Morcovul, elixir pentru vigoarea bărbaţilor

17 November of 2016

Una dintre cele mai consumate legume din lume, a doua după cartof, morcovul este originar din Afganistan şi este cunoscut în special pentru proprietăţile sale de reglare a vederii. La inceput avea culoarea albă, însă prin selecţie naturală s-a obţinut morcovul portocaliu de astăzi, cu un conţinut important de caroten, provitamina cu proprietăţi puternic antioxidante şi anticancerigene.
Pe lângă faptul că dă gust preparatelor culinare iar calităţile sale nutritive sunt remarcabile, morcovul este recunoscut şi pentru proprietăţile sale terapeutice.
Morcovul conţine vitaminele A, B1, B2, C, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu, sodiu, fosfor), asparagina şi beta-caroten, pigment vegetal cu proprietăţi antioxidante. Vara, înainte de plajă, putem consuma morcov în scop de protecţie asupra corpului, pentru că beta – carotenul blochează o mare parte din radicalii liberi proveniţi din radiaţiile ultraviolete.

Morcovul poate fi, de asemenea, şi un elixir pentru vigoarea bărbaţilor. Este binecunoscută la noi şi a fost îndelung verificată salata din morcov ras şi ţelină rasă, prin răzătoarea mică, în cantităţi egale, acrită cu puţină zeamă de lămâie şi stropită cu ulei de măsline. Sau, în acelaşi scop, se poate face un pahar de suc din ţelină şi morcov, părţi egale.
Beneficiile consumului de morcov asupra organismului
De la ciorbe sau tocane la suc şi desert, morcovul işi găseşte întrebuinţare în foarte multe preparate culinare. Sucul de morcovi are o valoare nutritională ridicată, favorizeaza digestia, ajută la întărirea sistemului imunitar şi previne cancerul. Fie că este consumat crud sau gătit, morcovul îşi păstrează calităţile terapeutice remarcabile. Consumul regulat de morcov reduce semnificativ riscul de cancer de orice fel (în special cancer pulmonar sau de sân, fapt demonstrat prin studii de specialitate), combate anemia, epuizarea fizică, oferă protecţie cardio – vasculară şi are efecte benefice în cazul gastritei, anorexiei, diareei sau constipaţiei.

Afla mai multe AICI

Comments

comments

Previous:

10 Mituri despre alimente în plasa cărora s-ar putea să cazi şi tu

Next:

Kiwi, mai bun decât aspirina! Opt motive să mănânci acest fruct

You may also like

Post a new comment