Sfaturi culinare. Întrebări și răspunsuri la cele mai frecvente probleme

22 December of 2020

Nimeni nu le știe pe toate, iar o mană de ajutor, din când în când nu poate să fie decât binevenită și utilă.

Cum să fac să-mi iasă găluștele din supă 
pufoase?
Prima regulă e că nu trebuie să faci exces de griș: în compoziția pentru găluște acesta se adaugă ultimul, în ploaie, adică presărând numai câte puțin și amestecând neîntrerupt. Oprește-te din adăugat exact atunci când aluatul începe să devină un pic mai vârtos și se desprinde ca gălușcă de pe marginea vasului. Lasă amstecul să stea pentru 15 minute înainte de a forma gășuștile.

Am aflat pe pielea mea că fructele de kiwi împiedică întărirea gelatinei și strică cremele pe bază de gelatină; de atunci evit cremele cu gelatină și fructe. Ce alte fructe au ace­lași efect și cum îl pot evita?
Fructele proaspete de kiwi, papaia, ananas și mango conțin o enzimă care dizolvă proteinele, deci și gelatina, pe care o dezintegrează, o „taie“; din acest motiv aceste fructe ușurează foarte mult digestia cărnii și se recomandă să facă parte din meniurile carnivore. Însă și ele se pot folosi la creme cu gelatină, cu condiția să fie opărite cu apă clocotită înainte de a lua contact cu gelatina.

Cum să scot, fără să stric, o prăjitură care s-a cam lipit de tavă? Există vreun truc anume?
Unele prăjituri trebuie desprinse din tavă imediat ce sunt scoase din cuptor; dacă nu facem acest lucru la timp, ele se lipesc. În alte cazuri prăjitura se lipește pentru că nu are destulă grăsime sau zahărul s-a caramelizat. În mai toate cazurile, este de folos să așezăm tava fierbinte pe un prosop umezit bine cu apă fierbinte. Aburul care se formează face ca prăjitura să se desprindă mai ușor. Cel mai bine este însă să evităm astfel de situații tapetând tăvile cu hârtie de copt (este mult mai ușor decât să ungem și să tapetăm cu făină) și încingând cuptorul cu cel puțin zece minute înainte de a introduce prăjitura.

Dacă nu am în casă ghimbir proaspăt, pot să folosesc în locul lui praf de ghimbir măcinat? În ce cantitate?
Poți, dar categoric nu va fi același lucru – gustul va fi diferit. Oricum, nu se folosesc aceleași cantități, deoarece ghimbirul uscat și măcinat are o aromă mult mai intensă. Se pune de obicei un vârf de cuțit de ghimbir și se gustă pentru a vedea dacă mai este nevoie de condiment.

Citeste si:

 

Comments

comments

retete indiene

Previous:

2 reţete cu specific indian pe care merită să le încerci

Next:

Tort de citrice cu ciocolată – grepefrut delicios și răcoritor

You may also like

Post a new comment