Nutritia sanatoasa inseamna opt principii de baza!

05 December of 2017

Nutritia sanatoasa este o stiinta ale carei principii de baza trebuie sa fie insusite de fiecare dintre noi, in conditiile in care aimentatia este secretul principal al sanatatii! Studiile au dovedt ca oamenii manaca monoton, prea putine legume si mult prea putine fructe, prea multa carne, prea multe dulciuri, prea putine cereale integrale si prea multe fainuri rafinate. In plus bem prea putina apa si prea multe sucuri acidulate si dulci. In plus consumam prea multe alimente, iar femeile si barbatii au portii identice ceea ce este un non-sens! Si mai grav este faptul ca, portiile copiilor sunt prea mari.

In teorie lucrurile par relativ simple cand vine vorba despre nutritia sanatoasa, dar in realitate lucrurile sunt mai complicate decat par. Aceste opt principii de baza ale nutritiei sanatoase pot sa fie un punct de plecare pe care poti sa construiiesti mai departe!

Principiul 1
Nu exista aliment perfect. Nu exista niciun aliment daunator. Necesarul de vitamine, minerale si nutrienti vine doar din consumul diversificat de alimente. Exceptie: exista un singur aliment perfect – laptele matern, ca unica sursa de hrana pentru bebelusii de pana la sase luni.

Principiul 2
Alimentatia trebuie sa fie diferita de la individ la individ in functie de varsta, sex, activitati generale si activitati ocazionale.

Principiul 3
Exista sase categorii principale de alimente, care trebuie incluse, in proportiui variabile, in alimentatie.
1. Carne, peste si oua – asigura proteine si fier.
2. Produse lactate – asigura calciu si proteine.
3. Grasimi – sursa de vitamine A, D, E si acizi grasi esentiali.
4. Fructe si legume – sursa de fibre, vitamine, vitamina C, minerale si apa.
5. Cereale – asigura carbohidrati si proteine vegetale, vitamine din grupul B.
6. Apa – ca singura bautura esentiala.
Exceptie: Dulciurile si alcoolul nu fac parte din categoria alimentelor esentiale, dar pentru ca sunt o sursa de placere si convivialitate sunt acceptate si considerate necesare in alimentatie.

Principiul 4
Pentru a acorperi toate necesitatile nutritionale ale organismului, alimentele din fiecare categorie in parte trebuie consumate cat mai diversificat. Daca consumi doar mere si cartofi, de exemplu, nu inseamna ca mananci fructe si legume.

Principiul 5
O alimentatie echilibrata este evaluata saptamanal, nu zilnic. Este foarte sanatos sa consumi peste, dar in niciun caz in fiecare zi, ci de doua ori pe saptamana, dupa cum este foarte bine daca reduci consumul de carne, dar acest aliment este necesar unei diete echilibrate, si trebuie inclus in alimentatie, cel putin de doua ori pe saptamana.

Principiul 6
Moderatia este una din regulile de baza ale alimentatiei sanatoase. Nu este suficient sa consumi alimente sanatoase, trebuie sa evaluezi corect cantitatea. De exemplu, grasimilie sunt fundamental necesare, iar in absenta lor organismul nu primeste o serie de vitamine si aminoacizi fundamentali, fara de care nu poate functiona, dar nu poti consuma doar grasimi.
Si reversul este valabil: eliminarea completa a unui grup de alimente, creaza deficiente si riscuri majore pentru metabolism.

Principiul 7
Exista o suma de reguli, general valabile. Sunt obligatorii indiferent de varsa, sex, activitate, indiferent daca ai o greutate normala sau peste normal, indiferent daca respecti o cura de slabire sau daca vrei sa te ingrasi:

– Trei mese pe zi.
– Fiecare masa trebuie sa contina un fruct sau o leguma in stare cruda.
– Consuma un produs lactat la fiecare masa.
– Mananca o cantitate de carne sau peste, de dimensiunea palmei tale, o data pe zi, la una din cele doua mese principale (pranz sau cina). In decurs de o saptamana repartitia trebuie sa respecte regula: o portie de carne de vita, doua-trei de carne alba si doua-trei de peste.
– Necesarul de grasimi al organismului este acoperit de echivalentul a trei-patru linguri de ulei pe zi (aici sunt incluse si grasimile din carne, si cele din lactate si uleiuri). Grasimile trebuie sa fie variate si sa provina din lactate, carne si vegetale si sa fie, mereu, in cantitati mici.
– Una din mesele principale trebuie sa contina legume verzi, iar alta amidon.

Principiul 8
Asa cum exista o suma de lucruri care trebuie respectate, o alta serie se situatii trebuie evitate. Sau macar trebuie sa incerci sa nu perseverezi in repetarea acestor greseli:

– Nu sari peste niciuna din mesele principale ale zilei
– Nu manca la aceeasi masa feluri de mancare asemanatoare, sau foarte bogate in grasimi si carbohidrati.
– Nu manca dulciuri rafinate si nu bea alcool la mai mult de o masa din zi.

Sa traiti sanatos!

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Veganismul, un alt mod de viață

Next:

Sfaturi pentru silueta ta! Dieta inainte de Craciun

You may also like

Post a new comment