Învață-l să respecte alte tradiții culturale

22 October of 2015

Copil fiind, am avut norocoasa ocazie să-mi formez un grup de amici destul de pestriț. Mă jucam, râdeam, plângeam, învățam și sărbătoream diverse evenimente alături de evrei, nemți, unguri, italieni etc. Sunt în continuare prietenii mei și, deși suntem români, fiecare am fost crescuți în tradiții populare diferite. Așa am ajuns să cunosc și să apreciez cutumele tuturor, pentru că ai mei au fost extrem de permisivi în acest sens. Acum, copilul meu îmi calcă pe urme iar această experiență fascinantă v-o recomand cu drag vouă și prichindeilor voștri.

Învață-l să respecte alte tradiții culturale
Dreptul de a fi diferit

Orice persoană are dreptul de a fi diferită, de a se considera diferită și de a fi acceptată ca atare. Identitatea culturală este un dat care trebuie menținut și onorat de toată lumea. Respectându-i pe cei din jurul nostru, ne respectăm, în primul rând, pe noi. Cultura care ne caracterizează, în care creștem și ne formăm ca oameni constituie legătura noastră cu trecutul, prezentul și viitorul. Nu sunt doar vorbe în vânt, desprinse parcă din manuale de educație civică ci reprezintă expresia diversității culturale a lumii. Cultura este echivalentul dialogului, al schimbului de idei și experiențe, înseamnă aprecierea altor valori sau tradiții.

Arată-i copilului că îți pasă

Educația respectării altor tradiții culturale se începe din fragedă pruncie. Povestește-i copilului despre minunatele locuri străine pe care le-ai vizitat, descrie-i obiceiurile de acolo, istorisește-i experiențele trăite pe meleaguri îndepărtate de țară. Toate acestea, puse într-o formă narativă veselă îl vor atrage pe prichindel care va prinde și el gustul pentru cunoaștere. Așează pe masă o hartă pentru copii și explorați-o împreună. Dacă nu ai avut șansa sau norocul să călătorești prin lume nu trebuie să-ți faci probleme că nu ai ce să-i spui copilului. E suficient să te duci, de exemplu, în județul Constanța sau Tulcea ca să ai idee despre cum trăiesc turcii sau lipovenii din această zonă. Sau puteți pleca în vacanță în Covasna și Harghita ca să vedeți cum își duc traiul ungurii. În marile orașe ale țării există sinagogi, pe care dacă le vei vizita, poți afla un pic din viața și credința evreilor. Poți, de asemenea, să cauți informații despre alte etnii sau popoare pe internet sau în biblioteci. Urmăriți împreună cu cel mic reportajele și documentarele de pe posturile TV de specialitate.

Să ne veselim!

Nu este nevoie să avem prieteni aparținând altor etnii ca să ne putem bucura cu ocazia sărbătorilor lor tradiționale. Pretextul poate fi doar starea de bine! Purim-ul, de exemplu, este o sărbătoare veselă evreiască care anul acesta s-a ținut pe data de 7 martie. În linii mari se celebrează victoria binelui în fața răului iar copii se costumează, primesc bomboane și se joacă diverse jocuri. De ziua Sf. Patrick (17 martie) se organizează parade în care lumea se îmbracă în verde iar irlandezii obișnuiesc să bea multă bere. Aprilie ne aduce Paștele. Pe 6 e cel evreiesc și are alte semnificații decât cel catolic (8 aprilie) sau cel ortodox (15 aprilie). Cinco de Mayo este sărbătoarea mexicanilor când toți se bucură de ziua în care i-au învins pe spanioli în 1810. Oamenii se îmbracă în roșu și verde, dansează și mănâncă preparate speciale. Kwanzaa este o sărbătoare a afro-americanilor ținută pe 26 decembrie, în care familiile fac schimburi de cadouri și își rememorează istoria de pe continentul african. Așadar lasă-ți copilul să se bucure sau să se intereseze de alte culturi.

Muzică, lectură sau cinematografie

Omenirea a produs de-a lungul timpului o moștenire culturală inestimabilă. Muzica românească populară, pentru copii sau cea modernă nu trebuie să fie singurul reper pentru prichindel. Lasă-l pe cel mic să asculte melodii tradiționale ale altor popoare. Este imposibil să nu-l încânte acordurile tiroleze, irlandeze și, de ce nu, cele africane. Pune-i deopotrivă Enescu, Mozart, Beethoven, Verdi, Bizet, Strauss sau Ceaikovski. Când vine vorba de povești (în primă fază) și mai apoi de literatură, nu uita că alături de basmele românești care au încântat atâtea generații de copii, poți strecura și autori străini. Sunt convinsă că va gusta atât “Fata moșului și fata babei” cât și “Scufița roșie” sau “Albă ca zăpada”. Arată-i câtă creativitate există în lumea largă și lasă-l să-și aleagă izvorul care-i place cel mai mult. Apoi, cinematografia e o sursă foarte bună de cultură. Cât e mic nu e cazul să-l pui să urmărească filme, dar după ce va mai deschide ochii e o bună ocazie. Mă refer aici la filme artistice și nu neapărat la peliculele de pe marile ecrane.

Să dăm o petrecere tematică!

Ziua de naștere a copilului tău nu trebuie să fie singura ocazie ca să organizezi petreceri. Desigur, e ceva mai complicat căci vei avea de strâns după ce toți musafirii vor fi plecat, dar merită! Și dacă tot faci efortul de a da un party pentru pici, fă-o în stil mare. Renunță la teme precum prințesele Disney sau Toys. Încearcă subiectele de genul Ziua Pământului, Anul Nou Chinezesc, Cupa Mondială la Fotbal,  jocurile Olimpice, Ziua Franței etc. Costumațiile pentru aceste evenimente vor ieși din tipare și vor solicita imaginația copiilor, pardon, vreau să zic imaginația părinților! În plus, îi vei putea învăța pe cei mici câteva cuvinte de salut în diverse limbi.  Și nu uita de Internet. De exemplu, pe siteul britannica.com puteți afla împreună o mulțime de informații referitoare la diversitatea culturală și nu numai. Dacă ți se pare prea didactic, intră pe siteul FIFA și veți regăsi informații de bază despre toate statele care participă la meciurile de fotbal.

(credit foto: © tigatelu / Fotolia)

Comments

comments

© angiolina / Fotolia

Previous:

Zmeul-zmeelor: FEBRA

fetita curioasa, copil, fetita, ce-i spui copilului

Next:

10 lucruri pe care trebuie să le spui copilului tău. Lectii pentru parinti

You may also like

Post a new comment