Totul despre stafide

12 January of 2016

Stafidele sunt printre cele mai bune si mai accesibile fructe uscate si trebuie sa profiti de binefacerile pe care acestea le aduc unei nutritii echilibrate si sanatoase.

Că stafidele sunt printre cele mai bune fructe uscate, nu o spunem (doar) noi, o spun si nutritionistii care au aratat, analizand compozitia si beneficiile pe care le aduc stafidele.

Ce face ca stafidele sa fie cele mai bune fructe uscate?

In primul rand cantitatea foarte mare de fibre pe care acestea le contin, fibre care ofera rapid si pentru multa vreme o confortabila senzatie de satietate. Stafidele sunt ideale in cursul dietelor pentru ca satisfac repede nevoia de “ceva dulce”.

Stafidele sunt o foarte buna sursa de antioxidanti, extrem de puternici care intervin in procesul de dizolvare si eliminare a colesterolului.

Stafidele sunt si foarte bogate in potasiu. Potasiul este mineralul aflat mereu in deficit, dar esential pentru echilibrul hidric in organism, fundamental pentru activitatea cardiaca si pentru cea renala si esential in procesul de detoxifiere naturala al organismului. Stafidele, prin cantitatea mare de potasiu pe care o contin, echilibreaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala si sunt si un real beneficiu pentru stimularea activitatii renale in mod natural.

Stafidele s-au dovedit foarte eficiente si in stimularea sistemului imunitar, mai ales atunci cand este vorba de infectii care afecteaza pielea si sangele. Dar dincolo de acesta, s-a dovedit ca fitonutrientii fenolici continuti de stafide au reale proprietati antibateriene.

In lista beneficiilor pe care le aduc stafidele se numara si concentratia mare de bor. Borul este un mineral putin cunoscut dar care este necesar sanatatii oaselor, mineral de care au nevoie mai ales femeile. Este recunoscut faptul ca stafidele sunt una din principalele surse naturale de bor si, prin aceasta, un aliat impotriva osteoporozei.

Stafidele contin cantitati importante de cupru si fier care le fac foarte utile in combaterea si tratarea anemiilor, mai ales in dieta copiilor. In plus stafidele sunt bogate in vitamine din complexul B si vitamina A.

Nu in ultimul rand stafidele sunt o sursa foarte buna de zaharuri si carbohidrati sanatosi si sunt indicate in perioadele de convalesenta, dupa eforturi sustinute fizice sau intelectuale.

Mai trebuie adaugat ca stafidele, recomandate ca fiind cele mai bune fructe uscate, contin 140 de calorii in 50 de grame (adica exact atatea stafide cate poti tine in causul palmelor). Chiar daca esti la dieta poti manca intre 70 si 100 de grame de stafide, pentru ca o buna parte din calorii (peste 50% sunt folosite pentru digestia si asimilarea stafidelor).

Citeste si:

Fructele uscate
5 fructe de iarna, 5 portii de sanatate
Cum rezisti in fata dulciurilor

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

12 motive ca să mananci banane

Next:

Cele mai bune alimente pentru dieta femeilor la 30 de ani

You may also like

Post a new comment