Cea mai bună rețetă de plăcintă cu mere. Cum o prepari rapid și simplu

28 September of 2016

Cu brânză dulce și stafide, brânză sărată, spanac, mere, prune, dovleac sau cu carne. Plăcintele sunt ușor de făcut și toată familia le adoră, iar toamna ai o mulțime de fructe de sezon cu care să experimentezi. O plăcintă reușită este crocantă la exterior și pufoasă la interior, nu are multă cocă și lasă umplutura să îți încânte papilele gustative.

Indiferent că o prepari ca fel principal de mâncare sau ca desert, secretul unei plăcinte delicioase stă în cum prepari aluatul. Cu cât acesta este frământat mai bine și mai repede, cu atât plăcinta va fi mai fragedă și mai pufoasă. Există numeroase rețete pentru un aluat perfect și toate pot ieși la fel de bine, indiferent că pui sau nu drojdie și lapte, dacă știi cum să îl frămânți corect.

Este suficient să te uiți la acest aparat ca să înțelegi de ce niciodată nu vei putea frământa cu mâna la fel de repede și de bine cum o vei face cu un robot de bucătărie. După cum vezi, acesta are mai multe trepte de viteza, astfel încât vei fi mereu sigură că ingredientele s-au amestecat bine și că nu se vor forma cocoloașe de făină. Un aluat frământat suficient este mult mai ușor de întins și se umflă frumos când îl bagi la cuptor.

Noi ți-am pregătit această rețetă de plăcintă cu mere inspirată din bucătăria americană, care este gata rapid și absolut delicioasă:

Pentru aluat ai nevoie de:

  • 600 de grame de făină
  • două linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline
  • un ou
  • o linguriță de oțet
  • un pahar cu apă caldă
  • un praf de sare
  • un pachet de unt

Pentru umplutură:

  • 5-6 mere verzi și roșii
  • scorțișoară
  • trei linguri de zahăr
  • nucă pisată mărunt
  • zahăr vanilat

Începe prin a cerne făina într-un castron încăpător. La mijloc, fă un loc în care să  torni apa, uleiul, oțetul, sarea și oul întreg. Încorporează ușor făina și restul ingredientelor, apoi folosește un robot de bucătărie pentru a le amesteca perfect. Aluatul se lasă apoi la dospit timp de cel puțin 30 de minute. Cu cât stă mai mult la „odihnă”, cu atât se va umfla mai mult în cuptor și va fi mai pufos. Când e gata, întinde o parte din el cu un sucitor pe masa pe care ai presărat făină. Asta va împiedica aluatul să se lipească.

Aluatul întins, cu marginile ușor scoase în afară, se așază frumos într-o tavă unsă cu ulei sau pe care ai acoperit-o cu hârtie de copt. Pune apoi umplutura pe care ai ales-o. Foarte bune și de sezon sunt umpluturile cu amestec de mere verzi și roșii, curățate de coajă și cu cotorul scos. Multe rețete de plăcintă cu mere recomandă să se dea merele prin răzătoare și să se lase la scurs de zeamă. Dacă vrei însă ca merele să se simtă mai bine în umplutură, le poți tăia bucățele sau felii, pentru un plus de savoare.

Merele pot fi puse și întregi, dacă sunt micuțe, dar cel mai bine este să le tai cubulețe și să le stropești cu puțin zahăr, nucă pisată și scorțisoară, pentru a accentua efectul acela gustos de caramelizare. Din restul de compoziției pentru aluat, taie fâșii lungi, de grosimea unui deget, pe care să le așezi peste tavă, ca în imaginea de mai jos.

reteta-placinta-cu-mere

Plăcinta se dă la cuptorul încins timp de aproximativ o oră jumate, în funcție de temperatura la care coci. Dacă ai un cuptor nou sau nu știi exact cât să lași tava, poți face testul cu scobitoarea. Alege o parte din aluatul de pe margine și încearcă să o pătrunzi  cu scobitoarea. Aceasta ar trebui să iasă curată, fără urme de cocă lipicioasă pe ea; atunci vei ști că plăcinta este gata.

La final, presară puțin zahăr vanilat pe deasupra, las-o jumătate de oră să se răcească la temperatura camerei și este gata de servire. Poftă bună!

 

Sursă foto: Shutterstock



Comments

comments

Previous:

Cele mai mari sapte minciuni despre diete

Next:

Mari greseli pe care le faci cu sanatatea ta, in fiecare zi!

You may also like

Post a new comment