Dovleacul, dovleceii si alte cucurbitacee

17 September of 2018

Dovleacul, dovleceii si alte cucurbitacee – Cucurbitacee din America Centrala, dovleacul si dovlecelul sunt rude bune cu castravetele si pepenele si sunt fabuloase pentru sanatate. Dovleacul si dovleceii sunt legume de care ne putem bucura din plin toamna si iarna, pentru ca le avem la discretie si trebuie sa profitam de beneficiile lor.

Si dovleacul si dovleceii sunt printre cele mai fine si delicate legume. O dovada este si faptul ca este dovlecelul este prima leguma recomandata bebelusilor, la diversificarea alimentara. Indiferent de dieta, dovlecelul poate fi mancat fara limite, dat fiind faptul ca are un aport caloric nesemnificativ: doar 15 calorii in 100 de grame. Dovleceii contin 95 la suta apa si o cantitate record de oligoelemente si vitamine. In top, potasiul intr-o cantitate record de 700 de miligrame  in 100 de grame de dovlecel. Dovleceii contin fosfor (230mg/100 de grame de dovlecel), magneziu si calciu.

Dovleceii sunt o leguma benefica pentru sistemul cardio-vascular, cu efect hipertensiv, tocmai ca urmare a combinatiei de minerale pe care le contine. In ceea ce priveste vitaminele dovleceii contin  0,35 miligrame de vitamina B3 si provitamina A, la care se adauga cel putin sapte miligrame de vitamina C. Toate acestea in doar 100 grame de dovlecel. Trebuie spus ca vitaminele din dovlecel sunt foarte volatile. Sunt in cantitatea maxima in dovleceii proaspeti si scad cu circa 25 la suta in fiecare zi. Nu-i pastra mai mult de doua-trei zile, pentru ca isi pierd proprietatile.

Una din calitatile exceptionale ale dovleceilor este capacitatea lor de a bloca radicalii liberii, iar prin aceasta blocheaza toate procesele inflamatorii si degenerative. Nu in ultimul rand, sunt o sursa de fibre care variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. Dovlecelul este un veritabil pansament gastric.Dovlecelul este excelent in dieta. Poate fi consumat in orice cantitate, singura grija fiind modul in care este preparat. Ideal este sa fie fiert in aburi sau copt cu un strop de ulei, la cuptor. Poate fi consumat si crud, sub forma de salata. Cu ulei, sare si multa lamaie este perfect. Se potriveste bine cu rosii si vinete, nu doar in ceea ce priveste gustul ci, mai ales din punctul de vedere al compozitiei nutritionale, scrie zone regime.

Dovleceii contribuie la reducerea depozitelor adipoase , scad colesterolul si hidrateaza.

Un ultim sfat: adauga la dovlecei putin ulei vegetal. Acesta potenteaza absorbtia nutrientilor.

In ceea ce priveste dovleacul, afla toate detaliile despre acesta AICI si abuzeaza de acesta pentru ca face minuni!

Citeste si:

  1. Taitei cu varza dulce si chimen
  2. Fereste-te de micoze!
  3. Conjunctivita, nefericirea roșie a ochilor
  4. Bunatati de iarna. Cele mai bune legume

Sursa foto: pixabay.com
Auto: Otilia Ignat

 

Comments

comments

Previous:

Siropul din fructe de soc si marile lui beneficii

Next:

Cum te feresc de boli fructele şi legumele de toamnă

You may also like

Post a new comment