3 retete simple si rapide pentru masa de Paste

21 April of 2016

Nu este deloc greu sa-ti impresionezi musafirii de Paste daca stii retetele perfecte. Desi multe tinere gospodine se tem sa se aventureze in a gati o masa intreaga pentru Paste, totul devine mai simplu daca stiu retetele potrivite si daca au ustensilele necesare.

Cand vine vorba de ustensile, cuptorul este esential. Ore intregi de munca in bucatarie se pot duce pe apa sambetei daca nu ai un cuptor de buna calitate. Cu siguranta, ti s-a intamplat cel putin o data sa pregatesti ca la carte o prajitura, iar la final ea sa fie arsa la exterior si cruda la interior, din cauza cuptorului invechit.

Anul asta te poti asigura ca toate preparatele iti vor iesi perfect cu un astfel de cuptor electric. Poti seta temperatura exacta cu ajutorul lui, poti gati orice preparat si nu exista riscul ca mancarea sa se arda, deoarece are un semnal sonor care te atentioneaza cand trebuie sa o verifici.

Iata cum poti gati simplu si repede o masa copioasa pentru Paste:

Drob de miel, gata intr-o jumatate de ora

Este stiut faptul ca la sarbatorile pascale mielul trebuie sa fie nelipsit de pe masa, iar drobul de miel este un preparat traditional care ar trebui sa se regaseasca in meniul tau. Nu este deloc greu de gatit, in 30 de minute este gata, apoi il dam la cuptor si acesta va lucra pentru noi.

Ingrediente

  • 1 kg maruntaie de miel – ficat, plamani, inima, splina
  • 150 de grame de unt
  • 2 cepe albe
  • 3 legaturi de ceapa verde
  • 3 legaturi de usturoi verde
  • 2 legaturi de patrunjel verde
  • 2 legaturi de marar
  • 6 oua
  • 100 de grame de smanata
  • Un prapur de miel (spalat bine, in mai multe ape si pastrat in apa la frigider pana la folosire)
  • Sare/piper

Mod de preparare

Spalam bine carnea, o fierbem timp de 5 minute, schimbam apa, apoi o mai punem o data la fiert pentru 30 de minute, cu putina sare adaugata. Dupa cele 30 de minute, se lasa la racit pana pregatim celelalte ingrediente.

Maruntim ceapa alba, ceapa verde, usturoiul, patrunjelul si mararul. Carnea, care s-a racit intre timp, se toaca marunt sau se da prin masina de tocat.

Ceapa alba maruntita se caleste in unt pana devine transparenta. Se adauga in aceeasi tigaie si ceapa verde, usturoiul, patrunjelul si mararul si se lasa la calit 5 minute. Dupa acest timp, se ia tigaia de pe foc, se scurge grasimea si se lasa la racit. Cata vreme se raceste verdeata calita, se bat ouale cu putina sare si putin piper.

Intr-un bol adanc se amesteca toate ingredientele – carnea tocata, verdeata calita, ouale batute si cele 100 de grame de smantana.

Scoatem prapurul de la frigider, il scurgem bine de apa, il intindem pe masa cu grija pentru a evita rupturile si invelim tot amestecul din bol in el. Intr-o tava de cozonac/chec unsa bine cu unt punem prapurul umplut. Drobul se gateste la 180 de grade Celsius (cuptorul preincalzit), timp 50 de minute.

Cea mai simpla reteta de pasca, fara aluat

Pasca este desertul de baza pentru aceasta sarbatoare, dupa cum ii spune chiar si numele. Nu trebuie sa te feresti sa o pregatesti, deoarece prepararea ei este si la indemana gospodinelor incepatoare.

Ingrediente:

  • 500 de grame de branza de vaci
  • 6 oua
  • 50 de grame de stafide (lasate la inmuiat in rom sau coniac)
  • 3 linguri de faina
  • 125 de grame de unt
  • 6 linguri de zahar
  • 2 fiole de esenta de vanilie
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lamaie

Mod de preparare:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Intr-un bol mare, galbenusurile le amestecam cu untul, adaugam zaharul, branza, faina si esenta de vanilie. Praful de copt stins cu zeama de lamaie se adauga si el in amestec, apoi spuma de albusuri, stafidele si coaja de la o lamaie data prin razatoare fina.

Ungem o tava rotunda cu unt si punem toata compozitia in ea. Punem tava in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius si o lasam la copt pentru 30 de minute. O scoatem din cuptor dupa testul cu scobitoarea – infigem o scobitoare in mijlocul ei, iar daca a iesit uscata, prajitura este gata.

Friptura de miel frageda si gustoasa

O friptura de miel bine gatita nu este chiar floare la ureche, insa daca respecti reteta noastra, cu siguranta iti va iesi perfecta.

Ingrediente:

  • 1 kg pulpa de miel
  • 6 cartofi noi mici
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 4 rosii
  • 2 crengute de cimbru
  • 200 de mililitri de vin rosu sec
  • Sare/piper

Mod de preparare:

Spalam carnea de miel bine si o stergem cu servete de hartie pentru a indeparta surplusul de apa. Spalam cartofii si rosiile. Amestecam usturoiul zdrobit cu cimbru, 3 linguri de ulei, sare si piper.

Intr-o tava mare, stropita cu cele 2 linguri de ulei ramase, asezam cartofii. Carnea de miel unsa bine cu pasta aromata de usturoi o asezam peste cartofi.  Dam tava la cuptor, la o temperatura de 200 de grade Celsius, pentru 20 de minute. Dupa acest interval, scoatem tava si adaugam vinul, micsoram temperatura la 190 de grade si mai lasam la gatit inca o ora. Dupa cele 60 de minute, taiem rosiile felii si le adaugam in tava, apoi mai lasam friptura la copt pentru inca 20 de minute.

Ce parere ai despre aceste retete? Tu ce mancaruri vrei sa gatesti de Paste anul acesta?

Sursa foto: creativecommons.org  



Comments

comments

Previous:

Varza rosie te fereste de cancer

Next:

(P) Unisol lansează “Unisol bun în prăjituri”

You may also like

  1. Retetele sunt foarte bune zic eu, daca au fost prepararate si de alti inseamna ca le-au iesit aceste 3 retete in care sint in revista Ioana. Va uram un paste fericit!

Post a new comment