NU ignora problemele!

24 April of 2013

Credit foto:  © Alistair Cotton / Fotolia

Credit foto:
© Alistair Cotton / Fotolia

Problemele în familie pot lua diverse forme. Ele pot avea drept cauză diferențele între părinți sau pot fi legate de modurile diferite de a vedea educația copilului. De ase­menea, pot avea legătură cu conflictele între frați ori pot exista tensiuni între bunici și părinți, bunici și copii etc.
Adesea, familiile ajung la un blocaj în încercarea de a rezolva conflictele. În ciuda bunelor intenții de ambele părți, copiii pot deveni încăpățânați sau defensivi, soțul poate deveni arțăgos ori se poate transforma într-un munte de tăcere, iar unele femei, vrând să le rezolve pe toate singure, devin triste și neputincioase.
Voi cum rezolvați problemele de familie?
Specialistele Shelia Ellison și Barbara Barnett sunt de părere că există 3 stiluri de rezolvare a problemelor în familie:

 Stilul “șoricel”  – implică plâns, suspinat, văicărit. Evident, fără efect asupra rezol­vării problemei, întrucât plânsul și văică­relile nu ajută! „Acum ce o să ne facem? Nu o să ne descurcăm, sigur numai nouă ni se întâmplă!“

Stilul “monstru”  – „Ce mai vrei acum, nu vezi că sunt obosit/ă, dar în casa asta nimeni nu se poate descurca fără mine?“ Amenințările și intimidarea sunt armele folosite în acest stil. Se rezolvă problema? Doar se amplifică!

Stilul direct  – este cel care pune problema în discuție fără nervi, plânsete, ci cu o atitudine matură de cooperare și dialog. Ați ghicit, acesta este stilul care duce la rezolvarea problemelor!
Dar aș adăuga și modalitatea de a ignora problemele de familie, să îi zicem:

 Stilul “ignor”  – după bine-cunoscuta vorbă românească „nici usturoi nu am mâncat, nici gura nu-mi miroase“. Deși vezi că nu ați mai vorbit de o săptămână, că singura discuție e legată de copii, iar de sex de la vacanța de iarnă nu s-a mai pus problema, el spune că totul este minunat: „Nu avem nicio problemă, ți se pare!“
Fiind oricând gata să închidem ochii sau să băgăm problemele sub preș, nimeni nu va înțelege ce se întâmplă. La fel de ne­mul­țumiți vor fi cei din jur, vor cere din ce în ce mai mult și veți deveni din ce în ce mai istovite.
Profesorul Ken Barish vine cu 5 soluții universale pentru a rezolva orice pro­blemă de familie:

 Pasul 1 – Fă un pas înapoi și privește detașat
Primul pas în rezolvarea problemelor este detașarea. Căutați cauzele, nu doar simptomele. Veți rezolva problemele cu succes când veți fi gata să identificați experiențele zilnice în viața copilului/soțului vostru care îi produc frustrare și durere. Copiii pot fi frustrați pe tema lecțiilor ori pe tema criticismului care vine din partea adulților, a excluderii la școală, a hărțuirii de către colegi etc. Înțelegeți ce se întâmplă mai întâi și apoi judecați situația la rece!

 Pasul 2 – Pune problema “pe tapet”
Odată ce ai identificat o situație pro­ble­matică recurentă și ai făcut eforturi pentru a înțelege cauzele, următorul pas este să confrunți copilul sau partenerul cu problema. De exemplu: „Avem o pro­blemă și vreau să o rezolvăm“, „Se pare că avem o problemă cu dușul, cură­țenia, cu televizorul etc.“, „E timpul să mergi la baie, să închizi televizorul, să vorbim etc.“

 Pasul 3 – Ține cont de ideile celuilalt
Este aproape automat pentru părinți, atunci când copilul are o problemă, să se impună o consecință pentru compor­tamentul greșit al copilului și să aplice pedeapsa. Deși problemele cer și o astfel de abordare, recomandarea este să impli­cați copilul în efortul de a rezolva problema. Să vedeți care sunt ideile lui într-o anumită privință – în acest mod, veți fi adesea implicat în găsirea de solu­ții. Va deveni mai puțin frustrat, mai puțin absorbit de furie, mai puțin blocat în cerințe, va începe să gândească des­pre nevoile lui și ale celorlalți, cum pot fi reconciliate toate acestea etc.
După ce aduci problema în fața celor­lalți, lasă-le timp de gândire. „Te las să te gândești și tu la soluții, și vorbim mai târziu!“ Această abordare constituie o im­portantă lecție de viață, pentru că învață și copiii să se descurce cu orice pro­ble­mă care se ivește.

 Pasul 4 – Dezvoltă un plan
Cei mai mulți copii răspund pozitiv când le spui: „Am un plan pentru rezolvarea problemei noastre cu trezitul de dimineață…“ Uneori sunt sceptici, alteori ascultă cu interes. În adâncul sufletului, ei își doresc o schimbare în bine, așa cum își doresc și părinții, și parte­nerii dacă este vorba de cuplu.

 Pasul 5 –  Exprimă aprecierea și recunoștința pentru eforturi și succes 
Orice progres urmat de aprecieri are șanse să se transforme într-un progres semnificativ în timp. Laudă copilul pentru că și-a făcut tema bine, pentru că este atent, pentru orice efort pe care-l face pentru control și acomodare. Îm­bră­țișează-ți soțul pentru că a reușit să țină ordine pe birou.
Conștientizarea progresului și efortului este o idee fundamentală pentru rezolvarea cu succes a problemelor.
Principiul cooperării se aplică în familie cu succes. De aceea, orice problemă ar apărea, cu copilul, cu soțul, cu sora, cu părinții, întrebați: „Cum crezi tu că o să facem cu problema asta de dimineață?“ Este primul pas spre dialog și rezolvare! Nu ignora problemele și nici nu le lua pe toate asupra ta! Nu-ți fie frică să înfrunți problemele, chiar să te cerți cu partenerul de viață! Altfel, vei avea mai mult de pierdut pe termen lung.

Oana Pescaru- psiholog și terapeut de familie

Comments

comments

Previous:

“Boala nu m-a împiedicat să devin mamă”

Next:

Un popas la Mănăstirea Dintr-un Lemn

You may also like

Post a new comment