Vinetele cele mai bune legume ale lunii

26 September of 2017

Vinetele sunt cele mai bune legume ale lunii. De fapt vinetele sunt cele mai bune legume ale toamnei, iar bogatia de minerale, antioxidanti si vitamine pe care le contin, fac din vinete alimente de baza toamna.

Vinetele, cele pe care le stim noi azi, au stramosi care vin din India si China, unde leguma a inceput sa fie cultivata din secolul cinci inainte de Hristos. Din China au ajuns in Egiptul Antic, de unde, prin Roma Antica, in toata Europa.

Imprastiate in toata Europa, vinetele au ajuns in emisfera vestica duse de exploratorii europeni. In prezent Italia, Turcia, Egipt, China si Japonia sunt cei mai mari cultivatori de vinete din lume.

Gustul amarui al vinetei necoapte i-a adus, pe nedrept un renume rau acestei pretioase legume, incepand de la mijlocul Evului Mediu. Au fost sute de ani, in care oamenii nu au mancat vinete pentru ca erau convinsi ca aduce nebunia, lepra si cancerul. Leguma, care este una dintre cele mai bune pentru organism si-a recuperat din prestigiu, cucerindu-i pe oameni ca planta decorativa inainte de a le ajunge, din nou, in farfurie, unde a si ramas, incepand cu secolul al 18-lea.

Considerate legumele lunii august, perfecte de mancat pana la mijlocul lui octombrie, inceputul lui noiembrie, cand da prima bruma, vinetele sunt o leguma de care trebuie sa te bucuri din plin.

Sarace in calorii, au doar 27 de calorii in 100 de grame de vinete coapte, bogate in vitamine, vinetele blocheaza formarea radicalilor liberi si reduc nivelul de closterol rau din sange. Sunt o sursa excelenta de acid folic, calciu, magneziu, zinc, fosfor, intr-o cantitate impresionanta, respectiv 25 miligrame, in 100 de grame, fier 0,24 miligrame si de potasiu (230 miligrame in 100 de grame).

Vinetele au efect laxativ, ca urmare a fibrelor pe care le contin (3,4 grame la 100 de grame) stimuleaza activitatea ficatului si a pancreasului. Nu au colesterol, dar au grasimi monosaturate (0,19 grame/ 100 de grame de leguma). Sunt bogate in vitamine C (2,2 mg) si vitamina B9, scrie WHfood.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 



Comments

comments

Previous:

Tot ceea ce trebuie sa stii despre struguri, minunatele fructe ale toamnei

Next:

Legatura directa intre anemie si alimentatie. Alimente utile pentru anemie

You may also like

Post a new comment