Cele mai bune cereale

13 July of 2016

Acestea sunt cele mai bune cereale, veritabile comori uitate care provin din Orient sau America de Sud și la ora actuală au redevenit foarte populare. Unele dintre ele nu sunt cereale, conform definitiei din dictionar, dar sunt alimente pretioase si utile fiind alternative perfecte si…. cele mai bune cereale!

Quinoa
Cum arată? Boabele cât capetele de ace cu gămălie au jucat un rol im—por—tant la incași și azteci, de aceea, azi, li se spune și „aurul incașilor“.
Ce gust are? Boabele au un gust neutru, ușor fad.
Nota aparte. Boabele conțin sapo–ni-nă, ce e greu digerabilă, de aceea nu sunt recomandate copiilor sub 2 ani.

Amarant
Cum arată? Semințele sunt ceva mai mici decât quinoa și meiul.
Ce gust are? Semințele fierte au o aromă ușoară de nucă.
Nota aparte. Semințele sunt foarte sănătoase datorită conținutului mare de aminoacizi, fier, magneziu și zinc. În plus, se digeră ușor, nu conțin gluten și sunt indicate chiar și pentru copii.

Triticum monococcum
Cum arată? Aproximativ la fel ca grâul sălbatic, din care provine.
Ce gust are? Este o cereală delicată, cu gust ușor de nucă.
Nota aparte. Făina prelucrată are o culoare ușor gălbuie, iar făina integrală sea–mănă bine cu făina de grâu. Este excelentă pentru fursecuri, chifle, prăjituri fine și blaturi de tort.

Triticum dicoccum
Cum arată? Este un predecesor al grâului, iar în epoca de piatră era cea mai importantă cereală.
Ce gust are? Asemănător grâului, dar ceva mai intens.
Nota aparte. Este mai puțin lipicios, dar foarte indicat pentru produse de patiserie și pâine.

Mei pitic
Cum arată? Planta înaltă de 1 m face boabe minuscule și este cea mai importantă cereală a Etiopiei.
Ce gust are? Dulce și de nucă, dar poate conține și note amare.
Nota aparte. Nu conține gluten, are o valoare glicemică mică și din făină se pot prepara pâine și lipie.

Kamut
Cum arată? Boabele acestei plante sunt de două ori mai mari decât boabele obișnuite de cereale.
Ce gust are? Ca grâul, proteinele sunt suportate de persoanele alergice.
Nota aparte. Nu există decât culturi bio de kamut. Procedeul de prelucrare este asemănător cu cel al grâului.

Hrișcă
Cum arată? Boabele acestei pseudo-cereale sunt triunghiulare.
Ce gust are? Gustul este subtil, ușor amar (boabe proaspăt culese) și foarte intens (boabe uscate).
Nota aparte. Are mai multă lizină decât alte cereale, fiind indicată pentru întărirea oaselor. Se prelucrează sub formă de făină, griș, tărâțe și bulgur.

Mei
Cum arată? Planta face spice cu semințe mici și sferice.
Ce gust are? Neutru, înainte de fierbere meiul trebuie spălat cu apă fierbinte pentru a îndepărta stratul amar de grăsime.
Nota aparte. Nu conține gluten. Cereala bogată în substanțe minerale este bună pentru păr, piele și unghii.

Bine de știut:
♣ Pentru oamenii care suferă de alergie la gluten (substanța lipicioasă din grâu, secară și alte specii de cereale), tipurile originare de cereale reprezintă o alternativă ideală. Speciile care nu conțin gluten sunt quinoa, amarant, hrișcă, mei și mei pitic.

♣  Triticum dicoccum, kamut și Triticum monococcum sunt suportate bine de persoanele alergice la proteinele din cereale. Se crede că motivul acestei alergii este o otravă contra insectelor introdusă de horticultori în soiurile noi, care protejează cerealele de dăunători.

Citeste si:

  1. 7 alimente pe care ar trebuie sa le mananci zilnic
  2. 5 alimente anticancer
  3. Alimente care spulbera depozitele de tesut adipos

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ce trebuie să mănânce vegetarienii pentru a preveni carenţa de fier

Next:

10 beneficii uluitoare ale conopidei

You may also like

Post a new comment