Avocado, fructul minune. Afla ce mari beneficii iti poate aduce

31 October of 2018

În ultimele decenii, avocado a devenit nelipsit din dieta zilnică a multor europeni și de curând cucerește în forță România. 
De unde vine și ce este acest fruct?

Avocado se consumă crud sau sub formă de salată, condimentat după gust. Celebru în întreaga lume este și guacamole. Avocado poate înlocui untul sau uleiul sau chiar maioneza. Nutriționiștii afirmă că  este un „super-fruct“ care ocupă o poziție aparte în piramida alimentelor. Este bogat în vitamine și minerale, dar mai ales în acizi grași nesaturați.

De asemenea, are un conținut mic de zahăr. Are un aport semnificativ de caciu, fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, fosfor, zinc, vitaminele C, B6, B12, A, D, K, E, tiamină, riboflavină și niacină, fiind sursă de fibre.

Cel mai bun aliment

Beneficiile pentru sănătate sunt multiple. De altfel, nutriționiștii din întreaga lume sunt de acord că este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma. Se recomandă consumul în stare crudă. Avocado ajută digestia și calmează intestinul. Conține fibre solubile și insolubile care asigură tranzitul lin și sigur. Stimulează secreția sucurilor digestive și tratează atât constipația, cât și diareea.

Consumul acestui fruct previne respirația urât mirositoare. Halitoza poate fi eliminată prin îmbuntățirea digestiei, iar flavonoidele din frunct ucid bacteriile din gură. Sursă bogată de substanțe nutritive, avocado contribuie la menținerea unei pieli frumoase și sănătoase. Ajută la repararea pielii uscate, descuamate sau cu defecte. Este foarte bun pentru un păr sănătos, iar din pulpa moale se pot prepara măști revigorante pentru părul uscat. De asemenea, avocado ajută în tratamentul psoriazisului. Anumite componente din fruct ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului și mențin ochii sănătoși. Carotenoidele protejează împotriva cataractei, bolilor determinate de vârstă și combat degenerarea maculară.

Nivelul crescut de potasiu din fruct contribuie la combaterea hipertensiunii arteriale, iar alte substanțe esențiale ajută la menținerea unui nivel optim al colesterolului bun.

Vitamina B6 combate greața de dimineață a gravidelor. Un avocado conține 40% din fibrele zilnice necesare unui adult, precum și 40% din vitamina K necesară. Este un aliment excelent pentru reducerea inflamațiilor din încheieturi, țesuturi și mușchi. Consumul regulat de avocado scade riscul și de artrită și simptomele ei.

Antioxidanții din belșug pe care-i conțin aceste fructele acționează ca niște substanțe antiîmbătrânire.  

Fructele de avocado sunt produse de planta Persea americana, un copac veșnic verde din familia Lauraceae. Deși nu seamănă cu scorțișoara și dafinul, avocado se înrudește strâns cu ele. Copacul este înalt și poate atinge 20 m. Fructele se culeg devreme și se coc și după ce sunt culese, la fel ca bananele. Planta crește în zone tropicale, subtropicale și ecuatoriale, dar și în regiunile mediteraneene. Cea mai veche rămășiță de avocado a fost găsită în Mexic și datează din 10.000 î. H. Datorită beneficiilor multiple pe care le oferă fructele, planta este cultivată astăzi în multe țări. Coaja groasă a fructelor le protejează de influența pesticidelor, drept urmare culturile de avocado sunt cele mai sigure din acest punct de vedere.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ce trebuie sa stii despre vitamina K si unde o gasesti

 Chef Frank Oehler

Next:

(P) Chef Frank Oehler gătește alături de Chef Samuel la Kaufland Pop Up Restaurant

You may also like

Post a new comment