iarnă la noi, în alte părți este perioada perfectă de vizitare a unor locuri (de exemplu, Roma poate fi mult mai frumoasă în octombrie decât la 40 de grade Celsius în august).

»» Evită capcanele turistice – în special restaurantele amplasate lângă marile obiective turistice. Pot avea un preț de 3-6 ori mai mare decât restaurantul situat la  400 de metri mai încolo!

»» Documentează-te bine înainte să vezi un obiectiv. De multe ori poate fi un loc supraevaluat și vei fi dezamăgită (de exemplu, să urci în Turnul din Pisa – 28 € + două ore de stat la coadă).

»» Schimbă-ți ideea despre cazare. De multe ori, la un hostel condițiile de cazare și curățenia sunt superioare față de cele ale unui hotel de două sau chiar trei stele (în Asia se întâmplă acest lucru). Apoi, fă-ți curaj să stai la localnici acasă pentru o experiență reală și un buget minim.

»» Vizitele gratuite trebuie să fie în atenția ta. Multe dintre muzeele din Europa au o zi pe săptămână, un weekend pe lună sau un interval orar în care poți intra gratuit. Verifică pe site-urile lor!

»» Cardul turistic – de obicei, include transportul în comun, intrări la obiective din oraș, reduceri la restaurante sau magazine de suvenire.

»» Călătorește ușor – la companiile aeriene low-cost, bagajul de cală costă uneori mai mult decât biletul de avion.

»» Ghizi de oraș – cu Google Maps în mână și câteva informații de pe Wikipedia, te transformi în propriul tău ghid într-un oraș, fără să fii nevoită să plătești unul.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Corina Matei
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Poza perfectă cu telefonul mobil

Next:

În defileul Dunării

You may also like

Post a new comment